Savjeti stručnjaka
NJEMAČKA | MOTIVACIJA UČENIKA
7 praktičnih savjeta kako motivirati učenike
objavljeno: 14. svibnja 2018.

Znanstvenici ukazuju na sve veći raskorak između školske prakse i stvarnih potreba učenika. Što su djeca starija, sve su više pod pritiskom te prevladava vanjska motivacija kao što su dobre ocjene, a prirodna radoznalost se smanjuje, iz čega nastaju frustracije u učenju. Osim „kako“, važno je i pitanje „što“ učenici uče. U 21. stoljeću važno je naučiti i znati primijeniti, a potrebno je i učiti kako učiti. Ali, kako nastavnici mogu ugraditi te aspekte u nastavi? Otkrit ćemo vam najbolje savjete o tome kako povećati motivaciju učenika.

7 praktičnih savjeta nastavnicima o tome kako motivirati učenike:

1)  Objasnite učenicima kontekst gradiva, zašto je to važno za svakodnevni život i koji su pojedini koraci od kojih se sastoji usvajanje gradiva. Kada su učenici uključeni u proces učenja, oni u njemu i sudjeluju.

2)  Pustite učenike da uče glavom, srcem i rukama. Za različita osjetila zadužene su različite regije mozga. Tako će učenici učiti intenzivnije i znanje će biti održivo.

3)  Upakirajte sadržaj u zabavne priče koje prenose situacije u kojima novo znanje može pomoći. Tako će se motivacija uvećati sama od sebe.

4)  Potražite dobru mješavinu metoda – od praktičnih, metoda koje uključuju digitalne uređaje, i klasičnih nastavnik – učenik, kako biste privukli pozornost i motivirali učenike.

5)  Integrirajte „praktičare“ od roditelja u nastavu kako bi prenijeli praktičnu važnost pojedinih nastavnih predmeta.

6)  Dopustite povratne informacije od učenika i pokušajte aktivno mijenjati stvari. Tako gradite odnos povjerenja.

7)  Odnosite se prema učenicima kao prema individuama i u rješavanju njihovih potreba uzmite u obzir različite metode motivacije. [ IZ STRANIH MEDIJA | de.scoyo.com ]