Iz školskog svijeta
GRADSKE KNJIŽNICE KAŠTELA
Hrvatska od kneza Trpimira do predsjednika Tuđmana
objavljeno: 8. prosinca 2016.

Okruglim stolom “Hrvatska od kneza Trpimira do predsjednika Tuđmana”, koji je u organizaciji GKK održan u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću, obilježena je 17. obljetnica smrti dr. Franje Tuđmana i proslavljen je Dan GKK.

Pred brojnim posjetiteljima, u gotovo dvosatnom predavanju govorili su prof. dr. sc. Mladen Ančić sa Sveučilišta u Zadru i prof. dr. sc. Ivo Lučić s Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba.

U izlaganju pod naslovom “Od kneza Trpimira do Franje Račkog: Hrvatska povijest srednjeg vijeka i misao državnosti do 19. stoljeća”, prof. dr. sc. Mladen Ančić govorio je o vjerodostojnosti Trpimirove darovnice, čiji se prijepis čuva u najstarijoj hrvatskoj župi (prema dokumentima), u župnoj crkvi sv. Jurja mučenika u Kaštel Sućurcu, te o hrvatskoj povijesti od prvih hrvatskih vladara, koji su često boravili i uredovali upravo na području Kaštela.

 – Ono što je uklesano u kamenu uvijek ima veliku društvenu težinu, a hrvatski su knezovi ostavili u kamen uklesana svjedočanstva koja su kroz vrijeme pronosila upravo narodnosno ime. Natpisi s funkcijama i imenima vladara, kao što je slučaj s natpisom kneza Trpimira („pro duce Trepim(ero)“), nisu slučajno uklesani u kamen, nego su s namjerom ostavljeni za buduće generacije – istaknuo je prof. dr. sc. Mladen Ančić.

Bio je vrlo izričit glede toga da je Trpimirova darovnica itekako vjerodostojan, odnosno u stvarnome smislu autentičan dokument u kojemu se prvi put spominje narodnosno ime HRVAT, pa ju se može smatrati itekako vrijednim svjedočanstvom uspostave političke organizacije koja će to ime očuvati za budućnost.

Posebice je istaknuo važnost srednjovjekovnoga sloja tradicije u očuvanju i prenošenju hrvatskoga imena te zaključio da je ta tradicija bila temelj izgradnje moderne hrvatske nacije u 19. stoljeću upravo u djelu Franje Račkog. Prof. dr. sc. Mladen Ančić nagrađen je velikim pljeskom.

 “Stvaranje neovisne Hrvatske: Od političkih ideologija 19. i 20. stoljeća do hrvatske neovisnosti” bio je naslov izlaganja prof. dr. sc. Ive Lučića, koji je, govoreći o početcima stvaranja neovisne i samostalne Hrvatske, u kojima je osobno aktivno sudjelovao od 1990. godine – pri čemu je iznio brojne zanimljive i javnosti malo poznate činjenice – privukao punu pozornost publike.

Kao povjesničar koji proučava suvremenu hrvatsku povijest mogu reći kako se da sam u puno nezahvalnijoj poziciji od prof. dr. sc. Ančića, jer su mnogi od onih koje opisujem još uvijek tu i često im nije drago čuti istinu, dok hrvatski knezovi i kraljevi kolegi Ančiću ništa ne zamjeraju niti se ljute na njega.

– Tuđman se dokazao kao veliki političar i državnik koji je, zagovarajući politiku pomirbe, zajedništva domovinske, iseljene Hrvatske i Hrvata iz BiH, uspio zajedno s hrvatskim braniteljima i uz podršku hrvatskog naroda osamostaliti, obraniti i osloboditi Hrvatsku – rekao je prof. dr. sc. Ivo Lučić.

Majstorskim izvedbama hrvatskih budnica “Živila Hrvatska (Glasna, jasna)” i „Oj ti vilo Velebita”, nazočne je u svečanu proslavu dana GKK uveo poznati kaštelanski glazbenik Nedo Kovačev, kojemu se tijekom večeri nadahnutom i emotivnom izvedbom domoljubnih pjesama priključila klapa Podvorje. Publika je na jednak način nagradila i pobjednicu ovogodišnjeg natječaja GKK „Tražimo najstariji dokument na području Kaštela” Bojanu Beroš Urošević, koja je Knjižnici za Zavičajnu zbirku darovala brojne stare dopisnice, razglednice, izreske iz novina, knjige i dokumente iz obiteljske ostavštine, od kojih najstariji dokument datira iz 1825. godine, a posebnu pozornost privukle su stare dopisnice i „Molitva pred porod“. Poklonivši te dokumente Gradskoj knjižnici Kaštela, Bojana Beroš Urošević je pripomogla GKK u organizaciji Zavičajne zbirke, čiji je osnovni cilj upoznavanje svih budućih generacija s kaštelanskom prošlošću i kulturnom baštinom. [Fotografije: Ante Majić, Portal Grada Kaštela]

………

Renata DOBRIĆ