Nesvrstani
Kreativni primjeri iz prakse
objavljeno: 22. rujna 2014.

Osim mnogo novih riječi i izraza kojima su ovladali u školskoj godini 2013./2014., učenici četvrtih, petih i šestih razreda zagrebačke Osnovne škole Remete bili su iznimno kreativni na nastavi talijanskog jezika.

U povodu Europskog dana jezika, 26. rujna, nakon samo dva tjedna učenja talijanskog jezika, učenici četvrtih razreda izradili su plakate na kojima su usporedili neke poznate im talijanske i engleske riječi koje označuju iste pojmove. Učenici šestih razreda izradili su pak male europske rječnike u kojima su usporedili nazive voća na pet svjetskih jezika. Zahvaljujući tome, shvatili su važnost učenja više stranih jezika.

Talijanski

Učenici četvrtih razreda napravili su veliku abecednu gusjenicu (il bruco). Na svaki su papirnati krug napisali po jedno slovo talijanske abecede, nacrtali riječ koja počinje tim slovom te na kraju spojili sve krugove i napravili gusjenicu. Također, povodom Tjedna talijanskog jezika, pobliže su upoznali talijansku kuhinju, naučili nazive mnogih novih namirnica te izradili pizze od papira – na velike žute papire izrezane u obliku kruga crtali su i lijepili rajčicu (pomodoro), sir (formaggio/mozzarella), gljive (funghi) i masline (oliva).

Učenici četvrtih razreda bili su marljivi i uoči božićnih blagdana jer su osim čestitaka za roditelje izrađivali i oznake za knjige (segnalibro) koje su ukrasili jednom od tema obrađenih u prvom polugodištu. Neki su kao temu odabrali boje (colori),  drugi pak Božić (Natale), a treći hranu (cibo)… Tako su na zabavan način ponovili gradivo koje su obrađivali u prva četiri mjeseca učenja. Njihovi godinu dana stariji kolege pisali su pisma Djedu Božićnjaku (Le lettere a Babbo Natale). 

Priredila: prof. Ines Viljanac, Osnovna škola Remete, Zagreb