Nesvrstani
TALIJANSKI PIJANIST LUDOVICO EINAUDI
VIDEO | Svira klavir usred Arktičkog oceana
objavljeno: 21. prosinca 2016.

U jednoj od svojih najzahtjevnijih izvedbi Einaudi je ovdje prvi put odsvirao „Elegiju za Arktik“ – skladbu posvećenu očuvanju Arktika. Osim što je dom ugroženih vrsta, Arktik pomaže regulirati našu osjetljivu klimu, a naša budućnost djelomično ovisi o tome hoćemo li ga održati netaknutim.

Da bi ostvario ovaj pothvat, Greenpeaceov brod transportirao je Einaudija i njegov klavir na mora sjeverno od Norveške i postavio ih na veliku plutajuću platformu.

Prema Greenpeaceu, „masivno rano povlačenje morskog leda zbog efekata klimatskih promjena omogućilo je konstrukciju umjetne sante leda, napravljene od više od 300 spojenih drvenih trokuta, koja je težila gotovo dvije tone. Klavir je zatim postavljen na vrh plutajuće platforme.”

U videu možete vidjeti Einaudija kako izvodi svoju skladbu ispred velikog ledenjaka, dok se komadi leda lome i padaju u more. Prizor koji očarava.

……………………..

NAPOMENA:

  • Open Culture nudi pristup kvalitetnom kulturološkom i edukacijskom materijalu namijenjenom cjeloživotnim učenicima, mlađima i odraslima.
  • Izvor: openculture.com