Nesvrstani
Planinska Umbrija
objavljeno: 18. prosinca 2014.

Planinska regija Umbrija smještena je u srcu Italije i jedina od svih regija na Apeninskom poluotoku  nema izlaz na more. Okružuju je regije Toskana, Marche i Lazio.

Njezin krajolik rese brežuljci, planine i šume, pa je nazivaju i zelenim srcem Italije. U Umbriji se nalazi i Trasimensko jezero, po veličini četvrto talijansko jezero.

ako površinom veliko, duboko je samo šest metara. Umbrija se može pohvaliti i umjetnim vodopadom – Cascata delle Marmore.

Glavno je središte regije Perugia, grad bogate povijesti i umjetnosti, poznat po jednom od najstarijih sveučilišta (osnovano 1308. godine) te po Sveučilištu za strance (Università per gli Stranieri). Jedan od simbola grada svakako je Fontana Maggiore iz 13. stoljeća, djelo Nicole Pisana i njegova sina Giovannija. Fontana se sastoji od dva bazena ukrašena reljefima koji simboliziraju dvanaest mjeseci u godini te pripadajuće znakove zodijaka. Na reljefima su prikazane i scene iz seoskog života te likovi iz rimske povijesti i Biblije.

Umbrija je poznata i po prekrasnom gradiću Assisiju u kojem je rođen sveti Franjo, osnivač franjevačkog reda. U jugozapadnoj Umbriji na vulkanskoj stijeni smjestio se Orvieto.

Krase ga mnogi kulturno-povijesni spomenici među kojima je i romaničko-gotička katedrala.

Spoleto je pak domaćin kulturne manifestacije Il Festival dei Due mondi, a Gubbio tradicionalne svečanosti La Corsa dei Ceri. Norcia u jugoistočnoj Umbriji rodno je mjesto svetog Benedikta. Deruta je poznata po proizvodnji keramike, a grad Terni važno je industrijsko središte regije.

…….

Ines Viljanac, prof.

Osnovna škola Remete