Pljesak molim
SREDNJA ŠKOLA STJEPANA SULIMANCA, PITOMAČA
Imaju sve, od plastenika do restorana, a zarađeni novac ulažu u – školu
objavljeno: 13. listopada 2016.

Kako uzgajati voće i povrće, ovi učenici umjesto iz knjiga uče u – plasteniku.
– Uzgajamo začinsko bilje, jagodu, vlasac, imamo i papriku, rajčice, krastavce… – kaže Matea, agroturistička tehničarka.

No, to je samo mali dio. Obrađuje se i 27 hektara zemljišta. Tu se inače uzgaja kamilica koju od njih otkupuju najpoznatiji domaći proizvođači. Učenici sve rade.
– Kad podnosimo zahtjev za subvencije u poljoprivredi, donesemo sve papire tu u školu pa zajedno s djecom popunjavamo formulare. Tako da i oni nauče kako podnijeti zahtjev za poticaj – istaknuo je ravnatelj škole Josip Ivoš.
A treba toga, jer sami proizvode i vino i – pjenušac.

Sve što se proizvede na poljoprivrednom imanju završi na stolu u školskom restoranu, gdje mogu doći baš svi i pojesti obrok za – 24 kune. Restoran tako sam sebe financira, a zarađeni višak ulaže se u školu. Konobari i kuhari imaju najmodernije praktikume. No, profesionalnu kuhinju nisu uvijek imali.

– Imali smo najosnovnije uređaje potrebne za normalno funkcioniranje prakse. Sad imamo čuda – presretan je učitelj kuharstva Davor Skender.
Dobar dio opremljen je novcem iz EU fondova. Uspjeli su povući oko 7,5 milijuna kuna.
– Mi smo sami pisali svoje projekte. Dakle, u školi smo oformili projektni tim – kaže ravnatelj.
Imaju i radionicu za izradu solarnog automobila. Svaka učionica ima projektor i računalo, a 260 učenika koristi čak 160 računala. Teorijsko znanje uvijek vežu uz praksu. [ IZ DRUGIH MEDIJA | dnevnik.hr | vpz.hr ]