Jučer-danas-sutra
Zašto je važno čitati knjige?
objavljeno: 8. prosinca 2014.

Osim pravih prijatelja, kaže se da nas ništa ne može usrećiti kao dobra knjiga s kojom možemo proputovati doslovno cijeli svijet, upoznati nepoznate i daleke zemlje, smijati se, snatriti o stvarnimi izmaštanim avanturama nebrojenih junaka i junakinja. Svatko tko želi naučiti nešto novo, duhovno se okrijepiti, zabaviti i opustiti naći će neizmjerno bogatstvo u knjigama koje su od davnina nositeljice ljudske kulture i civilizacije.

Prve knjige

Povijest knjige stara je oko 7 000 godina. Od pradavnih zapisa na komadu drveta, kostima ili životinjskim rogovima ljudi su bilježili svoja znanja i doživljaje. Rimljani su pisali na voštanim pločicama pisaljkom koja je sličila grančici. Prve su se prave knjige pojavile na Istoku. Najstarije kineske knjige bile su sastavljene od bambusovih daščica, a kasnije su ih zamijenili svitci od svile. Stari Babilonci, Asirci i Perzijanci drvenim su štapićem utiskivali znakove u mekane glinene pločice. Stari su Egipćani pisali na drvenim i kamenim pločama te na svitcima papirusa. Od Gutenbergova izuma tiskarskog stroja, kada je postala dostupna većini ljudi, knjiga je temelj cjelokupnoga ljudskog znanja.

Čari čitanja:

• čitanjem se neizmjerno duhovno obogaćuješ, otkrivaš mnogo o sebi i onome što bi želio jednom biti

• razvijaš oštrinu uma, sposobnost analize i vlastitu kreativnost

• snažno potičeš maštu i poboljšavaš koncentraciju

• proširuješ vokabular i razvijaš komunikacijske vještine što pomaže u ljepšem i lakšem izražavanju u društvu

• trud i vrijeme uloženo u čitanje knjiga omogućit će ti da sve brže i kvalitetnije čitaš, lakše pamtiš i brže učiš

• knjige su uvijek izvor novih ideja i pružaju ti mogućnost da i sam postaneš pisac

E-čitanje

Postoje i ljubitelji e-čitanja. U našoj zemlji ono još nije poprimilo šire razmjere, no postoje ljubitelji e-knjige. A u nekim zemljama, poput SAD-a, postoje digitalne knjižnice bez ijedne tiskane knjige. S druge strane, računalni stručnjaci poput Matta MacInnisa, bivšeg zaposlenika Applea koji je osnovao vlastitu tvrtku za proizvodnju interaktivnih knjiga Inkling, smatraju da su i aktualne e-knjige zastarjele.