Zanimljivosti
IVANEC | SREDNJA ŠKOLA
Predstavljeni novi fakultativni predmeti iz projekta koji financira Europski socijalni fond
objavljeno: 26. rujna 2016.

… spoznajom do uspjeha, pobudilo je veliko zanimanje učenika tih škola za četiri nova predmeta – statistiku, eksperimentalnu fiziku, digitalnu kartografiju te razvoj mobilnih aplikacija.

Prošle školske godine kreirali smo četiri nova fakultativna predmeta, za koje smo u lipnju dobili i odobrenje Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta pa smo s novom školskom godinom započeli poučavati te predmete za koje su učenici pokazali izuzetno zanimanje. Učenici su vrlo zadovoljni, a odaziv je odličan za sva četiri fakultativna predmeta. To pokazuje da su učenici itekako zainteresirani za nova praktična znanja iz prirodoslovlja, matematike i informatike – istaknula je ravnateljica mr. sc. Lidija KOZINA na predstavljanju projekta Heureka – spoznajom do uspjeha, održanom u Srednjoj školi Ivanec. 

Zahvaljujući sudjelovanju u projektu Heureka – spoznajom do uspjeha, koji je u cjelovitom iznosu od 1.338.388 kuna financiran iz Europskog socijalnog fonda, nastavnici gimnazija u Ivancu i Labinu, uz podršku stručnjaka sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta te varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike, kreirali su i nove udžbenike za te fakultativne predmete, a europskim novcem nabavljena je i nova nastavna oprema. 

Prigodu za unaprjeđenje sustava gimnazijskog obrazovanja te jačanje materijalnih i ljudskih kapaciteta u našoj školi vidjeli smo upravo u fondovima Europske unije. Dakle, sami smo potaknuli reformu u svojoj školi i započeli promjene iznutra – naglasila je ravnateljica Srednje škole Ivanec, koja s uspjehom provodi čak tri europska projekta.

Primjer dobre prakse u Srednjoj školi Ivanec istaknuo je na predstavljanju projekta Heureka – spoznajom do uspjeha i zamjenik gradonačelnika Ivanca Branko PUTAREK. 

Često u javnosti možemo čuti kako škole nemaju dovoljno sredstava, no upravo primjer ove srednje škole pokazuje da same škole mogu mijenjati sustav nabolje ako imaju poduzetno vodstvo, kao što je to slučaj u Srednjoj školi Ivanec. Tu su imali jasnu ideju i cilj kako unaprijediti nastavu i učiniti je zanimljivom učenicima. Za dodatnu edukaciju nastavnika i učenika te za nova nastavna sredstva osigurali su novac iz fondova Europske unije i tako u svojoj školi pokrenuli mini reformu koju su učenici odlično prihvatili. Ulaganje u znanje sigurno je najisplativije ulaganje – rekao je zamjenik gradonačelnika Branko Putarek i istaknuo kako je Srednja škola Ivanec primjer dobre prakse u cijeloj zemlji.

Nove fakultativne predmete učenicima Srednje škole Ivanec predstavili su nastavnici te škole. Tako je statistiku predstavila prof. Marica Dolenec-Jurinić, eksperimentalnu fiziku prof. Marta Bregović-Flegar, digitalnu kartografiju prof. Mihaela Maček, a razvoj mobilnih aplikacija prof. Davor Fodrek. [ IZ DRUGIH IZVORA  | ivanec.hr ]