Pljesak molim
JOŠ JEDAN USPJEH HRVATSKIH UČENIKA
S prirodoslovne olimpijade na Baliju stižu medalje
objavljeno: 11. prosinca 2016.

O zapaženom uspjehu hrvatskih učenika priopćenjem su u subotu izvijestili mentori tog učeničkog nacionalnog tima.

Učenik Darijan GUDELJ [III. gimnazija, Split] osvojio je srebrnu, a učenici Luka BULIĆ BRAČULJ [III. gimnazija, Split], Barbara SUMIĆ [III. gimnazija, Split], Luka KRALJEVIĆ [XV. Gimnazija, Zagreb], Ema MOŠKATELO [XV. Gimnazija, Zagreb] i Andrea KRIŽANIĆ [Prva gimnazija, Varaždin] osvojili su brončane medalje.

 Tim je odličjima, ističu mentori, nacionalni tim pokazao odlično znanje iz fizike, kemije i biologije u konkurenciji 48 zemalja i oko 480 natjecatelja iz cijelog svijeta.

 Međunarodna prirodoslovna olimpijada mladih međunarodno je natjecanje učenika do 16 godina starosti u znanju iz prirodoslovnih predmeta. Natjecanje se odvijalo tijekom tri dana s danom odmora između.

 Učenici su prvi natjecateljski dan rješavali test s trideset zadataka višestrukog izbora, drugi dan teorijske zadatke, a treći dan su imali eksperiment koji su rješavali kao tročlani tim natjecatelja. Tijekom slobodnih dana, učenici su imali prilike upoznati kulturne i prirodne znamenitosti Balija, družiti se s vršnjacima iz cijelog svijeta te sudjelovati u sportskim nadmetanjima.

 Članovi hrvatskog nacionalnog tima izabrani su temeljem rezultata postignutih na državnim natjecanjima iz fizike, kemije i biologije u prošloj školskoj godini [2015./16.] i dodatnog testiranja koje je tijekom proteklog lipnja provedeno na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

 Sudjelovanje učenika na ovogodišnjoj olimpijadi omogućilo je hrvatsko Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a potporu je dao i Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu čiji su nastavnici Filip TORIĆ, Branimir BERTOŠA i Andreja LUCIĆsudjelovali u pripremama učenika te putovali s njima na Olimpijadu u svojstvu mentora iz fizike, kemije i biologije, stoji u priopćenju. [ Hina]