Pljesak molim
VJETAR U LEĐA NAJBOLJIMA U STRUCI
Održana promocija u zvanje mentora
objavljeno: 21. listopada 2016.

…na svečanostima održanim na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U status mentora, promovirano je 699 odgojno-obrazovnih radnika, a Odluke kojima se potvrđuje njihovo zaslužno napredovanje promoviranima su uručili Jadranka Žarković-Pečenković, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, Momir Karin, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta i posebni savjetnik ministra Ivan Milanović-Litre.

Zvanje mentora posebno je zvanje koje stječu najizvrsniji, oni koji su uspješni u radu s učenicima i izvannastavnom stručnom rad te se redovito stručno usavršavaju. Njihov rad vrednovali su ravnatelji ustanova u kojima rade i predmetni savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje, a u položajno zvanje se biraju na rok od pet godina.

Čestitke i puno uspjeha u daljnjem radu zaželjela im je ravnateljice AZOO-a, Jadranka Žarković Pečenković, naglasivši da svi promovirani djelatnici u zvanje mentora ostvaruju poticajno ozračje, pobuđuju dječju maštu te prepoznaju potrebe i interese učenika prilagođavajući svoje poučavanje njihovim interesima i individualnim mogućnostima.

Iskreno vam čestitam na dostignuću koje ste postigli svojim velikim radom, trudom i zalaganjem. Možete biti ponosni na to. Promocija u zvanje mentora potvrđuje da sve ono što ste radili niste činili uzalud – naglasila je Jadranka Žarković-Pečenković.

Roditelji vam svaki dan povjeravaju ono najdragocjenije što imaju, svoju djecu. Škola je gotovo najvažniji dio njihova života zato svaki roditelj itekako prati odgojitelje, učitelje i nastavnike koji se ističu svojim radom, koji iskreno, s ljubavlju i veseljem, poučavanju njihovu djecu s velikim pedagoškim erosom, ali i dobrotom i blagošću koja krasi vrhunske pedagoge. Stoga zapamtite da ste itekako važni u njihovim životima – istaknula je ravnateljica Agencije.

Iako je učiteljski poziv u našem društvu još uvijek podcijenjen i neadekvatno nagrađen promaknuće u zvanje mentora je mala i simbolična nagrada najboljim odgojiteljima i stručnim suradnicima u predškolskim ustanovama, učiteljima i nastavnicima u osnovnim i srednjim te glazbenim i plesnim školama te stručnim suradnicima i odgajateljima u učeničkim domovima.

Na važnost i odgovornost uloge učitelja podsjetio je i dr. sc. Lajoš Žager, dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, istaknuvši da je ono cijenjeno zvanje, kod nas neadekvatno valorizirano, ali doista najljepše. Čestitke promoviranima uputio je i Momir Karin, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta, istaknuvši da su oni svojim radom pokazali da su najbolji i da se razlikujete od drugih.

Mi se trebamo boriti za sustav koji će vrednovati najbolje. I to ne samo ovim promocijama, već podizanjem vašeg ugleda u društvu, ali i onim što sve zanima, materijalnom nagradom za one najbolje – kazao je Momir Karin naglasivši da bez dobrih učitelja i nastavnika nema ni budućnosti Hrvatske.

Vi snosite odgovornost za našu budućnost. Jer biti dobar, biti najbolji, nije samo privilegija, nego i odgovornost, zato mi s pravom od vas očekujemo da svoje vrijednosti i znanja prenosite na sve ostale – rekao je Momir Karin.

Ivan Milanović Litre, savjetnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta, kazao je da je obrazovanje nacionalno blago, a kvalitetni i motivirani odgojitelj, učitelj nastavnik čuvari i promicatelji tog blaga i jamstvo uspjeha i napretka u obrazovanju. Poziv učitelja sve je češće pred brojnim izazovima, a zahtjevnost kvalitete poučavanja raste, posvjedočila je Vera Ljubić, učiteljica razredne nastave s desetogodišnjim iskustvom rada u OŠ Stjepana Bencekovića Horvati.

– Naš poziv sve češće nailazi na brojne izazove, a u vrijeme tehnološkog napretka zahtjevnost kvalitetnog poučavanja raste. Kako zbog uvjeta rada tako zbog različitost djece s kojima radimo. Ulaganje u sebe i razvijanje raznih vještina kako bi pobudili, ali i održali, zainteresiranost djece postaje cjeloživotni, nužni proces. – kazala Vera Ljubić, zahvalivši se Agenciji i savjetnicima koji su prepoznali njihov rad i trud i zasluženo ih nagradili.

– Ovim priznanjem dajete nam potvrdu da i društvo vidi i cijeni naše napretke i ulaganja te nam ojačavate vjetar u leđa da bi i dalje nastavili stremiti boljim i većim ciljevima – istaknula je. U nimalo lakim okolnostima i suočeni s nizom poteškoća učitelji nastavnici, kažu, motivaciju za rad crpe iz iskrenog osmijeha djeteta i zdravog intelektualnog napretka kojem svjedoče. Mladi ljudi nas inspiriraju, potiču na izvrsnost i pronalaženje novih metoda rada – kazala je Željka Župan Vuksan, nastavnica hrvatskoga jezika iz Gimnazije Sesvete.

Izvrsnost i kvalitetu rad, prvenstveno svoju, ali i svojih učitelja i nastavnika koji s njima predano i ustrajno rade pokazali su i dokazali učenici glazbenih škola; Glazbene škole Blagoja Berse Zagreb, Glazbene škole Pavla Markovca Zagreb i Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Bjelovar. Svečanu promociju uljepšali su vrlo uspješnim glazbenim nastupima. [ IZ DRUGIH IZVORA | azoo.hr ]