Pljesak molim
JUBILEJ
Sedamdeset godina Tehničke kulture u RH
objavljeno: 24. listopada 2016.

…a poglavito uključuje mlade u svijet tehnike i inovacija. Ove godine HZTK slavi ponosnih 70 godina rada.

Osnovana u lipnju 1946. godine, Hrvatska zajednica tehničke kulture bila je i ostala mjesto stvaranja novih, drugačijih, inovativnih ideja. Od tada do danas u njenim brojnim aktivnostima i projektima sudjelovali su deseci tisuća djece i mladih svih uzrasta, ali je isto tako pažnja posvećena cjeloživotnom učenju i onima u trećoj životnoj dobi.

Hrvatska zajednica tehničke kulture krovna je nacionalna udruga tehničke kulture u Hrvatskoj. Uz Tehnički muzej Nikola Tesla, okuplja 16 nacionalnih saveza tehničke kulture, 19 županijskih, 34 gradske i jednu općinsku zajednicu tehničke kulture.

Zajednica je kontinuirano radila na promicanju, ne samo tehničke kulture i tehničkog odgoja nego i na popularizaciji znanosti i inovatorstva. HZTK je imao važnu ulogu u afirmaciji tehničkih zanimanja među mladima što je rezultiralo i njihovim usmjeravanjem u tehničke škole i na tehničke fakultete.

To radi i danas kroz program izvanškolskog i izvannastavnog obrazovanja djece i mladih te kroz popularna događanja: Natjecanje mladih tehničara, ljetne škole tehničkih aktivnosti, Robokup, Festival tehničke kulture, Modelarska liga, terenske nastave za učenike i projekte poput Putevima tehnike. HZTK je i partner nastavnicima i profesorima pri dodatnoj edukaciji i stručnom usavršavanju.

Baš u ovoj obljetničkoj godini, vodstvo HZTK preuzeo je nastavnik elektrotehničke grupe predmeta i jedan od najpredanijih mentora Zajednice, “dijete tehnike” – Ivan VLAINIĆ. U sustav tehničke kulture uključio se već kao učenik četvrtog razreda osnovne škole u Samoboru, što ga je potaknulo da i sam postane jedan od onih koji će drugima prenositi znanje, najprije kao nastavnik u samoborskoj Srednjoj strukovnoj školi, a onda i mentor u Hrvatskoj zajednici tehničke kulture, na čelu koje je sada.

Najpoznatiji hrvatski inovator Mate RIMAC rekao je za svog skromnog nastavnika i mentora: “Bio sam loš učenik, a to što sam uspio, zasluga je profesora Vlainića.”

U Rimčevoj rečenici skriva se i misija rada Hrvatske zajednice tehničke kulture i njezina predsjednika. Pomoći djeci i mladima da nađu svoj put i svoj uspjeh. Bit će to i uspjeh Hrvatske jer tehnička kultura i pojedinci poput mladog Rimca oduvijek su bili i bit će ti koji pokreću svako društvo. [ IZ DRUGIH IZVORA | hztk.hr | Glavni urednik: Zoran KUŠAN ]