Zanimljivosti
OSIJEK | UGOSTITELJSKO-TURISTIČKA ŠKOLA
Prvi put na ljetnoj praksi u Bavarskoj
objavljeno: 30. rujna 2016.

…u hotel “Villas Koločep”, u Dubrovnik (Kalamota Island Resort by Karisma), hotele Četiri opatijska cvijeta, toplice Sv. Martin na Muri, hotelsko naselje “Uvala Scott” Kraljevica, ali i prvi put izvan granica Hrvatske, u ugostiteljskim objektima gradića Bad Birnbach, u njemačkoj pokrajini Bavarskoj.

Ovakav oblik praktične nastave u inozemstvu pokrenut je u suradnji s agencijom za razmjenu praktikanata iz Bavarske. Učenici su na taj način imali priliku usavršiti jezik, vidjeti i probati način rada u objektima izvan granica Hrvatske – kaže Blaško MENALO, ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole.

Ukupno je na praktičnu nastavu poslano 114 učenika kuhara, slastičara, turističko-hotelijerskih komercijalista i recepcionara, odabranih prema preporuci stručnih nastavnika i mentora. Prof. Andrej KRISTEK, voditelj praktične nastave, ističe kako se tako organizirana ljetna praktična nastava provodi u Ugostiteljsko-turističkoj školi niz godina.

Učenici kroz kontinuirani rad stječu znanja i vještine koje će im omogućiti lakše i jednostavnije pronalaženje posla. Uz to, upoznaju se s najnovijim trendovima u ugostiteljstvu i turizmu te imaju mogućnost naučiti koristiti najmoderniju opremu i inventar u fazi pripreme, gotovljenja i posluživanja hrane i pića – objašnjava prof. Kristek.

Najveće postignuće takvog oblika suradnje jest činjenica da većina učenika nakon završetka školovanja nalazi posao u hotelima ili restoranima gdje su obavljali ljetnu praktičnu nastavu. Uz pomoć kvalitetnih mentora koji su ih svakodnevno nadzirali i obučavali, stekli su potrebno iskustvo koje će im pomoći u daljnjem tijeku školovanja, a svojom simpatičnošću i smiješkom pobrali su simpatije gostiju. Unatoč početnom strahu, učenici su se vratili oduševljeni, puni samopouzdanja, bogatiji za radno iskustvo, a neki su dobili ponude za posao odmah nakon završetka školovanja.

Ovaj oblik praktične nastave osim obrazovnog ima i odgojni cilj. Prilika je to za osamostaljivanje mladog čovjeka, prilagođavanje novom okruženju u životu i radu u zajednici. Učenici koji su obavljali praksu izvan svog mjesta boravka bili su pod stalnim nadzorom odgajatelja koji su vodili brigu o njima 24 sata dnevno. I ne manje važno, učeničkom ljetnom praktičnom nastavom Ugostiteljsko-turistička škola dala je doprinos još jednoj uspješnoj turističkoj sezoni – zaključuju naši sugovornici. [ IZ DRUGIH MEDIJA | glas-slavonije.hr ]