Zanimljivosti
ZAPIS S DILJ GORE
Učenici iz Vrbe i Ruščice hodili planinskim stazama
objavljeno: 29. rujna 2016.

Učenici  iz Gornje Vrbe i Ruščice planinarili su od planinarskog doma do pola puta do Pljuskare. Išli smo Čarobnom stazom kroz čarobnu šumu, preko 8 brda, po priči Ivice Klema, koji nam je bio i jedan od vodiča. Prelazili smo redom preko brda: Brodsko, Vrata, Terasa, Čarobnjakovo brdo, Ponor, Zeleni otok, Palac, Najduže brdo i Debelo brdo. Krenuli smo oko 10.30, a u planinarski dom stigli oko 15 sati. Nakon povratka djeca su popila čaj i poigrala se. Ovo planinarenje je dio izvannastavne aktivnosti djece koja se inače izvodi u školi. Mi smo pokušale izići iz razreda i motivirati djecu za boravak u prirodi. Planiramo još nekoliko izleta tijekom godine, u Šumu Striborovu, na manifestaciju Papučki jaglaci,  rekla nam je učiteljica Tatjana Birer Novoselović. 

Na vrhu prvog Čarobnog brda čeka vas «Čarobno» i Neobičan čovjek. Za one koji ga još nisu upoznali znajte: Neobičan je čovjek i čuvar Čarobne šume i Veliki čarobnjak i planinar, a zapravo je svima poznat. Napravio je Čarobnu stazu za sve koji se vole igrati, tražiti “Čarobno” u prirodi i žele imati veliku snagu. Danas i u ovoj priči piše opet nešto novo, ovim redom: Čarobna je šuma na Pljuskari! Je li daleko Pljuskara? VIDJET ĆETE!
Početak je Čarobne staze na vrhu brda u brodskom vinogorju. To je prvo Čarobno brdo: Brodsko! Tamo su i ljetnikovac Brlić i planinarski dom “Đuro Pilar”. Zato je ispravno napisati da u “Čarobno” možemo krenuti stazama: Od Ivane do Čarobne šume i Od Đure do Pljuskare. Za neke je planinare to Klemužićeva staza (Klemužićka). Oni znaju zašto baš tako. Na vrhu brda, čuvar Čarobne šume pokaže rukom i kaže: Pljuskara je eno tamo negdje, iza 8 brda. Odrasli odmah pitaju je li daleko i teško, a djeca samo je li čarobno.
Djeca znaju da “Čarobno” daje veliku snagu. Zato on uvijek svima kratko odgovori: Vidjet ćete!
Svi vi koji još niste ni krenuli na prvo brdo, pročitajte u priči što vas očekuje na putu do Čarobne šume. Sutra već hodajte i tako provjerite je li istina sve što ovdje piše. S prvog se brda spuštamo oko 10 minuta, a onda 5 minuta penjemo na drugo Čarobno brdo, važnog imena: Vrata.

Uvijek su “otvorena” kad dolazimo, a kad odlazimo ona se “zatvaraju”.
To znači da iza sebe ostavljamo kuće, ceste, ljude, brige i grad. Treće se brdo zove Terasa,
a tamo dolazimo za 10 minuta. S Terase možemo vidjeti četvrto: Čarobnjakovo brdo. Treba nam manje od 10 minuta za prijelaz vrhom. Vrlo je zanimljiv silazak s tog brda, jer moramo proći uz Ponor. Ne brinite se, nije opasno! Kad prođemo Ponor, tad zapravo ulazimo u “Čarobno”. Za pet minuta stižemo pred peto brdo, a toliko nam treba i do vrha.
To se peto brdo zove: Zeleni otok. Vidjet ćete (jednog dana) zašto je “Čarobno”. Spuštanjem s otoka ulazimo u lijevak i hodamo 10 minuta po sredini lijevka do šestog malenog brda Palac, kojemu to ime najbolje pristaje. Za par minuta smo na vrhu.
Naravno, vrh izgleda kao nokat, “Vidjet ćete!”

S nokta se pruža pogled na sedmo: Najduže brdo. Stižemo blizu vrha za čarobnih 5 minuta. To je brdo vrlo visoko, a zapravo i najčarobnije zbog staze! Nakon 10 minuta spuštanja čeka nas mjesto gdje možemo sjesti i malo se odmoriti. Debelo brdo je posljednje i osmo “Čarobno”. Na vrhu smo za 10 minuta. Dalje više nema brda i tu se “Čarobno” 15 minuta strmo spušta u dolinu. Prvo što vidimo je Put lijana, na kojem su i čudna čarobna stabla: Veliki i mali grudnjak, Pinokio i Bodljikavo prase. Baš nas tu čeka Jarak kroz koji moramo proći. Nije velik problem zato što Jarak izgleda “Čarobno”. Dubok je oko 2 metra i pun lišća. Nema vode na tom brdu. Nastavak priče Ivice Klema morate i sami doživjeti. [ IZ DRUGIH MEDIJA | ebrod.net ]