Iz školskog svijeta
HNK SPLIT | UČENICI SPLITSKE PRVE GIMNAZIJE I ASTOR COLLEGEA IZ DOVERA
U iščekivanju horor mjuzikla gimnazijalaca traži se karta više
objavljeno: 27. listopada 2016.

…za koju su vrlo brzo rasprodane karte za sve četiri izvedbe, najavljeno je na konferenciji za novinare u toj kazališnoj kući.

Mjuzikl je nastao u produkciji Prve gimnazije i Astor Collegea iz Dovera te u suradnji sa splitskim HNK. Priča je to o golemoj biljci ljudožderki koju uzgaja smušeni cvjećar hraneći je ljudskom krvlju. Djelo je skladao Alan Menken, a libretist je Howard Ashman.

Ravnatelj Prve gimnazije i izvršni producent mjuzikla Marijan Puljiz podsjetio je da je riječ o sedmom zajedničkom projektu sa školom iz Dovera, ističući da su svi zadovoljni što još jednom mogu napraviti nešto što će itekako imati odjeka u njihovoj gimnaziji i šire.

“Koliko je zanimanje za ovu predstavu, najbolje govori podatak da su rasprodane karte za sve predstave. Djeca se silno vesele svemu tome i marljivo rade još od veljače sve do danas, a mi se nadamo da će to biti sjajno”, rekao je Marijan Puljiz.

Uz njega, izvršni producent je i Chris Russell, koji je na konferenciji za novinare rekao da u njihovoj školi učenici u sklopu nastave imaju i predmet dramu, na kojem su izabrali najbolje za nastup u mjuziklu. Dodao je da su učenici svladali sve što su trebali, da su na vrlo visokoj razini i marljivo rade i vježbaju mjesecima te vjeruje da će se mjuzikl svima svidjeti jer znaju kako napraviti dobru izvedbu.

“Iz godine u godinu imamo sve bolju suradnju sa splitskom gimnazijom, njezinim profesorima i učenicima pa se nadam da će se ta divna suradnja nastaviti jer – iako u mjuziklu nastupaju učenici – on je vrlo profesionalno odrađen”, istaknuo je Russell.

Glavne uloge dobili su učenici Albina Grčić i Luka Ružić Marušić. Izvedbama će ravnati maestro Hari Zlodre, koreografkinja je Victoria Chamberlain, scenograf Michael Hornsey, a kostimografkinje Josipa Bilić, Marina Kukoč i Dayna Boston. Uz pratnju ad hoc sastavljenoga glazbenog ansambla, u solističkim i zborskim ulogama angažirana su 44 učenika, od kojih 34 iz Splita i 10 iz Dovera.

Dirigent Hari Zlodre rekao je da je to rock mjuzikl, glazbena forma svima poznata još od Lloyda Webbera, koja u sebi skriva swing i blues, ali pisana je u vedrom tonu i namijenjena mladim naraštajima.

“S pet muzičara koje sam odabrao i koji su već stari rutineri u ovoj formi i rocku, napravili smo bend koji se fino uklopio u ono što su učenici svladali u posljednjih šest mjeseci, tako da ne smetamo njihovoj spremi, nego da samo ukližemo sa svirkom u njihovu izvedbu. Nadam se da ćemo to dovesti do savršenstva i veselim se tome”, rekao je Zlodre i dodao kako mu je čast i veselje sudjelovati u tome i vidjeti mladost i energiju na pozornici.

Mjuzikl će se izvesti još tri puta – u petak te u subotu, kad će se održati matineja u 11 sati i večernja izvedba u 19 sati. Osim na velikoj sceni splitskoga HNK, splitski i doverski srednjoškolci u prosincu će izvesti mjuzikl i u White Cliffs Theatru u Doveru. [ IZ DRUGIH MEDIJA | direktno.hr ]