Jučer-danas-sutra
WEB-om PROTIV PRETILOSTI U DJECE
IGROM DO ZDRAVLJA: Startala je petica.hr
objavljeno: 14. listopada 2016.

CILJ PROGRAMA PREVENCIJA je pretilosti u djece školske dobi [od drugog do četvrtog razreda]  i njihovih roditelja, kao i edukacija javnosti o pravilnim prehrambenim navikama i važnosti redovite tjelovježbe.

………………… UPAMTITE WEB ADRESU ……………..

http://www.petica.hr/

…………………………………………………………………………..

RAZLOG POKRETANJA PROGRAMA zabrinjavajući su statistički podaci koji iz godine u godinu ukazuju na sveprisutni problem prekomjerne tjelesne mase i pretilosti u djece školske dobi.

NAJNOVIJI PODACI POKAZALI SU da 33% dječaka i 20% djevojčica ima prekomjernu tjelesnu masu ili je pretilo.

Nadalje, uočene su zabrinjavajuće prehrambene i životne navike u djece:

  • samo 58% dječaka i 60% djevojčica doručkuje svakog radnog dana,
  • 45% dječaka i 46% djevojčica konzumira voće najmanje jednom dnevno,
  • a tek se 39% dječaka i 26% djevojčica bavi umjerenom do intenzivnom tjelesnom aktivnošću, najmanje 60 minuta tijekom dana (Hrvatski zavod za javno zdravstvo, HBSC, 2016.).

Brojne institucije iskazale su potporu provođenju programa PETICA, a stručni tim okupljen oko ovog programa čini više od 20 uglednih stručnjaka iz područja javnog zdravstva, medicine, kineziologije, nutricionizma, pedagogije i psihologije.

AKTIVNOSTI PROGRAMA PETICA TIJEKOM GODINA

Provedba programa započela je u školskoj godini 2014./2015. u osam osnovnih škola, u drugim razredima, na području Donjeg grada i Novog Zagreba – istok. Tijekom školske godine 2014./2015. obuhvaćeno je 575 učenika i 1150 roditelja, a ukupno je u provedbi programa sudjelovalo oko 2000 osoba. U idućoj školskoj godini, 2015./2016., program je proširen na još osam osnovnih škola u Zagrebu, odnosno s 2000 na gotovo 5500 sudionika programa.

U programu PETICA – igrom do zdravlja sudjeluju škole s područja Donjeg grada, Novog Zagreba – istok, Žitnjaka, Črnomerca i Stenjevca [ OŠ M. Laginje, OŠ J. J. Strossmayera, OŠ I. Kršnjavog, OŠ I. Gundulića, OŠ G. Krkleca, OŠ Mladost, OŠ F. Galovića, I. OŠ Dugave, OŠ Rapska, OŠ Trnjanska, OŠ G. Viteza, OŠ dr. V. Žganca, OŠ P. Miškine, OŠ Špansko Oranice, OŠ T. Brezovačkog ].

Tijekom provedbe programa učenike nastojimo razveseliti i potaknuti na usvajanje zdravih životnih navika brojnim posjetima maskota programa, Njumi i Njamija, kao i podjelom edukativnih materijala i nastavnih rekvizita: majica, zdravog tanjura/frizbija, sportskih kutija (školica, sportska kocka, trake za rastezanje) te bočica za vodu.

Kako bi program pridonio promjeni stavova, navika i znanja učenika o pravilnoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti, u drugim razredima provodimo 10 predavanja i radionica, a u trećim i četvrtim razredima 15 predavanja i radionica. Predavanja i radionice provode učitelji razredne nastave te studenti nutricionizma i kineziologije. Radi što kvalitetnije provedbe programa, educiramo učitelje te studente nutricionizma i kineziologije na stručnom skupu PETICA – igrom do zdravlja, koji organiziramo svake godine.

Kako bismo promijenili životne navike, ne samo učenika, nego i cijele obitelji, organiziramo različita događanja. Tijekom proteklih godina organizirani su Zdravi doručak, #doručakza5, #vježbamoza5, kao i završne svečanosti i aktivnosti programa. U sklopu svih događanja okupljeno je gotovo 1300 učenika, roditelja, učitelja i suradnika na programu. Nadalje, organiziran je izlet za sedam škola (sudjelovalo oko 480 učenika) na ekoimanje Zrno. Organizirana je i edukativna predstava Tko su Bljaksoni ili zašto treba dobro jesti?, koja je provedena u 12 škola sudionica programa.

U sklopu programa PETICA aktivno i kontinuirano provodi se i evaluacija programa, u kojoj sudjeluje oko 1700 učenika i njihovi roditelji, 75 učitelja te 20 studenata.

Evaluacija se provodi ispunjavanjem upitnika o stavovima, navikama i znanju o pravilnoj prehrani te redovitoj tjelesnoj aktivnosti, kao i o kvaliteti cijelog projekta.

Provode se i antropometrijska mjerenja u školama sudionicima projekta i u kontrolnim školama – OŠ Trnsko, OŠ I. Andrića i OŠ Kajzerica.

S obzirom na to da je pretilost javnozdravstveni problem, PETICA – igrom do zdravlja posvećena je podizanju svijesti o ovom problemu, njegovim ozbiljnim posljedicama na zdravlje, te je naglasak stavljen na važnost prevencije, odnosno zdrave životne navike. Kako bi se to postiglo, kontinuirano se provodi medijska kampanja, tijekom koje je objavljeno više od 80 članaka, kao i 15 televizijskih i 10 radijskih emisija.

 UČINKOVITOST PROGRAMA PETICA – IGROM DO ZDRAVLJA

Nakon prve godine provedbe programa, analizom podataka koji su dobiveni provođenjem upitnika o stavovima, navikama i znanju učenika o važnosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti, dobiveni rezultati  jasno ukazuju na pomak u navikama i znanju učenika.

  • Rezultati istraživanja pokazali su da su obrazovanjem učenika poboljšane njihove navike i znanje za 10%, što je i u skladu s predviđanjima programa. Najveći pomak uočen je u promjeni navika i znanja o unosu vode.
  • U prosjeku 19% više djece unosi vodu tijekom dana i usvojilo je preporuke za dnevni unos vode.

Rezultati su potvrdili da su predavanja i radionice u sklopu programa PETICA – igrom do zdravlja pridonijeli stvaranju zdravijih životnih navika učenika, ali i da je njihovo stvaranje dugotrajan proces u kojem je kontinuirano obrazovanje izrazito važno.

Evaluacijom stavova, navika i znanja roditelja o prehrani i tjelesnoj aktivnosti nakon prve godine provedbe programa, uočeno je da više od 90% roditelja smatra da su pravilna prehrana i redovita tjelesna aktivnost važni za zdravlje i da debljina može biti štetna. Rezultati su pokazali i da je znanje roditelja vezano za prehranu i tjelesnu aktivnost u prosjeku dobro. Međutim, rezultati ujedno pokazuju kako je potrebno dodatno obrazovati i aktivno uključiti roditelje u program PETICA – igrom do zdravlja kako bi znanje doista primijenili i u praksi.

……………..

DEBLJINA U BROJKAMA

Debljina je stanje prilikom kojeg dolazi do nakupljanja suviška kilograma u tijelu u obliku masnog tkiva.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), indeks tjelesne mase (ITM) od 25 do 29,9 kg/m2 definira se kao prekomjerna tjelesna masa, a ITM veći od 30 kg/m2 smatra se debljinom ili pretilošću. Debljina se može svrstati u tri stupnja:

debljina I. stupnja- ITM od 30 do 34,9 kg/m2

debljina II. stupnja-ITM od 35 do 39,9 kg/m2

debljina III. stupnja- ITM iznad 40 kg/m2.

Statistički podaci Svjetske zdravstvene organizacije potvrđuju da čak 50 % odraslih osoba u Europi ima prekomjernu tjelesnu masu pri čemu ih je 20% pretilo. No, problem debljine nije aktualan samo u odraslih već i u djece. Primjerice, svaki treći 11-godišnjak ima prekomjernu tjelesnu masu ili je pretio.

JAVNOZDRAVSTVENI PROBLEM PRETILOSTI U DJECE PRISUTAN JE I U HRVATSKOJ, ŠTO POTVRĐUJU I NAJNOVIJI STATISTIČKI PODACI  (Hrvatski zavod za javno zdravstvo, HBSC, 2016) :

 33% dječaka i 20% djevojčica ima prekomjernu tjelesnu masu ili pretilost

 58% dječaka i 60% djevojčica doručkuju svakog radnog dana

 45% dječaka i 46% djevojčica konzumira voće najmanje jedanput dnevno

 tek 39% dječaka i 26% djevojčica se bave umjerenom do intenzivnom tjelesnom aktivnošću od najmanje 60 minuta tijekom dana.

 ZAŠTO JE VAŽNO DJELOVATI?

Znanstvena su istraživanja potvrdila da su pretila djeca izložena većem riziku od pretilosti i u kasnijoj dobi. Osim toga imaju i povećan rizik od brojnih kroničnih bolesti, poput dijabetesa tipa 2, srčano-žilnih i zloćudnih bolesti.

Promjenom prehrambenih navika i uvođenjem redovite tjelesne aktivnosti u cijelu obitelj, povoljno ćete djelovati na vlastito zdravlje i na zdravlje svoje djece.

……………..

MREŽA STRUČNJAKA

Znanstveni odbor

  • Doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender
    Hrvatsko društvo za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora
  • Dr. sc. Ivana Pavić Šimetin
    Hrvatski zavod za javno zdravstvo
  • Prof. dr. sc. Vesna Jureša
    Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“
  • Dr. sc. Vera Musil
    Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“
  • Prof. dr. sc. Mirko Koršić
    Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  • Prof. dr. sc. Davor Štimac
    Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci
  • Prim. dr. sc. Vesna Herceg Čavrak
    Klinika za dječje bolesti Zagreb
  • Prof. dr. sc. Dubravka Škevin
    Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  • Prof. dr. sc. Stjepan Heimer
    Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  • Prof. dr. sc. Lana Ružić
    Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  • Dr. sc. Daniel Jurakić
    Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  • Doc. dr. sc. Zrinka Greblo
    Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu

……

Strateški odbor

  • Prof. dr. sc. Željko Krznarić
    Predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora
  • Prof. dr. sc. Sanja Predavec
    Ministarstvo zdravlja
  • Staša Skenžić, prof.
    Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa
  • Dr. sc. Tamara Poljičanin
    Hrvatski zavod za javno zdravstvo
  • Doc. dr. sc. Sanja Musić Milanović
    Hrvatski zavod za javno zdravstvo
  • Prof. dr. sc. Sanja Kolaček
    Klinika za dječje bolesti Zagreb
  • Mr. Sanja Urek
    Agencija za odgoj i obrazovanje
  • Prof. dr. sc. Mirjana Hruškar
    prorektorica Sveučilišta u Zagrebu
  • Akademik prof. dr. sc. Davor Miličić
    dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
  • Izv. prof. dr. sc. Damir Knjaz
    dekan Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
  • Ivana Portolan Pajić, dr.med
    Gradski ured za zdravstvo

…………………………………

PROGRAM PREVENCIJE PRETILOSTI DJECE ŠKOLSKE DOBI

Hrvatski liječnički zbor · Šubićeva 9 · HR-10 000 Zagreb · Tel. +385 (0)1 46 93 300 · Fax: +385 (0)1 46 55 066