Zanimljivosti
Kelj – jedan od najmoćnijih boraca za zdravlje
objavljeno: 27. studenoga 2014.

KeljJeste li znali da jedna šalica kuhanoga kelja sadržava dva grama bjelančevina, sve aminokiseline koje su prijeko potrebne vašem tijelu te još devet aminokiselina koje mu nisu nužne. Usto, tijelu je mnogo lakše iskoristiti bjelančevine i aminokiseline iz kelja nego, primjerice, bjelančevine iz mesa. Zašto? Kada zagrizete sočni odrezak, vaše tijelo mora potrošiti mnogo energije ne bi li razgradilo kompleksnu strukturu bjelančevina koje se nalaze u mesu, a pritom nastaje različit metabolički otpad. Kelj, doduše, sadržava manje bjelančevina od mesa, no vaše tijelo vrlo učinkovito iskorištava čak i najmanje količine biljnih bjelančevina. Dobra vijest za vegetarijance!

Kelj ima više željeza po kaloriji i više kalcija po gramu od punomasna mlijeka. Jednako tako, kalcij u kelju čak se 25 % bolje apsorbira od kalcija u mlijeku. Druga su velika korist od kelja – vlakna. Ona pomažu vašem tijelu da izbaci otpadni materijal, a osim toga, suzbijaju osjećaj gladi održavajući vas dulje sitima s manje kalorija te s minimalnom razinom šećera u krvi.

Uza sve to, kelj sadržava više omega-3 prijeko potrebnih masnih kiselina nego omega-6 masnih kiselina. A previše omega-6 masnih kiselina uzrokuje razne upale. Nažalost, u svakidašnjoj prehrani u svoj organizam unosimo previše omega-6 masnih kiselina jer su rafinirana ulja, poput sojina i biljnog ulja, sveprisutna. Rješenje je jesti više omega-3 masnih kiselina. Uz šalicu kuhanoga kelja dobivate i deset puta više vitamina K od vaše dnevne potrebne za njim. Kelj usto obiluje karotenoidima – spojevima koji štite naše zdravlje.