Jučer-danas-sutra
SVJETSKA KLASA | SREDNJA ŠKOLA STJEPANA SULIMANCA PITOMAČA
Uzgajaju ekološko voće i povrće, kuhaju gastronomske delicije, prijavljuju EU projekte
objavljeno: 29. rujna 2016.

Učenici, naime, na više od 20 hektara zemlje uzgajaju ekološko voće i povrće, koje kasnije pretvaraju u delicije u školskom restoranu.

Osim što školsku kuhinju opskrbljuju zdravim plodovima iz vlastitog vrta i time pridonose održivom razvoju i boljem zdravlju, takav pristup pitomačke škole ima za cilj, kako nam kaže ravnatelj Josip Ivoš, “od učenika stvoriti radnike kompetentne za tržište rada”.

Srednja škola Stjepana Sulimanca u Pitomači postoji već 16 godina, a može se pohvaliti s čak četiri društva (Sportska udruga, Knjižničarska družina, Vježbenička tvrtka i Učenička zadruga) i 10 različitih sekcija. U Učeničkoj zadruzi i Vježbeničkoj tvrtki dolazi do povezivanja poljoprivrede, turizma i ugostiteljstva potrebnog za uspješno funkcioniranje restorana i ekološkog uzgoja.

Zahvaljujući blizini rijeke Drave i Ekološkog rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav te velikoj obradivoj površini koju škola posjeduje, nije se bilo teško odlučiti na ekološku proizvodnju. U prilog tome idu i podaci da su upravo ti proizvodi sve traženiji u Europi i svijetu, jer ljudi teže prirodno uzgojenom voću i povrću. S druge strane, ideja za restoran je nastala iz potrebe da srednjoškolci postanu radnici s iskustvom koji će moći konkurirati potrebama tržišta.

“Školski restoran Stara pivnica je ugostiteljski objekt otvorenog tipa u kojem učenici, koji izraze želju, obavljaju praktični dio naukovanja. Od drugih školskih restorana razlikuje nas izvor financiranja zaposlenih u restoranu, a to je sama škola. Ekološkom proizvodnjom bavimo se u zatvorenom prostoru na 300 četvornih metara te na otvorenom na nešto više od 23 hektara. Sve što proizvedemo od povrća i voća plasira se na tržište putem školskog restorana, dio otkupljuju djelatnici škole, a dio prodajemo na sajmovima na kojima sudjelujemo. Od ekološkog uzgoja na većim površinama po nekoliko hektara o otkupu imamo ugovor s prerađivačkom industrijom”, objašnjava nam ravnatelj. “Sve što proizvedemo od povrća i voća plasira se na tržište putem školskog restorana, dio otkupljuju djelatnici škole, a dio prodajemo.”

Jezero za navodnjavanje i energetska učinkovitost

Posebnost ove škole odlikuje se i u suvremenim praktikumima opremljenima automatiziranim plastenikom, poljoprivrednom mehanizacijom, e-udžbenicima te LED rasvjetom u dvorištu škole, a ravnatelj naglašava kako su to sve uspjeli zahvaljujući sredstvima europskih fondova. U skorije se vrijeme nadaju ostvarenju još jednog ekološki prihvatljivog projekta.

”Jezero još ne postoji, no u planu je strategije razvoja škole i za to imamo lokacijsku dozvolu i studiju izvedbe prema načelu permakulture. Jezero se planira izvesti tako da primarno ima funkciju ribnjaka, prikuplja i skladišti velike količine vode, a preljev ili višak skupljene vode koristit će se u svrhu navodnjavanja vrta ili polja. Isto tako, imat će namjenu da zimi reflektira sunčevu svjetlost prema stakleniku koji će se izgraditi u drugoj fazi razvoja te time dodatno smanjiti potrebe za zagrijavanjem rasadnika u stakleniku”, zaključuje Ivoš.

Škola trenutačno čeka rezultate natječaja za čak tri projekta prekogranične suradnje u sklopu poziva Interreg V-A Hungary-Croatia Co-Operation Programme 2014-2020 te objavu natječaja Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za projekte modernizacije školskih kurikuluma. [ IZ DRUGIH MEDIJA | tportal.hr ]