Jučer-danas-sutra
HOUR OF CORE | VEĆ 150 PRIJAVA ZA OVOGODIŠNJI SAT KODIRANJA
Je li i vaša škola među njima?
objavljeno: 2. prosinca 2016.

[ IZ DRUGIH MEDIJA | netokracija.com ] Šest dana prije početka projekta na Sat kodiranja se prijavilo čak 150 hrvatskih škola, što je dokaz tome da hrvatski učenici i nastavnici žele više znanja o tehnologiji. Sat kodiranja diljem svijeta provodi nevladina organizacija Code.org uz podršku Microsofta, a ove godine očekuju desetke milijuna polaznika u preko 180 zemalja.

Projekt će se održati od 5. do 11. prosinca – u tjednu posvećenom podučavanju informatike. Učenici će nova znanja stjecati kroz programersku aplikaciju koja koristi prepoznatljivo okruženje popularne računalne igrice Minecraft. U tu je svrhu kreiran Minecratf Hour of Code Designer – online vodič za učenje o programiranju putem kojeg učenici uče pojmove iz računalne znanosti. Kako se vodič koristi, možete pogledati u videu:

 

Vodičem se mogu služiti djeca starija od 6 godina, a s obzirom na to da su upute za vođenje radionice vrlo jednostavne, bilo koja osoba može preuzeti ulogu predavačabez obzira na predznanje o programiranju.

Škole, još uvijek se stignete prijaviti

Sat kodiranja je u Hrvatskoj pokrenula udruga Osijek Software City. Ove joj se godine u aktivnostima pridružuje još 15 nevladinih udruga, a radionice za učenike će putem svoje Digitalne akademije organizirati i Visoko učilište Algebra. U OSC-u su uvjereni da će brojka sudionika u Hrvatskoj ove godine premašiti 200 uključenih škola, a najviše prijava zasada dolazi iz središnje Hrvatske i Slavonije, ističe Bela Ikotić, tajnik OSC-a i nositelj projekta u Hrvatskoj.

 Već sada je broj prijavljenih škola dvostruko premašio prošlogodišnji broj, a prema iskustvima iz prethodnih godina, znamo da se najveći broj škola i volontera prijavljuje u tjednu Sata kodiranja. Uvjeren sam da ćemo ove godine značajno premašiti brojku od 200 uključenih škola i ovim putem pozivam škole, volontere i pojedince da se uključe u ovaj projekt. Bitna je samo volja i malo vremena. Dovoljno je na web stranici pročitati upute i svaka osoba, bez obzira na to što nije informatički stručnjak, može održati radionicu.

Iz organizacije najavljuju i sudjelovanje poznatih osoba iz političkog i gospodarskog života koje svojim djelovanjem žele osvijestiti potrebu za upoznavanjem djece s tehnologijom i vještinama potrebnima za zanimanja budućnosti. Unutar škola, glavni pokretači radionica su većinom profesori informatike. Škole koje se još nisu prijavile to mogu učiniti putem SLUŽBENE STRANICE, a po potrebi mogu zatražiti i pomoć volontera. [ IZ DRUGIH MEDIJA | netokracija.com ]