Zanimljivosti
KOTORIBA
Održan kamp mladih Radiokluba Međimurje
objavljeno: 2. prosinca 2016.

…na kojem su tamošnjim učenicima predstavili tehničku disciplinu amaterske radiogoniometrije (ARG). Taj klub nositelj je te aktivnosti u Međimurju već 70 godina, a plan kampa bio je upoznati učenike s uređajima za komunikaciju, rukovanjem kompasom, korištenjem karte i krivinomjera, pravilima ARG-a te traženjem odašiljača pomoću posebne opreme, u sklopu čega je održano i natjecanje u muškoj i ženskoj kategoriji. Kamp su vodili predsjednik kluba Vladimir Vinko i članica kluba Anita Žerjav, svjetska viceprvakinja u toj disciplini, te učiteljica tehničke kulture u OŠ Jože Horvata Kotoriba Jelena Tuksar, a na svečanom otvorenju bili su zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović i ravnateljica škole Snježana Matoš.

Važno je mlade poticati na redovito bavljenje tjelesnom aktivnošću

Radiogoniometrija je sportsko-tehnička disciplina u kojoj natjecatelji na 9 četvornih kilometara traže pet odašiljača, na pošumljenom i gorskom zemljištu. Pritom se služe prijamnikom, kartom i kompasom, a sve kako bi u što kraćem vremenu stigli na cilj u svojoj kategoriji. Odašiljači u šumi, koje postavlja organizator natjecanja, kucaju Morseovom abecedom svoj kod, a vrijeme traženja limitirano je na 120 do 140 minuta, ovisno o težini staze. Natjecanje za učenike održano je u prostorijama sportske dvorane, gdje su bila postavljena 3 odašiljača, koje su morali pronaći po sluhu signala, krećući se s naočalama za slijepe osobe, uz pratnju stručnih mentora.

Cilj ovog kampa je da naša djeca nauče nešto novo, upoznaju se s pravilima ove sportske discipline te, najvažnije, da više pozornosti usmjere prema kretanju i redovitoj tjelesnoj aktivnosti. To je ujedno dio strategije Međimurske županije, koja je i pomogla održavanju ovog kampa, usmjerene prema mladima. To pokazujemo i drugim projektima, poput europskog ‘On the move’, kojem smo nositelj, ali i mnogih drugih“, istaknuo je tom prilikom zamjenik župana Vidović, te poželio svima puno sreće i dobru zabavu.

Nakon natjecanja uslijedilo je i proglašenje najuspješnijih učenica i učenica, koji su nagrađeni i prigodnim medaljama. Tako je u ženskoj konkurenciji najbolja bila Marta Fundak, drugo mjesto zauzela je Deborah Hranjec, a treće Klara Smolek. U muškoj konkurenciji pobjedu je odnio Marsel Posavec, ispred Marka Horvata i Vinka Fundaka. Ipak, najvažnija stvar bila je potaknuti mlade na druženje uz sportsku aktivnost, čime je i svrha kampa ostvarena. [ IZ DRUGIH IZVORA | medjimurska-zupanija.hr ]