Zanimljivosti
VEĆA BRIGA ZA ŠKOLARCE
Prvašići jedu eko-hranu – potpora domaćim OPG-ima!
objavljeno: 26. rujna 2016.

…i u suradnji s FIBL-om, europskim Institutom za istraživanja u ekološkoj poljoprivredi.

Jedan dio aktivnosti tog projekta usmjeren je na popularizaciju ekološke hrane među školskom djecom. Taj dio projekta provodi se pod nazivom “Imam pravo jesti zdravo!” i obuhvaća niz aktivnosti poput radionica, degustacija, susreta s ekološkim poljoprivrednicima te organizacije eko-doručka za učenike prvih razreda osnovnih škola.

U 2015. godini eko-doručak je prvi put u Hrvatskoj besplatno dobilo 225 zagrebačkih učenika prvih razreda osnovnih škola.

Ove godine akciju ponavljaju u Zagrebu te prvi put u Splitu i Šemovcu, u Varaždinskoj županiji. Ukupno će se podijeliti 500 eko-doručaka.

POTPORA HRVATSKIM EKO-POLJOPRIVREDNICIMA

Eko-doručak je zamišljen tako da se prvašićima na prigodnoj svečanosti podijele kutijice u kojima su ekološke namirnice koje čine zdrav i uravnotežen doručak.

Takav eko doručak se pod nazivom Bio Brotbox u Njemačkoj organizira već 10 godina i podijeli se oko 200.000 kutijica, odnosno gotovo svaki treći prvašić u Njemačkoj dobije eko-doručak.

EKO-DORUČAK U TRI GRADA I ŠEST ŠKOLA U HRVATSKOJ!

Cilj ove akcije je dvojak: popularizacija zdravog doručka od ekoloških namirnica među djecom i potpora domaćim ekološkim proizvođačima.

Sadržaj kutijica za doručak u cijelosti doniraju ekološka obiteljska poljoprivredna gospodarstva iz Hrvatske:

Eko Sever, Marica Jug, Repro Eko, Marinka Setnik, Klaudia Krstičević, Šiljeg-Eko Line, Zvonimir Benčić, Dragan Ivica Elez i Zrinka Filipović Dermit.

Svi proizvodi koji će biti u kutijicama certificirani su ekološki proizvodi biljnog podrijetla: pecivo i keksi od integralnog brašna, mala staklenka džema i meda, mrkva, jabuka i mandarina, sok od jabuke, lješnjaci i suhe smokve.

Uz proizvode, djeca će u kutijicama dobiti i prigodne informativne materijale. [ IZ DRUGIH MEDIJA | agroklub.com ]