NOVA GRADIŠKA

Otvoren najmoderniji kabinet za senzornu integraciju

ponedjeljak, 19. prosinca 2016.

Ideja koja je sazrijevala dvije godine kod glavnih inicijatorica otvorenja Kabineta za senzornu integraciju, tzv. Senzorne sobe u Novoj Gradišci, napokon je i s uspjehom ugledala svjetlo dana, piše Radio Nova Gradiška.

Otvoren najmoderniji kabinet za senzornu integraciju

Zahvaljujući neumornom angažmanu i entuzijazmu predsjednice novogradiške Udruge za autizam Sunce Vesne Mijatović i prof. defektologije logopedinje Melite Dragić, senzorno integracijske pedagoginje, u Ulici Vladimira Nazora otvoren je suvremeno opremljeni kabinet za senzornu integraciju. U nazočnosti brojnih posjetitelja i roditelja djece s autizmom, na tom radosnom događaju bili su i brojni gosti – zamjenica gradonačelnika Vesna Đapić, savjetnik za gospodarstvo u Gradu Novoj Gradišci Zlatko Grabar, gradonačelnik Lipika Vinko Kasan, ravnateljica Centra za autizam Zagreb Žarka Klopotan, velika podupirateljica rada ne samo te, nego i brojnih drugih udruga Mirjana Zubović, predstavnici ustanova, udruga i tvrtki s područja grada.

Novogradiška Udruga za autizam radi od 2000. godine, a već godinu dana kasnije u prostoru Dječjeg vrtića Maslačak otvoren je Odjel za djecu s autizmom koji uspješno radi i funkcionira sve ove godine. Odjel svakodnevno pohađa (poludnevni boravak) 5 do 10 djece s autizmom (školske dobi) s kojima rade jedan prof. defektolog logoped i dvije odgojiteljice. Odjel radi svakodnevno (osim vikendom), a često i u poslijepodnevnim satima. Ovisno o potrebama roditelja, Udruga usko surađuje s Odjelom te im pomaže u nabavi, financiranju i održavanju Odjela te nabavi didaktičkog materijala. Posebnost u radu Udruge je da djeluje i okuplja djecu ne samo s područja Nove Gradiške i okolice, nego i susjednih gradova Novske, Lipika i Pakraca.

Pri rehabilitaciji djece s autizmom iznimno je važno da senzorno-integracijski kabinet sadrži različite sprave – ljuljačke sa stropnim držačima, vodeni krevet, trampolin, bazen s lopticama, masažer, tunel, vizualne efekte i svjetlosni stimulator, prsluke punjene pijeskom i posebne utege, strunjače, penjalice, „čarapu“ za cijelo tijelo, planetarij, lopte za balansiranje, zvučne lopte, set za područje osjeta zvuka, set za razlikovanje mirisa te različite didaktičke i auditivne igračke.

Po uzoru na zagrebački Centar za autizam i Specijalnu bolnicu za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama na Goljaku, Nova Gradiška je sad dobila takav suvremeno uređeni kabinet.

  • Senzorna soba je mjesto na kojem se stvara čarolija

Kako je istaknula voditeljica Odjela za djecu s autizmom Melita Dragić, senzornoj sobi cilj je osigurati primjeren način poticanja senzorne integracije djece s poremećajima iz autističnog spektra i drugih razvojnih teškoća. Senzorna soba je mjesto na kojem se stvara čarolija koja potiče djecu na istraživanje, gibanje, socijalizaciju, učenje i ponašanje.

Važno je istaknuti da kabinet za senzornu integraciju neće koristiti samo djeci s autizmom, nego svoj djeci s poteškoćama u razvoju – djeci s problemima usmjeravanja pozornosti, onoj koja se često isključuju i povlače u sebe, djeci koja imaju socijalno-emocionalne teškoće, probleme s ravnotežom, kretanjem, komunikacijom i govorom, motoričkim planiranjem.

U uređenje prostora uloženo je 23.838 kuna, a u posebnu opremu Udruga je uložila 20.367 kuna sredstava prikupljenih dobrotom donatora i putem humanitarnih akcija. Ljekarne Zubović za opremu su donirale 57.000 kuna, a ukupno je u senzornu opremu uloženo oko 101.000 kuna.

Dugo smo čekali ovaj trenutak, pune dvije godine radimo, trudimo se ovo napraviti. Puno je bilo rada, stresa, a ovo je samo prvi korak. Naš je sljedeći korak izgradnja stambene zajednice za djecu s autizmom, stoga se nadam da ćemo se ponovno vidjeti u skoro vrijeme – rekla je predsjednica novogradiške Udruge za autizam Sunce Vesna Mijatović.

Grad je osigurao kuću za potrebe odrasle djece s autizmom

Želimo zahvaliti novogradiškoj Udruzi za autizam Sunce na trudu, velikom radu i doprinosu djeci u potrebi, djeci koja su dio naše zajednice. Podržavali smo vaš rad, a činit ćemo to i dalje. Dužnost nam je biti, prije svega, uz najranjivije, a to su upravo djeca u potrebi. Ponosna sam što Nova Gradiška ima plemenite ljude koji su se zauzeli za oživotvorenje senzorne sobe koja će služiti djeci s autizmom, ali i svoj drugoj djeci koja imaju poteškoće u razvoju. Zahvaljujem svim gostima koji su svojim dolaskom dali potporu ovom projektu Udruge Sunce. S projektima namijenjenima djeci s autizmom nećemo stati. Grad je osigurao kuću za potrebe odrasle djece koja će nakon uređenja toga prostora živjeti u stambenoj zajednici. Zajedno doista možemo jako puno, a Grad i gradska uprava ovdje su zbog naših sugrađana kojima želimo osigurati što kvalitetniji život – rekla je zamjenica gradonačelnika Vesna Đapić. [ IZ DRUGIH MEDIJA | 035portal.hr ]

 

 

Vezani članci
Školski portal: Obrazovne aplikacije za androide namijenjene učenicima s posebnim potrebama

Obrazovne aplikacije za androide namijenjene učenicima s posebnim potrebama

Uključili smo samo aplikacije koje imaju ocjenu 4+ i koje…

Školski portal: Jela od samoniklog bilja kao zalog kvalitetnoga života

Jela od samoniklog bilja kao zalog kvalitetnoga života

Na kulinarskim i gastronomskim radionicama pripremali su variva, salate, namaze,…

Školski portal: Tjelesna i zdravstvena kultura

Tjelesna i zdravstvena kultura

… tijekom ljetnih praznika pošto sam saznala da ću od…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Povijest u slikama

Povijest u slikama

Riječ je o dvama interaktivnim predavanjima…

Školski portal: Enes Kišević oduševio male Splićane

Enes Kišević oduševio male Splićane

Ovaj iznimno zanimljiv književni susret omogućio…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…