Jučer-danas-sutra
OŠ GUSTAVA KRKLECA, NOVI ZAGREB
3.Skup pamtitelja riječi
objavljeno: 24. studenoga 2016.

Iz rječnika hrvatskog jezika je nasumce izabrana riječ koja je istaknuta na panou ispred knjižnice te na webu škole (zajedno s imenom i prezimenom učenika koji ju je „našao“).

Ubrzo je školska knjižničarka, autorica projekta Ida BOGADI, osmislila i kategorije učenika (da bude zabavnije i igri još sličnije) pa su tako oživjeli Tragači, Skupljači riječi i Čuvari riječi.

No, već izrečeni vrhunac i krajnji cilj svega navedenog je osvajanje titule PAMTITELJA RIJEČI.

Za nju treba naučiti određen broj riječi (i njihova značenja) te pristupiti Skupu pamtitelja riječi, gdje se odgovara usmeno i pojedinačno pred komisijom. Tako se osvaja titula Pamtitelja ili Pamtiteljice riječi – do idućeg skupa (u školskoj godini su dva).

3.Skup pamtitelja riječi održao se 22. studenoga 2016.u školskoj knjižnici, a natjecali su se sljedeći učenici i učenice – Domagoj MALBAŠA, Tara LAĆA i Elena JUKIĆ iz 4.c, Filip CVJETIČANIN (prošlogodišnji Pamtitelj riječi), Dora VUJINOVIĆ i Nina MALIĆ iz 5.b te Ivan TELEBAR (prošlogodišnji Pamtitelj riječi) i Bartul BRNIĆ iz 5.c.

Natjecatelji su odgovarali pred komisijom u kojoj su bile učiteljica Željka Kunić, ravnateljica Marija LUKOVIĆ i knjižničarka Ida Bogadi.

S liste na kojoj je bila 41 riječ s objašnjenjem iz rječnika komisija je zadala 16 riječi i tražila njihovo značenje (bjelodan, jedar, nevolja, ogrtati, pasus, pospješiti, prismotra, proderati, raskol, rječnik, rukovet, tajac, validan, vir, lozinka i nijansa).

Briljirao je u odgovorima i tako obranio prošlogodišnji naziv te (p)ostao školski Pamtitelj riječi Filip Cvjetičanin iz 5.b. Na drugom mjestu je Nina Malić iz 5.b, dok treće mjesto dijele učenici 5.c Ivan Telebar i Bartul Brnić. Na 4. mjestu su Dora Vujinović iz 5.b te Domagoj Malbaša, Tara Laća i Elena Jukić iz 4.c. Učenici iz 4.c bili su prvi put na Skupu riječi i odlično se držali!

Čestitamo novom Pamtitelju riječi i svim natjecateljima te ih pozivam na idući 1. Veliki skup pamtitelja riječi. O čemu je riječ?

Ove školske godine, nakon prezentacije tog projekta na županijskim i međužupanijskim stručnim vijećima osnovnoškolskih knjižničara, 25 škola je prihvatilo Riječ dana,

25 školskih knjižničarki (ima tu i knjižničara J) provodi svakodnevno projekt po autoričinom hodogramu, a na 1. Veliki skup koji će se održati 11. 4. 2017. godine u dvorani Školske knjige (u Masarykovoj 28), pristići će Pamtitelji riječi iz gotovo svih županija naše domovine. No, o tom – potom.

Veselimo se unaprijed – razloga ima! Od prostora – hvala domaćinu! – do prijava koje traju do 28. 2. 2017. (u OŠ Gustava Krkleca, autorici) i susreta!

Dotad – ugodno druženje uz blago hrvatskog jezika i do viđenja na proljeće!