Savjeti stručnjaka
NJEMAČKA | PEDAGOGINJA KRISTIN LANGER
Kada djeca trebaju dobiti smartphone?
objavljeno: 29. prosinca 2017.

„Ali, svi imaju smartphone. SVI! Ako se roditelji suoče s tom rečenicom svoje djece – mogu li se barem s onima ispod 14 izići na kraj? Ne baš.

■ Prema aktualnom istraživanju KIM-a, 32 posto djece u dobi od 10-11 godina imaju mobitel, a 29 posto smartphone. Sa 12-13 godina već 28 posto ima mobitel i 55 posto smartphone. Zaključak: vlasnici i korisnici smartphonea sve su mlađi.

SPIEGEL ONLINE: Nova školska godina je počela, a mnogi roditelji petaša pitaju se treba li njihovo dijete smartphone.

Langer: Da, većina roditelja pita to iz sigurnosnih razloga jer je, na primjer, put do škole duži. Kada bi se radilo samo o tome, smartphone bi čak bio i poželjan. Pritisak da se nabavi smartphone se povećava – zato ga mnoga djeca imaju već u prvom razredu.

SPIEGEL ONLINE: Kako glasi Vaš savjet?

Langer: Djeca su znatiželjna, žele koristiti takve stvari, a većina ih je za to, budimo jasni, i tehnički prilično potkovana. Unatoč tome, roditelji bi trebali dobro razmisliti trebaju li desetogodišnjaku dati smartphone u ruke. Budući da su skupi, ne smije ih se izgubiti, na njega ne smije ništa pasti, ne smije biti ukraden, a na nastavi nije dopušten. Smartphone aktivira mnogo faktora stresa koji mogu opteretiti desetogodišnje dijete.

SPIEGEL ONLINE: Otkad su pametni telefoni svrhoviti?

Langer: Savjetnik za roditelje „Gledaj ovamo!“( http://www.schau-hin.info/) preporučuje smartphone najranije sa 11 ili 12 godina. Tada su djeca u pravilu dovoljno emocionalno jaka da mogu reći: “Neću gledati video u kojem se netko muči čak i kada moji prijatelji iz razreda gledaju u to”.

SPIEGEL ONLINE: Mnogi roditelji boje se da će se njihovo dijete suočiti s uznemirujućim sadržajem.

Langer: Znam. Treba reći da će malene prije privući bezazlene stvari. Ali, sve ovisi o osobnosti djeteta. Netko se bolje nosi, na primjer, s fotografijama ozlijeđenih nego netko drugi. Roditelji trebaju vidjeti što je dobro za njihovo dijete. Oni ga poznaju najbolje. Potpuno je legitimno da roditelji kažu: “To i to ne želimo”. I unatoč djetetovim velikim očima, ne bi trebali činiti ono za što imaju loš predosjećaj.

SPIEGEL ONLINE: S druge strane, postoji zabrinutost da će dijete biti isključeno iz društva ako mu se ne nabavi smartphone. Konačno, u mnogim razredima komunikacija se odvija putem grupa i Whats Appa.

Langer: To ne smije, prema mom mišljenju, biti mjerilo u nižim razredima. Moja preporuka: na prvom roditeljskom sastanku roditelji bi zajedno s nastavnikom trebali raspraviti o tome kako bi medijski razvoj trebao izgledati. Kao medijska pedagoginja u školama i vrtićima došla sam do saznanja da, kad se roditelji povjeravaju, izgovaraju svoje dvojbe, vrlo brzo nađu potporu u drugim roditeljima u grupi. Tada nije teško reći: “Naša djeca u petom i šestom razredu još ne trebaju smartphone”.

SPIEGEL ONLINE: Trebaju li roditelji svoj telefon dati na raspolaganje djetetu kako bi moglo biti u grupi u Whats Appu?

Langer: Hm, ja bih ih savjetovala da to ne čine. Kao prvo, roditelj se ne želi pretvoriti u roba svoje djece. Kao drugo, poželjno je da se odgajaju da budu samostalna. Djeca mogu pozivati i pisati e-mailove i s obiteljskog stolnog računala.

SPIEGEL ONLINE: Na što bi trebali obratiti pozornost roditelji koji su već kupili djetetu smartphone?

Langer: Važno je poduzeti mjere sigurnosti postavljajući zaštitne lozinke, tako da dijete ne može samo pristupiti internetu. U svakom slučaju, trebalo bi postaviti pravila kako se odnositi prema drugima dok si online, kako razgovarati i što je dopušteno – nešto što postoji i u razredu ili obitelji. Ako ste odlučili da smije koristiti usluge za dopisivanje, postoje alternative koje su u smislu zaštite podataka sigurnije od Whats Appa (u Njemačkoj je to npr. Threema). Obično pomaže ako kažete djetetu da je prema pravilima Whats Appa korištenje dopušteno od 16. godine.

SPIEGEL ONLINE: Nisu li djeci privlačne upravo zabranjene stvari?

Langer: Desetogodišnjacima u pravilu nisu, oni radije izbjegavaju ljutnju odraslih.

SPIEGEL ONLINE: Trebaju li roditelji kontrolirati “chatanje” i koje stranice djeca posjećuju na smartphoneu?

Langer: Ne. Roditelji trebaju poštivati privatnost svoje djece. Tko je previše zabrinut i nema povjerenja u dijete, ne bi mu trebao dopustiti smartphone. Također bih savjetovala roditeljima da ne koriste smartphone kako bi stalno provjeravali gdje im je dijete.

SPIEGEL ONLINE: Po čemu će roditelji primijetiti da im je dijete online zlostavljano?

Langer: Mnoga djeca ne govore kada su zlostavljana jer misle da su u nečem pogriješila. Roditelji ipak primjećuju kada nešto nije u redu: djeca su potištena, boli ih trbuh, imaju odbojnost prema školi, jedu previše ili premalo. Mlađa djeca će većinom iznijeti svoje brige, ako se s njima izravno razgovara u opuštenoj situaciji. Ali, hoće li dijete biti maltretirano, ne ovisi samo o tome hoće li imati smartphone ili ne.

OPASKA REDAKCIJE: Za Whats App vrijedi nova dobna granica, usluga Messenger je sada dopuštena od 13 godina – ne više od 16 kako stoji u tekstu.

………………

Napomena:

  • Kirstin LANGER je diplomirana pedagoginja, a specijalizirala je medije. Kao slobodna medijska pedagoginja savjetuje roditelje u školama i vrtićima te educira učitelje, učenike i prosvjetare vezano za teme koje se tiču digitalnih medija. Podržava inicijativu schau-hin.info kao stručna savjetnica.
  • Izvor: spiegel.de