Savjeti stručnjaka
KAKO POMOĆI NOVOM UČENIKU DA SE UKLOPI
Zdravo, ja sam novi u razredu
objavljeno: 2. prosinca 2016.

PRIJE SVEGA: Prekinite nastavu na trenutak, pozdravite učenika i poželite mu dobrodošlicu. Što dalje?

       ■ IMPROVIZIRATI

Nemojte samo posjesti učenika na prazno mjesto i nastaviti s nastavom. To nije lijepo ni prijateljski. Improvizirajte i dajte učeniku priliku da se predstavi jer to olakšava priključivanje razredu, a i Vi dobivate sliku o tome koji tip učenika imate pred sobom: otvorenog, koji rado govori o sebi ili zatvorenog, koji će reći onoliko koliko je nužno.

Pomozite mu da ostavi pozitivan prvi dojam u razredu – zadajte mu da nastavi s čitanjem ili mu postavite pitanje, nakon toga postaje lakše. Tek nakon toga nastavite s lekcijom kako ste planirali.

      ■ NA NASTAVI

Novi učenici uvijek imaju neki problem. Ili ne razumiju dobro zadatak ili nemaju sve potrebne bilješke ili materijale. U prvim danima morate pokazati razumijevanje, skupljanje udžbenika može trajati tjedan dana – nakon toga bi sve trebalo biti spremno. Dajte učeniku jasne upute, najbolje popis.

      ■ RAZINA UČENJA

Djeca donose određeno predznanje sa sobom. Ono se ne mora poklapati s predznanjem koje imaju vaši učenici. Ako je novi učenik već usvojio određen sadržaj, iskoristite to i pustite da napravi kratki izvještaj o tome. Ocijenite li različito znanje kao nerelevantno, učenik će se odmah osjetiti marginaliziranim u novom razredu.

      ■ POMOĆ ZA VRIJEME ODMORA

Tko god je to iskusio, zna da nije lako biti nov. Lijepo je kad ne stojite sami tijekom odmora i možete ići s nekim. Može pomoći ako jednom učeniku zadate zadatak ili ga zamolite da provede novog učenika kroz školu i pokaže mu sve.

      ■ ŠKOLSKI ZADACI

Ako netko dolazi samo nekoliko dana prije ispita, pustite ga da piše, ali možete ostaviti rad neocijenjenim. Tako će nastavnik, roditelji i učenici dobiti uvid u ono što novi učenik može ili ne može. Slabosti i nedostatci su vrlo brzo vidljivi. Zatražite razgovor kako biste saznali područja u kojima mu je posebno potrebna pomoć. Možda možete odmah posredovati za instrukcije od kolega učenika.

      ■ INTEGRACIJA

Posebno je važna integracija učenika jer samo u okruženju u kojem se učenik osjeća dobro može uspješno učiti, raditi i pokazati što može.

………………

NAPOMENA:

  • Autorica članka Manon SANDER predavala je u osnovnoj i srednjoj školi. Predavač je na Sveučilištu u Bielefeldu, gdje nadzire praksu budućih nastavnika. Majka je šestero djece i aktivni pisac za mnoge nakladnike i časopise.
  • Izvor: forrefs.de