Jučer-danas-sutra
NOVA GRADIŠKA
Otvoren najmoderniji kabinet za senzornu integraciju
objavljeno: 19. prosinca 2016.

Zahvaljujući neumornom angažmanu i entuzijazmu predsjednice novogradiške Udruge za autizam Sunce Vesne Mijatović i prof. defektologije logopedinje Melite Dragić, senzorno integracijske pedagoginje, u Ulici Vladimira Nazora otvoren je suvremeno opremljeni kabinet za senzornu integraciju. U nazočnosti brojnih posjetitelja i roditelja djece s autizmom, na tom radosnom događaju bili su i brojni gosti – zamjenica gradonačelnika Vesna Đapić, savjetnik za gospodarstvo u Gradu Novoj Gradišci Zlatko Grabar, gradonačelnik Lipika Vinko Kasan, ravnateljica Centra za autizam Zagreb Žarka Klopotan, velika podupirateljica rada ne samo te, nego i brojnih drugih udruga Mirjana Zubović, predstavnici ustanova, udruga i tvrtki s područja grada.

Novogradiška Udruga za autizam radi od 2000. godine, a već godinu dana kasnije u prostoru Dječjeg vrtića Maslačak otvoren je Odjel za djecu s autizmom koji uspješno radi i funkcionira sve ove godine. Odjel svakodnevno pohađa (poludnevni boravak) 5 do 10 djece s autizmom (školske dobi) s kojima rade jedan prof. defektolog logoped i dvije odgojiteljice. Odjel radi svakodnevno (osim vikendom), a često i u poslijepodnevnim satima. Ovisno o potrebama roditelja, Udruga usko surađuje s Odjelom te im pomaže u nabavi, financiranju i održavanju Odjela te nabavi didaktičkog materijala. Posebnost u radu Udruge je da djeluje i okuplja djecu ne samo s područja Nove Gradiške i okolice, nego i susjednih gradova Novske, Lipika i Pakraca.

Pri rehabilitaciji djece s autizmom iznimno je važno da senzorno-integracijski kabinet sadrži različite sprave – ljuljačke sa stropnim držačima, vodeni krevet, trampolin, bazen s lopticama, masažer, tunel, vizualne efekte i svjetlosni stimulator, prsluke punjene pijeskom i posebne utege, strunjače, penjalice, „čarapu“ za cijelo tijelo, planetarij, lopte za balansiranje, zvučne lopte, set za područje osjeta zvuka, set za razlikovanje mirisa te različite didaktičke i auditivne igračke.

Po uzoru na zagrebački Centar za autizam i Specijalnu bolnicu za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama na Goljaku, Nova Gradiška je sad dobila takav suvremeno uređeni kabinet.

  • Senzorna soba je mjesto na kojem se stvara čarolija

Kako je istaknula voditeljica Odjela za djecu s autizmom Melita Dragić, senzornoj sobi cilj je osigurati primjeren način poticanja senzorne integracije djece s poremećajima iz autističnog spektra i drugih razvojnih teškoća. Senzorna soba je mjesto na kojem se stvara čarolija koja potiče djecu na istraživanje, gibanje, socijalizaciju, učenje i ponašanje.

Važno je istaknuti da kabinet za senzornu integraciju neće koristiti samo djeci s autizmom, nego svoj djeci s poteškoćama u razvoju – djeci s problemima usmjeravanja pozornosti, onoj koja se često isključuju i povlače u sebe, djeci koja imaju socijalno-emocionalne teškoće, probleme s ravnotežom, kretanjem, komunikacijom i govorom, motoričkim planiranjem.

U uređenje prostora uloženo je 23.838 kuna, a u posebnu opremu Udruga je uložila 20.367 kuna sredstava prikupljenih dobrotom donatora i putem humanitarnih akcija. Ljekarne Zubović za opremu su donirale 57.000 kuna, a ukupno je u senzornu opremu uloženo oko 101.000 kuna.

Dugo smo čekali ovaj trenutak, pune dvije godine radimo, trudimo se ovo napraviti. Puno je bilo rada, stresa, a ovo je samo prvi korak. Naš je sljedeći korak izgradnja stambene zajednice za djecu s autizmom, stoga se nadam da ćemo se ponovno vidjeti u skoro vrijeme – rekla je predsjednica novogradiške Udruge za autizam Sunce Vesna Mijatović.

Grad je osigurao kuću za potrebe odrasle djece s autizmom

Želimo zahvaliti novogradiškoj Udruzi za autizam Sunce na trudu, velikom radu i doprinosu djeci u potrebi, djeci koja su dio naše zajednice. Podržavali smo vaš rad, a činit ćemo to i dalje. Dužnost nam je biti, prije svega, uz najranjivije, a to su upravo djeca u potrebi. Ponosna sam što Nova Gradiška ima plemenite ljude koji su se zauzeli za oživotvorenje senzorne sobe koja će služiti djeci s autizmom, ali i svoj drugoj djeci koja imaju poteškoće u razvoju. Zahvaljujem svim gostima koji su svojim dolaskom dali potporu ovom projektu Udruge Sunce. S projektima namijenjenima djeci s autizmom nećemo stati. Grad je osigurao kuću za potrebe odrasle djece koja će nakon uređenja toga prostora živjeti u stambenoj zajednici. Zajedno doista možemo jako puno, a Grad i gradska uprava ovdje su zbog naših sugrađana kojima želimo osigurati što kvalitetniji život – rekla je zamjenica gradonačelnika Vesna Đapić. [ IZ DRUGIH MEDIJA | 035portal.hr ]