Školska knjiga za vas
ZAVIČAJNA POVIJEST
‘Ča je ča’ – županijsko natjecanje u Bakru
objavljeno: 24. listopada 2016.

U Bakru je 20. listopada 2016. godine održano Županijsko natjecanje u poznavanju zavičajne povijesti. Domaćin ovogodišnjeg natjecanja bila je Pomorska škola Bakar, a natjecanje se održavalo uz upoznavanje znamenitosti tog povijesno važnog kvarnerskog gradića. Održalo se već trinaesti put, a svake godine ekipe se okupljaju u drugom gradu kako bi pokazale poznavanje povijesti toga grada, ali i snalaženje u prostoru. Natjecatelji sedmih razreda iz brojnih osnovnih škola Primorsko-goranske županije u skupinama po četiri učenika po školi tako su pokazali znanje o povijesti Bakra pronalazeći zadane lokacije u središtu grada i odgovarajući na zadana pitanja konzultirajući informacije u prostoru ili s danom im literaturom te fotografirajući određene teme.

Unatoč najavi lošeg vremena, okupilo se 25 ekipa, a na kraju su najbolje rezultate postigle sljedeće ekipe:

1. mjesto ekipa TAKALA iz OŠ Jelenje-Dražice u sastavu:

Lana MATIJEVIĆ, Celestina JURETIĆ, Natali MARČELJA i Petar PERUŠIĆ, mentorica prof. Sandra MALNAR

2. mjesto ekipa HRELJE iz OŠ Hreljin u sastavu:

Lucija PAVLETIĆ, Martina TALAN, Roko LEKIĆ i Mario RUŽIĆ, mentorica prof. Karla PETITO

3. mjesto ekipa ČOČMANI iz OŠ „Fran Krsto Frankopan“ Krk, MŠ Krk u sastavu:

Daria TRINAJSTIĆ, Dora BOŽIĆ, Viktor GIORGOLA i Laura UDINA, mentorica prof. Dina VALKOVIĆ.

….

Sudjelovalo je i pet ekipa izvan konkurencije, a najbolji rezultat postigla je ekipa Vinogradara iz OŠ „Drago Gervais“, Brešca, u sastavu Jan IVANIĆ, Duje PAVIČIĆ, Katarina RUMAC i Jana VRANIĆ, mentorica prof. Nera MALBAŠA KOVAČIĆ.

Usmjerivači i graničari, učenici srednjih škola, pripomogli su da natjecanje prođe u najboljem redu.

ŠKOLSKA KNJIGA je i ove godine sponzorirala nagrade za članove učeničkih skupina koje su osvojile prva tri mjesta te njihove učiteljice mentorice pa su svi nagrađeni dobili lijepe knjige na dar.

Nagrađenima su, osim knjiga, uručeni i zlatni, srebrni i brončani vijenci te pohvalnice. Nagrade su uručili voditelj Županijskog stručnog vijeća i učitelj Dragan MALNAR te predsjednica Udruge RICLIO i učiteljica Nera MALBAŠA KOVAČIĆ, koji su ujedno bili i organizatori, zajedno s urednikom povijesti Školske knjige Deniverom Vukelićem i direktoricom Turističke zajednice Grada Bakra Sonjom JELUŠIĆ, koji su uručili sponzorske nagrade Školske knjige i TZ Grada Bakra.

  • Na veliko veselje učenika cijelu natjecateljsku rutu, u istim uvjetima kao i učenici koji su se natjecali, prošla je i skupina sastavljena od dvije učiteljice i jednog učitelja povijesti te urednika povijesti ŠKOLSKE KNJIGE, koja je također uživala i u ovom zadatku i pritom se dobro zabavila.