Zanimljivosti
ZABOK
Treća radionica zdravoga kuhanja
objavljeno: 8. prosinca 2016.

Koncepcija trećeg ciklusa radionica kuhanja je upoznavanje i korištenje najzdravijih namirnica svijeta, a tema radionice zdravoga kuhanja ovaj put je bio „Street i finger food“.

Radionica zdravoga kuhanja, uz dječje vijećnike i vijećnice te učenike i učenice Srednje škole Zabok, okupila je standardnu, iskusnu i uhodanu ekipu volonterki i volontera DND-a i profesorica Srednje škole Zabok u sastavu: Anka Ilinčić, Renata Tršinski, Danijela Sović, Anja Kolarić, Matija Horvat, Sandra Benčić, Vjekoslav Flegar, Anja Tomek, Vesna Vučičević, s voditeljicom kuhanja Snježanom Krpes i voditeljicom projekta Jasenkom Borovčak na čelu. Također je nastavljena vrlo uspješna suradnja s fotografkinjom i stilisticom hrane Majom Danicom Pečanić te fotografom Mirkom Cvjetkom.

Upoznajmo najzdravije namirnice svijeta III – „Street i finger food“

Na početku radionice, prije kuhanja, voditeljica radionica Snježana Krpes djeci je predstavila koncept koji je posebno aktualan i zanimljiv u posljednje vrijeme i sve više osvaja svijet, a tako i Hrvatsku. Riječ je o „street i finger foodu“. Koncept jedenja i pripreme hrane na otvorenom u opuštajućoj atmosferi naslijedili smo od starih Grka, Rimljana i azijskih naroda, a ponovno su ga oživljavali siromašni doseljenici koji bi tako započeli zarađivati za život u zemljama u koje su se doselili. Budući da se hrana sprema na otvorenom (na štandu), pripremaju se jednostavnija i brža jela. Zanimljivost i bogatstvo „street fooda“ je u tomu što se, uz dobru zabavu i druženje, putem tog koncepta predstavljaju lokalna i autentična hrana iz cijelog svijeta. „Street food“ hrana je zdrava, spravljena od lokalnih namirnica, izvorna, konzumira se u opuštenijem okružju, a ne u restoranima, pa je i jeftinija. Koncept „Street food“ ide i uz ubrzani način života, dio je raznih javnih događanja, festivala i manifestacija te turističke ponude. Zahvaljujući pojavi „street fooda“ možete isprobati gotovo sve kuhinje svijeta, bez dalekih putovanja, a na jedno takvo gastronomsko putovanje svijetom uputili su se i sudionici ove radionice. Tako su, uz već nezaobilazni zeleni zdravi kašasti sok (ovaj put s potočarkom), djeca i odrasli za doručak uživali u domaćem jesenskom kruhu s krumpirom s bučinim i suncokretovim sjemenkama te egzotičnom namazu od avokada.

Na radionici kuhanja djeca su otkrivala „tajne“ namirnica, pripreme i okusa: francuskog „quichea“ – slane pite s nadjevom od leće, gljiva i jogurta (koja izvorno potječe iz ruralnih krajeva Njemačke); zatim kinesko-japanskog tradicionalnog jela kratko pirjanog povrća s tofuom i udon rezancima spravljenog u woku; nekoliko vrsta uštipaka, pogačica i kroketa od povrća u raznim kombinacijama (s mrkvom, lukom, batatom) tipičnih za indijsku kuhinju; falafela sa suhim graškom i bulgurom, koje tradicionalno spravljaju Kurdi iz Turske, te domaće zapečene bundeve u pećnici s kiselim kupusom i bučinim uljem. Za desert su posluženi sladoled od bobičastog voća (podrijetlo sladoleda je iz Kine, a u Italiju je recepturu donio Marko Polo) te blagdanske zdrave čokoladne kuglice s datuljama, kakaom, orasima i čarobnim cimetom. Djeca su na kraju zaključila da su ovaj put uz raznolike okuse i mirise putovala od Azije do Meksika preko Francuske i Njemačke sve do naših krajeva.

Sve aktivnosti projekta „Zdravo i fino“ u ovoj su godini realizirane zahvaljujući financijskoj podršci Krapinsko-zagorske županije i naših stalnih partnera i suradnika, Srednje škole Zabok, Osnovne škole K. Š. Gjalskog, Zavoda za javno zdravstvo KZŽ-a, Škole za umjetnost dizajn, grafiku i odjeću Zabok, Škofine, Meditexa i Zagorskog vodovoda. Projekt „Zdravo i fino“ nastavlja se i sljedeće godine, a planiraju se još dvije radionice zdravoga kuhanja za djecu, vršnjačka edukacija u Osnovnoj školi u Zaboku, ali i drugim školama u Krapinsko-zagorskoj županiji te posjet Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, što će se ostvariti sredstvima Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta dobivenima na natječaju za udruge – rekla je tajnica DND-a Zabok i voditeljica projekta “Zdravo i fino” Jasenka Borovčak. [ IZ DRUGIH IZVORA | zabok.hr ]