Savjeti stručnjaka
NOVI NASTAVNICI, NOVA ISKUSTVA
10 savjeta za preživljavanje tijekom vaše prve godine poučavanja
objavljeno: 8. rujna 2016.

Vaša prva godina poučavanja mogla bi biti odlična. Ne samo da je možete preživjeti, nego bi vam ona čak mogla biti vrlo uspješna.

Evo nekih prijedloga koji će vam pomoći da provedete fantastičnu prvu godinu u učionici.

IZGRADITE ZAJEDNICU.

Vaši odnosi s drugima će vas ojačati, a mogli bi biti i ključ za obnavljanje vaše energije u izazovima koji stoje pred vama. Izgradite snažne odnose s kolegama i administratorima, ali i s učenicima i njihovim roditeljima. Ako ste stidljivi, sada je vrijeme da pokupite neke strategije za povezivanje s drugima. Postavljajte pitanja, kucajte na vrata, pozivajte ljude u svoju učionicu. Vaša zajednica će biti vaš konopac za spašavanje kad stvari krenu nizbrdo.

PRONAĐITE NADOBUDNE, POZITIVNE MENTORE.

Postoje učitelji veterani koji su pesimistični i cinični, a postoje i drugi koji su mudri i puni nade. Ako se nađete među ciničnima, jednostavno se maknite. Ostanite daleko od te negativnosti. Vama su potrebni mentori koji mogu podijeliti s vama mudrost i stručnost, a pri kraju listopada mogu vas podsjetiti da će stvari ipak ići lakše. Ako ih ne možete naći u svojoj, potražite ih u drugim školama u svom kraju. Oni postoje, i mnogi će vam vrlo rado pomoći. Samo morate pitati.

ZATRAŽITE POMOĆ I ZAHTIJEVAJTE DOBAR PROFESIONALNI RAZVOJ.

Predlažem da od svoje škole zahtijevate dobar tečaj profesionalnog razvoja. Vi morate puno učiti kao novi učitelj, a to ne možete sami. U idealnom slučaju potreban vam je “nastavni trener”, a ako ga ne možete dobiti, tada vam je potreban barem neki oblik visokokvalitetnog profesionalnog razvoja. Zamolite druge učitelje da vam preporuče radionice, online tečajeve i konferencije. Vaši administratori ne očekuju od vas da budete savršeni. Oni znaju da morate još puno učiti – stoga zatražite podršku da biste popunili te praznine.

PROMATRAJTE DRUGE UČITELJE.

Promatrajte uspješne učitelje u svojoj ili drugim školama. Čak i ako ne poučavaju isti predmet, naučit ćete puno. Odaberite jednu stvar na koju ćete obraćati pozornost, tako da vas ne preplave informacije. Na primjer, obratite pozornost na rutine i procedure, tempo lekcije, načine na koje su pitanja postavljena, ili na različite načine na koje učitelj pokušava angažirati učenike. Zamolite svoje administratore za slobodan dan da biste mogli to napraviti. Ako odbiju, tada barem rezervirajte deset minuta nekoliko puta mjesečno da biste promatrali lekciju drugog učitelja. Puno ćete naučiti promatrajući kolege.

POĐITE U KUĆNE POSJETE.

Posjećivanje domova samo nekoliko učenika pružit će vam jedinstveni uvid i perspektivu u vaše učenike. Posjetite dom učenika za kojeg ste zabrinuti, te dom učenika za kojeg ste sigurni da dobro napreduje. To je najlakše napraviti tijekom prvih tjedana škole kada tek izgrađujete odnose s obiteljima i možete im objasniti da želite više naučiti o svojim učenicima. Iskoristite taj posjet kao priliku da slušate roditelje – da biste se informirali o interesima njihova djeteta, o obitelji, prijateljima itd. Budite znatiželjni. To nije vrijeme da podijelite s njima svoje brige ili pritužbe.

STAVITE NA PAPIR SVOJU VIZIJU SAMOGA SEBE.

Koji je vaš cilj ili svrha kao učitelja? Možete li to stisnuti u jedan odlomak ili u nekoliko rečenica? Stvaranje osobne vizije ili misije može vam poslužiti kao oslonac kad stvari krenu po zlu. To može poslužiti i kao putokaz kad se pojave izazovi. To ne mora biti ništa komplicirano ili elegantno. Ne morate to podijeliti s drugima. To je samo za vas.

NEMOJTE ZANEMARIVATI SVOJE TIJELO.

Spavajte! Odmarajte! Vježbajte! Čuli ste sve to već prije. To je zaista važno tijekom vaše prve godine poučavanja kada stres – i svi ti novi mikrobi – iscrpe vaš imunološki sustav. Nemojte čekati dok ne dobijete gripu u siječnju da biste se napokon posvetili brizi za sebe. Počnite sada. Spavajte!

NAPRAVITE NEŠTO ŠTO NIJE POVEZANO S POSLOM.

Najmanje jednom tjedno napravite nešto za sebe. Upišite neki tečaj! Trčite! Pridružite se nekom čitateljskom klubu. Napravite nešto što angažira druge dijelove vašeg bića. Vrlo je lako postati potpuno uvučen u taj posao, pogotovo tijekom prve godine, ali potreban vam je mentalni odmor od svega toga.

KATALOGIZIRAJTE SVAKI USPJEH U SVOJOJ UČIONICI.

Zapišite ih! Napravite popis svega što ide prema planu. Popišite svoje uspjehe, uključite svaki uspjeh, koliko god malen bio: Ivan se danas nasmiješio kada je ušao u učionicu, Marko se sjetio ponijeti udžbenik, Marija se pozdravila s mamom i nije zaplakala, Moj plan lekcije za sutra je gotov. Ako i ne napravite ni jedan od ostalih savjeta na tom popisu, ali napravite samo ovu jednu stvar svaki dan, mogu vam jamčiti da ćete imati odličnu godinu.

UZMITE SLOBODAN DAN.

Većina učitelja dobiva slobodne dane. Planirajte unaprijed, nađite zamjenu i uzmite slobodne dane. Nadoknadite sve što ste propustili u posljednje vrijeme, pođite zubaru, spavajte, prošećite. Iskoristite to vrijeme za sebe. Svatko treba slobodne dane. To je sasvim u redu.

Vaša prva godina poučavanja ne mora biti teška – a ni one koje slijede. Ove strategije mogu vam pomoći da budete uspješni tijekom prve godine poučavanja i da izgradite otpornost koja će vas nositi kroz mnoge izazove s kojima ste kao učitelj suočeni.

Usput, dobrodošli u nastavničku profesiju! Vi upravo krećete na prekrasno i nezaboravno putovanje!

…………………..

NAPOMENA:

  • Portal Edutopia je online zajednica koja promiče i dijeli znanje o edukacijskim temama. Autori na tom portalu potiču projektno orijentirano učenje, profesionalni razvoj učitelja, društveno i emocionalno učenje, integraciju tehnologije itd.
  • Izvor: edutopia.org