Zanimljivosti
Voda i vođenje
objavljeno: 4. studenoga 2013.

Voda i vođenje? Iako zvuče slično, te dvije riječi nemaju zajednički korijen, ali im je zajedničko nešto vrlo važno: princip. Tri su velika mudraca vrlo zgodno objasnila što to znači.
Lao Tze, najmudriji mudrac kineske povijesti, Aristotelov suvremenik, zajednički je princip vode i vođe objasnio s pomoću pet slikovito i metaforički izrečenih iskustava:

  • voda se nesebično daje drugima
  • skromna je i ponizna
  • prilagodljiva i fleksibilna
  • prozirna i bistra  
  • nježna, ali uporna.

Takvi su i veliki vođe: nesebično se predaju drugima, skromni su, prilagođavaju se prilikama, pronalaze načine, a ne opravdanja, ostaju čisti, neokaljani mislima i djelima te, napokon, nisu grubi, nego su uporni u svojoj blagosti.

Kralj Salamun, najveći mudrac Bliskog istoka, živio je četiristo godina prije Lao Tzea i napisao dvije biblijske knjige: Knjigu Prorokovu i Mudre izreke. 
U Mudrim izrekama napisao je: „Kraljevo je srce kao voda tekućica u ruci Jehovinoj. Usmjerava ga kamo god želi.“(21:1)
Upravo to čine dobri vođe: zanemaruju vlastiti ego i spremni su usmjeriti one koje vode prema onomu što je najbolje kako bi im dugoročno omogućili sve što je potrebno za uspjeh. 

Treći je veliki mudrac i apsolutno najveći vođa Staroga svijeta bio Isus. Njegova je poruka o vodi i vođenju genijalna i nezaboravna. Sjećamo je se iz Ivanova evanđelja (13:4-7, 12-17 ): 
„(Isus) usta od večere, odloži haljine, uze ubrus i opasa se. 5 Nalije zatim vodu u praonik i počne učenicima prati noge i otirati ih ubrusom kojim je bio opasan. Dođe tako do Šimuna Petra. A on će mu: ‘Gospodine! Zar ti da meni pereš noge?’ 7 Odgovori mu Isus: ‘Što ja činim, ti sada ne znaš, ali shvatit ćeš poslije.’…  12 Kad im dakle opra noge, uze svoje haljine, opet sjede i reče im: ‘Razumijete li što sam vam učinio? 13 Vi me zovete Učiteljem i Gospodinom. Pravo velite jer to i jesam! 14 Ako dakle ja ‒ Gospodin i Učitelj ‒ vama oprah noge, treba da i vi jedni drugima perete noge. 15 Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih.'”
Vrijede li te prastare pouke istočnjačkih mudraca i danas? Itekako, osobito za pripadnike Facebook-generacija, alergične na sve autoritete koji se silom žele nametnuti. Facebook-generacije oduševljene su vođama koji vode poput prijatelja i učitelja, a ne poput nalogodavca. Poštuju vođu kojemu je stalo, koji sudjeluje s njima, prilagođava se, ostaje skroman, daje brze povratne informacije, nesebično uskače kad im je potrebna pomoć i pronalazi potencijale koji su im korisni i vode ih k vlastitim uspjesima.
U naše postmoderno doba, opečeni iskustvima s drukčijim vođama, ljudi opet počinju cijeniti vođe poput Lao Tzea, kralja Salamuna i Isusa: vjerodostojne vođe jasnih poteza i namjera, vođe koji vode poput vode.