Iz školskog svijeta
MAKARSKA | BOGAT FILMSKI I OBRAZOVNI PROGRAM OD 3. DO 8. LISTOPADA
Dječja prava i filmsko stvaralaštvo
objavljeno: 29. rujna 2016.

Hrvatski filmski savez i Udruga Dokuma u Makarskoj od 5. do 8. listopada 2016. godine, organiziraju 54. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i to pod pokroviteljstvom HAVC-a, HZTK-e, Grada Makarske, TZ grada Makarske i Hotela Makarska d.d., uz partnerske organizacije SUNCE Makarska i Savjetovalište Lanterna.

Na samu je Reviju prijavljeno čak 195 filmskih radova djece osnovnoškolske dobi iz cijele Hrvatske, od čega je nakon selekcije za ulazak u službenu konkurenciju prošlo njih 83 koje ćemo imati prigodu pogledati tijekom Revije u sedam službenih projekcija. Selekcijska komisija je bila u sastavu Josip Krinić (pedagog), Diana Nenadić (filmska kritičarka) i Slaven Zečević (filmski montažer).

U ponedjeljak, 3. listopada kreće „Regionalna konferencija o pravima djece u okviru medijske pismenosti“.

Prije nego što prikažemo filmove koji predstavljaju vrh hrvatske osnovnoškolske kinematografije, Hrvatski filmski savez organizira  i „Regionalnu konferenciju o pravima djece u okviru medijske pismenosti“, od 3. do 6. listopada u hotelu Rivijera, pod pokroviteljstvom HAVC-a. Na konferenciji će sudjelovati predstavnici iz više zemalja regije,  koji se bave filmskim stvaralaštvom djece. Očekujemo predstavnike iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Italije, Makedonije, Albanije i Hrvatske. Većina sudionika posvećena je filmovima djece i mladeži, neki u vidu festivalskih programa, a neki rade filmsku produkciju s navedenim uzrastima.

Osnutkom Youth Cinema Network-a 2013. godine, suradnja između filmskih klubova koji se bave stvaralaštvom djece i mladih na europskoj razini postala je sve izraženija. Upravo taj projekt idealna je prigoda za povezivanje unutar Mreže. Hrvatski filmski savez u posljednje tri godine razvojem međunarodne suradnje raspolaže s respektabilnom brojkom suradnji te je stvorena potrebna platforma za ostvarivanje programa Konferencije o dječjim pravima u filmskom stvaralaštvu.

S obzirom na to da se medijska pismenost danas smatra jednom od temeljnih vrsta pismenosti, teško je vjerovati u to da bez institucionalnog razvoja takve pismenosti među djecom i mladima možemo uopće pomišljati razgovarati o dječjim pravima. Upravo je zato konferencija koja se bavi pravima djece regionalnoga karaktera ključna za ostvarenje suradnje na polju medijske edukacije djece, mladih i njihovih nastavnika, odgajatelja te voditelja izvanškolskih aktivnosti. [ IZ DRUGIH MEDIJA | hfs.hr