Voda i vođenje

ponedjeljak, 19. kolovoza 2013.
Voda i vođenje

Voda i vođenje? Iako zvuče slično, te dvije riječi nemaju zajednički korijen, ali im je zajedničko nešto vrlo važno: princip. Tri su velika mudraca vrlo zgodno objasnila što to znači.
Lao Tze, najmudriji mudrac kineske povijesti, Aristotelov suvremenik, zajednički je princip vode i vođe objasnio s pomoću pet slikovito i metaforički izrečenih iskustava:

  • voda se nesebično daje drugima
  • skromna je i ponizna
  • prilagodljiva i fleksibilna
  • prozirna i bistra  
  • nježna, ali uporna.

Takvi su i veliki vođe: nesebično se predaju drugima, skromni su, prilagođavaju se prilikama, pronalaze načine, a ne opravdanja, ostaju čisti, neokaljani mislima i djelima te, napokon, nisu grubi, nego su uporni u svojoj blagosti.

Kralj Salamun, najveći mudrac Bliskog istoka, živio je četiristo godina prije Lao Tzea i napisao dvije biblijske knjige: Knjigu Prorokovu i Mudre izreke. 
U Mudrim izrekama napisao je: „Kraljevo je srce kao voda tekućica u ruci Jehovinoj. Usmjerava ga kamo god želi.“(21:1)
Upravo to čine dobri vođe: zanemaruju vlastiti ego i spremni su usmjeriti one koje vode prema onomu što je najbolje kako bi im dugoročno omogućili sve što je potrebno za uspjeh. 

Treći je veliki mudrac i apsolutno najveći vođa Staroga svijeta bio Isus. Njegova je poruka o vodi i vođenju genijalna i nezaboravna. Sjećamo je se iz Ivanova evanđelja (13:4-7, 12-17 ): 
„(Isus) usta od večere, odloži haljine, uze ubrus i opasa se. 5 Nalije zatim vodu u praonik i počne učenicima prati noge i otirati ih ubrusom kojim je bio opasan. Dođe tako do Šimuna Petra. A on će mu: 'Gospodine! Zar ti da meni pereš noge?' 7 Odgovori mu Isus: 'Što ja činim, ti sada ne znaš, ali shvatit ćeš poslije.'...  12 Kad im dakle opra noge, uze svoje haljine, opet sjede i reče im: 'Razumijete li što sam vam učinio? 13 Vi me zovete Učiteljem i Gospodinom. Pravo velite jer to i jesam! 14 Ako dakle ja ‒ Gospodin i Učitelj ‒ vama oprah noge, treba da i vi jedni drugima perete noge. 15 Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih.'"
Vrijede li te prastare pouke istočnjačkih mudraca i danas? Itekako, osobito za pripadnike Facebook-generacija, alergične na sve autoritete koji se silom žele nametnuti. Facebook-generacije oduševljene su vođama koji vode poput prijatelja i učitelja, a ne poput nalogodavca. Poštuju vođu kojemu je stalo, koji sudjeluje s njima, prilagođava se, ostaje skroman, daje brze povratne informacije, nesebično uskače kad im je potrebna pomoć i pronalazi potencijale koji su im korisni i vode ih k vlastitim uspjesima.
U naše postmoderno doba, opečeni iskustvima s drukčijim vođama, ljudi opet počinju cijeniti vođe poput Lao Tzea, kralja Salamuna i Isusa: vjerodostojne vođe jasnih poteza i namjera, vođe koji vode poput vode.

 

Vezani članci
Školski portal: Očaravajuće čarolije u kemiji

Očaravajuće čarolije u kemiji

Učenici trećih i četvrtih razreda OŠ Ivana Gundulića iz Zagreba…

Školski portal: Zašto mozak voli vježbu

Zašto mozak voli vježbu

Isto vrijedi i za ljudski mozak. Pažljivo ponavljanje u našem…

Školski portal: Obrazovanje - izvor ponosa

Obrazovanje - izvor ponosa

... koji su sustavno ispitivali učenje na svim razinama izobrazbe…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…