Školstvo u medijima
GRAĐANSKI AKTIVIZAM | PREMALO ULICA NAZVANO PO ŽENAMA
Gimnazijalci u Sisku ispravljaju nepravdu, samo su 4 ulice nazvane po ženama
objavljeno: 26. listopada 2016.

[ IZ DRUGIH MEDIJA | srednja.hr ] Kampanja se odvija u sklopu projekta “GRAD NA DRUGI POGLED” pod mentorstvom udruge Punkt. Počela je postavljanjem plakata u školi, koje su pripremili učenici i učenice, a nastavljena inicijativom za imenovanje prve ulice u nizu jer je službeno Gradu predana, zajedno s prikupljenim potpisima podrške.

TEEA BENČIĆ RIMAY JE SAMO PRVA U NIZU

Imenovanje ulice na slobodnoj lokaciji jednostavno je i ostvarivo, stoga je upravo ovaj prijedlog izabran za prvu inicijativu aktivističke grupe koja je još u formiranju i kojoj se učenici mogu pridružiti.

– Tea Benčić Rimay, poznata hrvatska pjesnikinja, esejistica i književna teoretičarka, dio je svog radnog vijeka provela radeći u Gimnaziji Sisak kao profesorica hrvatskog jezika i književnosti, pa smo ponosni što ova inicijativa kreće upravo iz njene bivše škole. Tea, kao i niz drugih znamenitih žena, zaslužuju da se im se ovako oda počast, jer od nekoliko stotina ulica u gradu samo su četiri nazvane po ženama!

Projekt “Grad na drugi pogled” vode predstavnici udruge Punkt, putem radionica i drugih aktivnosti, a budući da je jedno od njihovih područja djelovanja urbanizam, logično je bilo da profesorica likovne umjetnosti u Gimnaziji Sisak Marijana Milas bude jedna od poticateljica učenika na sudjelovanje u projektu.

Neke ideje koje su se putem ovog projekta željele ostvariti su da na novonastalom šetalištu u Sisku napravimo skulpturu te da se u jednom malom parku, u kojem se igraju djeca, posadi nekoliko ukrasnih stabala. Međutim, obje te ideje ipak su iziskivale određene novčane izdatke, pa smo se odlučili za treću i najjeftiniju ideju – doprinos gradu predlaganjem imena ulica, koje su još neimenovane u području naše trgovačke zone objašnjava nam profesorica likovne umjetnosti Marijana Milas detalje i ideje koje su kružile oko spomenutog projekta.

Na kraju su se učenici, ali i drugi zainteresirani građani, itekako zainteresirali za ideju imenovanja ulica po značajnim damama iz novije hrvatske povijesti, koje po mogućnosti imaju veze sa Siskom. No, projekt je uz taj nužni građanski aktivizam na kraju dobio i jednu važniju ulogu.

Nakon prve radionice, koja je uključivala obilazak grada, učenici su mi rekli da drugačije gledaju na svoj grad. Sada su svjesni da se ipak nešto može promijeniti u Sisku pa makar to bile sitne promjene poput postavljanja jedne klupe, a nakon tih mogu uslijediti i krupne. Dakle, najvažnije što je postignuto ovim projektom je osvještavanje mladih da ne moraju biti pasivni, odnosno da svojim aktivnostima ipak mogu nešto promijeniti u svojoj zajednici – jasna je profesorica Milas.

SIŠČANI NAVELI BROJNE DAME KOJE ZASLUŽUJU ULICU U OVOM GRADU

Do danas su se prikupljale ideje i prijedlozi učenika, učenica, građanki i građana za imena još neimenovanih ulica u Sisku, koje bi nazvali po znamenitim ženama iz novije hrvatske povijesti.

Neki od prijedloga koje su dali stanovnici Siska su:

  • Dora Pejačević
  • Vesna Parun
  • Marija Jurić Zagorka
  • Cvijeta Zuzorić
  • Lidija Sklevicky
  • Adela Milčinović, hrv. književnica (Sisak, 14. XII. 1879. – New York, 18. VI. 1968.). Godine 1925. emigrirala u SAD i radila u uredu za ratne informacije (poslije Glas Amerike). Pripovijesti su joj inspirirane feminističkim temama, os. soc. statusom žene i pitanjima spolne ravnopravnosti (Ivka, 1905.).
  • Olga Kovačević, prva profesorica klavira u Sisku. [ IZ DRUGIH MEDIJA | srednja.hr ]