Jučer-danas-sutra
GURU ZA RODITELJSTVO SAVJETUJE
Ovo činite i dijete će vam biti odlično u školi!
objavljeno: 20. rujna 2016.

1. NIKAD NE PITAJTE DIJETE IMA LI DOMAĆU ZADAĆU.

Stvorite takvu atmosferu u obitelji da dijete zna kako očekujete njegov uspjeh u školi, ali da je samo odgovorno za svoje obaveze kao što su domaće zadaće. Naravno, ako dijete ne ispunjava svoje školske obaveze, i to se odražava na uspjeh, uskratit ćete mu razne povlastice kao što su izlasci, druženja, rođendani, igre na računalu ili odlazak u kino.

2. PRESTANITE BUDITI DJECU I SVAKODNEVNO IH POŽURIVATI U ŠKOLU.

Vi niste budilica u ljudskom obliku. Djeca moraju imati budilicu, i tu prestaje svaki vaš trud oko ustajanja. Naravno, u početku će vjerojatno kasniti, ali vi ih ni slučajno ne budite i ne štitite od posljedica. Napišite učiteljici poruku i objasnite joj da dijete nema opravdanje za kašnjenje te tražite da postupi onako kako se postupa s djecom koja kasne u školu. Naravno, ako škola trpi zbog tih kašnjenja, opet slijedi uskraćivanje povlastica.

3. NE PRETJERUJTE S POHVALAMA.

Kad dijete donese peticu iz škole, nemojte ga dizati u zvijezde, nego recite nešto poput “Ooo, to je baš dobro za tebe!” Time mu dajete do znanja da ne uči kako bi vas učinilo sretnima, nego da bi sebi osiguralo uspješniji život.

4. NIKAD NE PITAJTE DIJETE “KAKO JE BILO U ŠKOLI?”

Dobro znate da ništa nećete saznati zapitkivanjem, a ipak uporno svaki dan ponavljate ovu rečenicu. Umjesto toga, šutite i čekajte da dijete samo počne pričati. Kad se to dogodi, nemojte ni tada postavljati pitanja, nego koristite čarobnu rečenicu “Pričaj mi više o tome”. Za početak, u pitanju je zapovijed, a ne pitanje, i to zapovijed koja ne zvuči autoritativno, pa će je dijete lako prihvatiti, a vi ćete početi dobivati prave informacije.

5. NE DOPUSTITE DA DIJETE BUDE PRETRPANO IZVANŠKOLSKIM AKTIVNOSTIMA.

Djeca nisu hrčci, ne moraju stalno biti u pokretu! Neka provode što više vremena u obitelji, jer tako grade svoj karakter i usvajaju vrijednosti. Svakodnevno jurcanje s treninga na sat glume pa na tečaj stranog jezika upropastit će vaš obiteljski život, a vas pretvoriti u zombija. Strogo se držite pravila – samo jedna izvannastavna aktivnost, a kad već počne trenirati nogomet ili učiti engleski, ne dopustite mu da brzo odustane, nego ga natjerajte da ustraje neko vrijeme, jer ništa nije lako u početku. Upozorite ga da će se te aktivnosti morati držati šest mjeseci prije nego što mu dopustite da se prebaci na neku drugu.

………….

Dr. Kevin Leman je međunarodno poznati psiholog, radijska i televizijska osoba i govornik, član Udruženja američkih psihologa. Autor je više od 50 knjiga i brojnih New York Timesovih bestselera i nagrađenih knjiga. [ IZ DRUGIH MEDIJA | detinjarije.com | alternativainformacije.com ]