Zanimljivosti
ČITAJMO NAGLAS 2016.
Ana Mateljan i Rafaela Šalinović najbolje u glasnom čitanju
objavljeno: 27. listopada 2016.

…koje je u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela održano u Muzejskom prostoru Podvorje u Kaštel Sućurcu.

Učenici odabrani u prednatjecanju u svojim školama pred Povjerenstvom i brojnom publikom bili su u prilici predstaviti književno djelo po vlastitom izboru i iz njega pročitati prozni ulomak. Povjerenstvo je ocjenjivalo kreativnost uvodnog dijela, jasnoću i razgovjetnost, izražajnost u nastupu, primjerenost teksta dobi i ukupni dojam.

Odluku o najboljima donijelo je četveročlano Povjerenstvo u sastavu: Mirna Luketin, profesorica i diplomirana knjižničarka u Srednjoj školi Braća Radić u Kaštel Štafiliću, Kristina Vrankulj, predstavnica nakladničkih kuća Algoritam-MK, Kristina Cvetković, profesorica hrvatskog jezika i književnosti, te Maša Boban, učenica OŠ Ostrog i prošlogodišnja pobjednica u glasnom čitanju.

– Svi ste bili izvrsni i Povjerenstvu je zaista bilo teško donijeti odluku. U ime Povjerenstva svima iskreno čestitam i nastavite uživati u čitanju. Budući da smo večeras ipak trebali odabrati samo dvoje učenika koji će na državnom natjecanju u Sisku 17. i 18. studenog predstavljati Splitsko-dalmatinsku županiju, Povjerenstvo je, nakon zbrojenih bodova, zaključilo da su pobjednici:

  • Ana MATELJAN, u kategoriji od 3. do 5. razreda i
  • Rafaela ŠALINOVIĆ, u kategoriji od 6. do 8. razreda

– rekla je prof. Kristina CVETKOVIĆ, koja je nazočne izvijestila o odluci Povjerenstva. Ani i Rafaeli poželjeli su puno uspjeha u Sisku na 4. nacionalnom natjecanju “Čitajmo naglas, čitajmo zajedno 2016.”
Pobjednicima su uručena priznanja za osvojeno 1. mjesto, dok su drugoplasiranim (Ema Braškin, 3.r, OŠ kneza Trpimira, i Jagoda Sabljić, 6.r, OŠ prof. F. Lukasa) i trećeplasiranim natjecateljima (Karmen Rađa, 5. r, OŠ Bijaći, i Petra Doljanin, 8.r, OŠ kneza Mislava) dodijeljena priznanja za osvojeno 2. i 3. mjesto.

Svim ostalim natjecateljima (Dea Paola Cuculić, 3.r, OŠ kneza Mislava; Lucija Ilić, 4r., OŠ prof. Filipa Lukasa; Paula Mikas, 4.r, OŠ Gornja Poljica – Srijane; Anđela Kaćunko, 7.r, OŠ Gornja Poljica – Srijane; Tina Puškarić, 8.r, OŠ Ostrog; Leonardo Roso, 8.r, OŠ Bijaći) dodijeljena su priznanja i poziv ravnateljice GKK Renate Dobrić za sudjelovanje u projektima i događanjima koja se stalno organiziraju u svih šest odjela Gradske knjižnice Kaštela. Osim toga, GKK je sve natjecatelje nagradio besplatnim jednogodišnjim članstvom.

U zabavnom dijelu programa nastupili su: Ante Šećer, jedan od najmlađih članova KUD-a Karol Wojtyla, i Lana Rubelj, finalistica glazbene emisije Zvjezdice, dok je brojne nazočne roditelje, bake, djedove i sve ostale ljubitelje knjige i čitanja kroz program proveo Roko Kraljević, pobjednik natjecanja “Čitajmo naglas, čitajmo zajedno 2013.“

………

Renata DOBRIĆ