Jučer-danas-sutra
16. STUDENOGA | MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE
VIDEO | Nemoj mi se rugati
objavljeno: 16. studenoga 2016.

Međutim, velika većina zlostavljajućeg ponašanja u školi (engl. bullying) nije otvoreno nasilje, već prikriveno psihičko ratovanje. Ono se pojavljuje u obliku ismijavanja u društvu, psihičkog zastrašivanja i kolektivnog odbacivanja.

Vršnjačka je viktimizacija jedan od najzanemarenijih problema u suvremenome školstvu. Čak i u školama s obiljem resursa, 25% učenika iznosi kako je jedna od stvari koja ih najviše brine strah od zlostavljača. Unatoč tome mnogi osnovnoškolci kažu kako njihovi nastavnici s njima rijetko razgovaraju o zlostavljajućem ponašanju.

Zbog svega čine se napori da se tome stane na kraj. Pokrenuti su mnogi projekti. Tako je krenula i akcija ‘ Nemoj mi se rugati’.  Zahvaljujući UNICEF-u  dostupan je  i priručnik za nastavnike od šestog do osmog razreda „Stvaramo razred bez ismijavanja“ koji možete vidjeti OVDJE.

Direktor projekta NEMOJ MI SE RUGATI, Peter YARROW,  napisao je zanimljivo pismo…

Dragi prijatelji,

cijeli je projekt Nemoj mi se rugati započeo pjesmom koju je otkrila moja kćerka Bethany, te koja je potom odsvirana za sastav Peter, Paul & Mary. Suze su nam potekle kad smo je prvi put čuli, kao što će možda i vama na prvo slušanje.

Kao što su “We Shall Overcome”, “Blowin’ in the Wind” i “If I Had a Hammer” stigle do srca milijuna Amerikanaca potičući ih na akciju tako bi, vjerujem, pjesma “Don’t Laugh at Me” (“Nemoj mi se rugati”) mogla uspostaviti sličnu vezu sa srcem koja će pomoći odgojiteljima, socijalnim radnicima i drugima koji brinu o našoj djeci stvoriti sigurnu sredinu s više poštovanja za našu djecu i tinejdžere.

Prvo, molimo vas, pustite video i bit ćete na pola puta do shvaćanja našeg cilja. 

Vjerojatno ćete ga “skužiti” (gotovo) brzo poput divnih mladih ljudi u našim ciljnim skupinama, a koji su nam pomogli pri usmjeravanju svojim komentarima, zamislima i prijedlozima.

UKRATKO, NEMOJ MI SE RUGATI treba poslužiti kao uvod i obogaćenje trajnih napora koji hrane osjećajni, društveni i etički razvoj mladih ljudi, kao što su programi obrazovanja karaktera, rješavanja sukoba i podučavanja o toleranciji. Kad učenici započnu s ovim projektom, imaju priliku podijeliti osjećaje koje su doživjeli kad su ona ili drugi bili pogođeni nepoštovanjem. Potom, rabeći sredstva i aktivnosti u pridodanom vodiču, a pod vodstvom vještih i brižnih učitelja, postaju osjetljivi na bolne učinke ismijavanja, omalovažavanja, nazivanja pogrdnim imenima, zlostavljajućeg ponašanja (engl. bullying), netrpeljivosti i drugih oblika nepoštovanja s kojima se susreću u razredu i u životu izvan njega.

Kako budete napredovali, predložene aktivnosti kombinirane s videom i CD-om vodit će vas i vaše učenike na putu prema uspješnom stvaranju “Zone bez ismijavanja”. Zajedno ćete imati priliku proglasiti svoj razred (ili drugu sredinu u kojoj radite) prostorom u kojem ismijavanje i drugi oblici nepoštovanja, prema zajedničkom međusobnom sporazumu, nisu prihvatljivi. Izražena želja za razvitkom kulture učionice, kako bi u njoj bilo više poštovanja i kako bi postala mirnija i sigurnija, nužan je prvi korak.

Entuzijazam vašeg razreda za njegovanje i održavanje zone bez ismijavanja dobar je početak, ali je samo početak. Nakon toga treba naučiti nove vještine kao što su prepoznavanje vlastitih osjećaja i osjećaja drugih, izražavanje onoga što želimo reći na neprijeteći način, prepoznavanje predrasuda, te naučiti misliti dalje od netrpeljivih poruka iz nečije prošlosti.

U isto vrijeme djeca će trebati naučiti kako rješavati proturječnosti i neslaganja, uz poštovanje, kreativno i nenasilno. Kako djeca budu usvajala nove, napredne vještine druženja, iskrena zalaganja za promjenu mogu se početi ostvarivati. 4 Usporedo s time, kako biste ovaj projekt učinili dijelom svojih svakodnevnih razrednih aktivnosti, napore za njegovim proširenjem treba integrirati s redovnim nastavnim programom. Vaša “učionica u preobrazbi” također može početi sezati izvan zidova škole. Liječnici, pravnici, pravosudni i policijski djelatnici, vodeći poslovni ljudi, psiholozi, sportaši, vladini dužnosnici, umjetnici i glazbenici – svi oni mogu biti pozvani u učionicu kako bi vidjeli što je razred postigao i raspravljali o načinima na koje se Zona bez ismijavanja može proširiti na širu društvenu zajednicu.

I naravno, što je najvažnije, u taj krug treba dovesti roditelje; trebaju ih dovesti nastavnici, školsko osoblje i savjetnici, ali prvenstveno sami mladi ljudi. Njihovi domovi također mogu postati zone bez ismijavanja kad stare običaje ljutitog sukobljavanja počnu zamjenjivati novi načini rješavanja sukoba s više poštovanja i suosjećajnim razgovorom. S predloženim “svjesnim djelima brižnosti” koji se razmjenjuju, dramatiziraju ili stavljaju na internetske stranice Nemoj mi se rugati (Don’t Laugh at Me, www.dontlaugh.org), duh vašeg projekta Nemoj mi se rugati može se susresti s energijama drugih razreda i škola opredijeljenih za istu filozofiju i ciljeve.

Neka vam Nemoj mi se rugati priskrbi točku nadahnuća, ali nemojte propustiti slijediti uzbudljive mogućnosti koje će se otkriti same kad vi i vaši učenici prvi put pogledate video.

Početne aktivnosti u priloženom priručniku za nastavnike trebale bi poslužiti kao moćan uvod u mnoge druge odlične programe za obrazovanje karaktera i razrješavanje sukoba koji se pokazuju veoma učinkovitima u razredu i u drugim sredinama, osobito kad se usvoje za cijelu godinu.

Kako biste nastavili napredovati u svojim naporima podržavanja emocionalnog, društvenog i etičkog razvoja vaših učenika, možda ćete htjeti razmisliti o daljnjoj obuci koja vam je sada dostupna, ali u većini slučajeva još je uvijek trebaju financirati skupine nastavnika ili pojedine škole koje izdvajaju posebna sredstva u tu svrhu. Međutim, imajući u vidu noviju uspostavu obrazovanja karaktera i inicijativa za sigurne škole kao prioriteta, pretpostavljamo kako će obuka nastavnika te vrste uskoro biti široko uvođena kao obvezatna i financirana od države i lokalnih vlasti. Napokon, za vas koji ste već krenuli putem stvaranja mirne sredine za svoje učenike, ovaj priručnik, CD i video mogu donijeti poseban zanos i novu dimenziju dodajući “pjesmu” i više “srca” vašim naporima.

Podijelivši sve ovo s vama, moram ovdje umetnuti bilješku upozorenja prije nego što vam predložim pokretanje projekta Nemoj mi se rugati u vašoj učionici.

Za uspješnu provedbu programa Nemoj mi se rugati bitna je određena količina znanja o socijalnom i emocionalnom učenju, osobito u području razrješavanja sukoba. Kako priprema za nastavu ne zahtijeva uvijek iskustvo u tim područjima, neki bi se od vas mogli osjećati nespremnima za početak provedbe projekta Nemoj mi se rugati. Ako ste raspoloženi za uvođenje projekta u svoju učionicu, ali osjećate kako vam je potreban jači obrazovni temelj u tom području, potičemo vas da pričekate semestar ili dva prije nego što počnete, a u međuvremenu se nastavite i dalje stručno usavršavati u tom smjeru. 5 U svakom slučaju, znajte da nipošto niste sami u svom oduševljenju za bavljenje ovim poslom. Događa se da sve više jača jedan pravi pokret kako je sve više prosvjetnih djelatnika suglasno da učenici ne moraju samo stjecati akademske vještine kako bi postali uspješni, obzirni sudionici u demokratskom društvu, već moraju steći i vještine koje će im pomoći izrasti u etične, suosjećajne građane jake ličnosti, zdravog samopoštovanja i humane osjećajnosti. Uz najtoplije želje za vaš uspjeh u projektu Nemoj mi se rugati, Peter Yarrow

……………………………………………………..

SREDNJA ŠKOLA AMBROZA HARAČIĆA, MALI LOŠINJ 

Vršnjaci pomagači 

Ne rugaj se from Sandra Jureković on Vimeo.

Ovaj video uradak nastao je s ciljem promoviranja tolerancije različitosti i poticanja empatije prema pripadnicima ranjivih skupina koje se nalaze i u našem okruženju. U videu je obrađena poznata pjesma “Ne rugaj se” koja se smatra svojevrsnom himnom borbe protiv marginalizacije određenih društvenih skupina.

Pjesma je interpretirana na znakovnom jeziku, a izvode je učenici Srednje škole Ambroza Haračića, koji se okupljaju pod okriljem grupe VRŠNJACI POMAGAČI, a vode ju profesorice Elena Busanić i Sandra Jureković. Grupa Vršnjaci pomagači aktivno djeluje od 2011. godine s ciljem usmjeravanja učenika ka humanitarnom i društveno angažiranom radu u lokalnoj zajednici, ali i šire.

Video je osvojio nagradu na natječaju “Oboji svijet bojama tolerancije” koji je organiziran povodom Dana tolerancije.

……………………………………………………..

FORUM ZA SLOBODU ODGOJA

Nagrađeni radovi u sklopu natječaja „Oboji svijet“

Preko 1900 učenika/ca iz 19 županija iz Hrvatske, 206 škola i učeničkih domova i 272 mentora ove godine, s impresivnih 880 radova uključilo se u ovogodišnji natječaj „Oboji svijet!“.

Povodom Međunarodnog dana tolerancije i s ciljem podizanja svijesti, razvoja tolerancije, nenasilja te aktualnih problema današnje generacije mladih, kao i njihovih vizija budućnosti, Forum za slobodu odgoja organizirao je sedmu godinu zaredom natječaj „Oboji svijet šarenim bojama tolerancije“. 

Napraviti izbor nagrađenih radova nije bio lak zadatak, s obzirom na promišljanja učenika o aktualnim temama važnim za današnje društvo.

U 880 radova, učenici su progovorili o toleranciji, jednakosti, nenasilju, važnosti uvažavanja i razumijevanja. Ovim putem želimo zahvaliti svim učenicima, mentorima i školama koje su naš ured napravili šarenim i obojanim predivnim radovima i porukama.

Osim toga, veselimo se što ćemo i ove godine s vama obilježiti Međunarodni dan tolerancije 16. studenoga 2016. godine te ćemo kao i proteklih godina uz smijeh, druženje i zabavu govoriti o važnosti tolerancije, nenasilne komunikacije i dijaloga među ljudima. Dodjela nagrada će se održati u Muzeju za umjetnost i obrt, Trg Maršala Tita 10 s početkom u 14.00 sati.

Popis nagrađenih radova možete pronaći u dokumentu na OVOJ POVEZNICI.

I ne zaboravite – i dalje bojimo svijet bojama tolerancije! [ Izvor: fso.hr ]