Jučer-danas-sutra
KADA JE PRAVO VRIJEME | EKSPERIMENT SA 114 DJECE
I mnogi trogodišnjaci mogu učiti čitati
objavljeno: 29. studenoga 2016.

Pedagozi su istraživali mogu li djeca razlikovati crtež i pisanu riječ. Već trogodišnjaci su prošli bolje nego se očekivalo.

KADA DJECA KRENU U ŠKOLU, UČITELJI PRIJE SVEGA IMAJU JEDAN CILJ: sve članove novog razreda upoznati s čitanjem. Čitanje je ključ obrazovanja, bez njega djeca ne mogu samostalno učiti.

Osim toga, čitanje otvara malenima potpuno novi svijet. U knjigama doživljavaju neopisive pustolovine, njihova mašta je probuđena, njihov život obogaćen.

ČITANJE JE VAŽNO

UKRATKO, ČITANJE JE IZUZETNO VAŽNO, stoga ne čudi što se brojne studije istražuju kako djecu najlakše naučiti čitati. Korisno je čitati maloj djeci knjige – to je već odavno poznato.

Sada je američka studija ustanovila da je moguće upoznati djecu s pisanom riječju puno prije.

EKSPERIMENT SA 114 DJECE

Znanstvenici okupljeni oko Rebecce TREIMAN sa Sveučilišta Washington u St. Louisu izveli su eksperiment sa 114 djece u dobi od tri do pet godina.

Rezultate su objavili u stručnom časopisu „Razvoj djeteta“ (eng. “Child Development”).

Prvi dan pokazali su djeci kartu s napisanom riječju „pas“. Istraživano je hoće li djeca ponovno prepoznati pisanu riječ i hoće li razumjeti da tom pisanom crtežu pripada specifičan govorni izraz.

DJECA RAZLIKUJU RUKOPIS OD CRTEŽA

Za usporedbu, istraživači su pokazali djeci kartu s nacrtanim plišanim psom. U tom slučaju djeca su prihvaćala ako crtež nije označen kao „pas“, nego nekim alternativnim imenom, na primjer „plišanac“ ili mu je dano ime. U tom eksperimentu nazvali su ga Spot.

Nasuprot tome, kod pisane riječi iznenađujuće mnogo djece – trogodišnjaci također –prepoznalo je da „plišanac“ ne odgovara pisanoj riječi „pas“.

Djeca su prepoznala da rukopisu uvijek pripada egzaktan izgovor, koji nije varijabilan – za razliku od crteža koji može biti nazivan različito.

UČITI ČITATI OD PET, ŠEST ILI SEDAM GODINA JE UOBIČAJENO

Nitko od djece u istraživanju nije prije imao lekcije čitanja.

Općenito, djeca se najranije sreću s čitanjem s pet godina – ili tijekom posljednje godine u vrtiću ili prve godine u školi, dakle sa šest ili sedam godina.

Jedna od autora studije Lori MARKSON objašnjava:

„Djeca već u predškolskoj dobi imaju svijest o tome da pisane riječi predstavljaju specifične izraze na drugačiji način nego crtež. To pokazuje da je znanje o smislu pisane riječi puno razvijenije nego se pretpostavljalo.“

RANO RAZUMIJEVANJE

Lori Markson misli da rezultati istraživanja imaju veze s tim što roditelji drugačije razgovaraju o crtežima nego o pismu – tako im svakodnevno pokazuju da je rukopis nešto posebno.

Nalazi istraživanja mogli bi poslužiti tome da djeca koja rano prepoznaju funkciju pisanja ranije počnu i učiti čitati i pisati.

POTICATI OD SAMOG POČETKA

Jednostavnim testovima možete saznati kod koje je djece razumijevanje pisane riječi toliko razvijeno da će bez problema naučiti čitati.

Tko nema to razumijevanje mora ga razviti – prije nego dijete uopće počne učiti čitati. [ IZ STRANIH MEDIJA | fokus.de ]