Savjeti stručnjaka
UOPĆE NIJE LOŠE ZNATI
10 pravila za učenike i učitelje koje je popularizirao John CAGE
objavljeno: 8. studenoga 2016.

Cage je zauzvrat inspirirao generacije umjetnika i skladatelja i svojim radom – koji je uveo elemente slučajnosti u glazbu – i svojim poučavanjem.

Jedna od onih koje je inspirirao bila je katolička redovnica Corita Kent, ujedno poznata umjetnica, grafičarka, muralistica, dizajnerica, likovna pedagoginja i mirovna aktivistica. Na učilištu Immaculate Heart College poučavala je umjetnost. Godine 1968. odlučila je napustiti redovničku zajednicu i potpuno se posvetiti umjetnosti, pa je do kraja života živjela i radila u Bostonu. Svoje studente poticala je da pronalaze umjetnost u svakodnevici. U sklopu svojeg pedagoškog likovnog rada osmislila je 10 pravila za studente, učitelje i život.

Iako je izravno citirala Cagea u pravilu br. 10, on nije sastavio ovaj popis, iako mnoge web stranice tvrde suprotno. John Cage je bio vrlo zadovoljan tim popisom i napravio je sve u svojoj moći da bi ga popularizirao.

POPIS PRAVILA MOŽETE PRONAĆI OVDJE:

Pravilo br. 1

Pronađite mjesto od povjerenja, a zatim pokušajte očuvati to povjerenje.

Pravilo br. 2

Opće dužnosti učenika: Izvucite najviše što možete iz svog učitelja, izvucite najviše što možete od svojih kolega učenika.

Pravilo br. 3

Opće dužnosti učitelja: Izvucite sve što možete iz svojih učenika.

Pravilo br. 4

Sve smatrajte eksperimentom.

Pravilo br. 5

Budite samodisciplinirani: pronađite nekog pametnog ili mudrog i slijedite ga. Biti discipliniran znači slijediti na dobar način. Biti samodiscipliniran znači slijediti na bolji način.

Pravilo br. 6

Pogreške ne postoje. Ne postoji pravilan ili pogrešan način, postoji samo način na koji ćete napraviti nešto.

Pravilo br. 7

Jedino pravilo je rad. Ako radite, to će vas odvesti do nečega. Oni koji stalno rade su oni koji će nekamo i dospjeti.

Pravilo br. 8

Nemojte pokušati stvarati i analizirati u isto vrijeme. To su dva različita procesa.

Pravilo br. 9

Budite sretni kad god možete. Uživajte u sebi. To je lakše nego što mislite.

Pravilo br. 10

Mi kršimo sva pravila. Čak i ako se radi o našim vlastitim pravilima. A kako to radimo? Ostavljajući dovoljno mjesta za neplanirane stvari.

NEKOLIKO DODATNIH SAVJETA: Uvijek budite prisutni. Iskoristite sve što se nudi. Uvijek pohađajte nastavu. Čitajte sve što vam dođe pod ruku. Pozorno i često gledajte filmove. Sačuvajte sve. Možda će vam poslije poslužiti. [ IZ STRANIH IZVORA | enculture.com ]