Nesvrstani
Bologna
objavljeno: 3. studenoga 2014.

BolognaBologna je glavni grad Emilije Romagne, jedne od najrazvijenijih talijanskih regija, i važno gospodarsko i prometno središte Italije koje povezuje sjeverne i južne dijelove zemlje. Uloga trgovačkog i prometnog čvorišta Italije pripala je Bologni ponajprije zbog njezina odličnog geografskog položaja. Grad je to najstarijeg europskog sveučilišta (osnovano 1088. godine), tornjeva, sajmova i dobre hrane.

Tornjevi su među najprepoznatljivijim obilježjima Bologne i nekoć ih je bilo oko dvije stotine, no do danas je ostalo očuvano samo nekoliko. Najpoznatiji su Torre Asinelli i Torre Garisenda, a osim njih simbol Bologne svakako je i Neptunova fontana, smješena u samom središtu grada, u blizini središnjega bolonjskog trga – Piazza Maggiore. Trgom dominira bazilika svetog Petronija, zaštitnika grada.

BolognaFiere jedan je od glavnih organizatora sajmova u Europi, pa je tako svake godine Bologna domaćin raznih sajmova kao što su, na primjer, Sajam dječje knjige i Sajam kozmetike.

Bologna

Bologna je i raj za šopingholičare. Od glavnoga kolodvora do Neptunove fontane proteže se nekoliko kilometara duga Via dell’Indipendenza, puna trgovina talijanskih i svjetskih modnih marki. U Bologni se i dobro jede, pa je nerijetko nazivaju la grassa (debela). Grad je to poznatog umaka bolonjez (tal. il ragù bolognese), mortadele (tal. mortadella), jedne od najpoznatijih salama, te tortelina (tal. tortellini), tjestenine punjene pršutom i sirom.

Napisala: Ines Viljanac, prof., Osnovna škola Remete