Pljesak molim
SVE SE MOŽE KAD SE HOĆE
PAMETNICA, hrvatska aplikacija koja razvija dječju inteligenciju
objavljeno: 10. studenoga 2016.

…autorice Irene ORLOVIĆ, koje su iskušali i u dječjem vrtiću Maslina u Kaštel Štafiliću.
Pametne kaštelanske glavice već u vrtiću znaju sva slova pa uživaju s “tetama” igrati slikorječionicu, igročitaonicu, igropričaonicu i životinjsku slagalicu. Sve je igre smislila Irena Orlović, majka djevojčice s teškoćama u razvoju. Kad je shvatila da joj sustav neće previše pomoći u emocionalnom i intelektualnom razvoju djeteta, sama se uhvatila prilično mukotrpnog posla. 
“Kako smo se mi igrali u obitelji, tako su dolazile ideje o tome što bi se još moglo napraviti kad je u pitanju poticanje intelektualnog razvoja. Kad sam dobila ideju, imala sam snažnu potrebu podijeliti je s roditeljima jer sam spoznala nešto što funkcionira i što je vrlo važno. Tako sam osmislila web aplikaciju i nazvala je Pametnica”, objasnila je Irena Orlović.

……………..

Dr. Ranko RAJOVIĆ kao supervizor programa je rekao:

Važno je da se u predškolskoj dobi u svakodnevni rad unesu elementi koji dokazano stimuliraju mentalni razvoj djece, ali i specifične vježbe koje razvijaju koordinaciju pokreta i motorike te tako sprječavaju poremećaj koncentracije i pozornosti kasnije u životu.
………………..

Nekad se vjerovalo da je inteligencija nasljedna i nepromjenjiva; danas je znanstveno dokazano da nasljeđujemo samo „skicu“, a način na koji će se mozak djeteta graditi i razvijati ovisi o interakciji s okolinom. Budući da se mozak najintenzivnije razvija u prvih sedam godina djetetova života, a znanstvenici smatraju da je to i vrijeme kada većina djece može dosegnuti razinu genijalca, potpuno je jasno da to razdoblje moramo iskoristiti i kreirati razvojno poticajno okruženje za djecu.

Radom s djecom danas kreiramo bolju budućnost. Postoji više istraživanja koja govore da države koje su ulagale u rane razvojno poticajne programe imaju bolju ekonomiju, a djeca koja su ih prolazila bolji uspjeh u školi i životu općenito. Djeca najbolje uče u igri. Još je Albert Einstein rekao da je igra najviši oblik istraživanja, a danas je već općepoznato da djeca najviše upijaju igrajući se. 

Pametnica je web-aplikacija u kojoj je više od 1000 različitih kreativnih materijala iz područja ranog poticanja intelektualnog razvoja.

 Pomoću svakodnevnih vježbi koje vesele i zabavljaju djeca će se na najrazličitije načine i sa svim svojim osjetilima pripremiti za školske napore.

U Pametnici ćete naći praktične i raznolike vježbe, predloške za edukativne igre i zadatke za poticanje govornih mogućnosti, zadatke i igre za rano poticanje matematičkih sposobnosti, zatim grupne igre kao i igre za zatvorene i otvorene prostore, pjesmice, priče te ideje za modeliranje.

Bio je to sjajan potez Irene Orlović, majke djevojčice s teškoćama u razvoju, jer reakcije su bile neočekivano dobre. Prepoznali su je roditelji i odgojitelji diljem zemlje te poželjeli da imaju nešto odmah spremno za igru i učenje. [ IZ DRUGIH IZVORA | hrt.hr | pametnica ]