Savjeti stručnjaka
NEGATIVNO AUTOMATIZIRANO PONAŠANJE: POTREBNO NAM JE SNAŽNIJE UPRAVLJANJE NAVIKAMA
Uvijek online – jedan trenutak dosade aktivira podražaj „Uzmi smartphone u ruke!“
objavljeno: 22. prosinca 2016.

Jedan talk show je protekao vrlo turbulentno – 75 minuta nije bilo dovoljno gostima za temeljitu argumentaciju i dokazivanje svih tvrdnji. Stručnjak za mozak Manfred SPITZER misli da je djeci i mladima, uz pravilnu upotrebu smartphonea, dana mogućnost da stvore nešto svoje. Ali, umjesto toga, oni samo reagiraju na ono što im njihovi mobiteli serviraju. Djeluje li smartphone zaista tako?

„Da i ne“, tvrdi stručnjakinja za komunikaciju dr. Dorothée HEFNER. „Već znamo da je upotreba smartphonea često automatizirana: čujemo signal i odmah uzimamo mobitel u ruke. Ili se dogodi kratki trenutak dosade, a taj se osjećaj razvio u “podražaj” koji automatski vodi uzimanju mobitela u ruke. Ljudi su skloni navikavanju i automatizaciji jer oni mogu biti korisni, kaže ta stručnjakinja. Sve u svemu, morali bismo, prema Hefnerovoj, takve automatizirane procese budno pratiti i njima snažnije ovladati kako bismo mogli iz njih izvući korist. To posebno vrijedi za djecu i mlade, čiji se mozak još razvija. Mi odrasli imamo zadatak pobrinuti se za vrijeme bez mobitela i zajedno s djecom raspraviti o mogućnostima i rizicima korištenja pametnih telefona. To vrijeme može biti korisno ako se vlastitim odnosom prema korištenju mobilnog telefona pokaže dobar primjer, što pokazuju istraživanja“, tvrdi stručnjakinja za komunikaciju.

„Jedan od razloga zašto su mobiteli, tableti i računala toliko zabavni je to što zadovoljavaju neke osnovne čovjekove potrebe, a to je da se osjeti kompetentno i doživi autonomiju.“ Roditelji bi trebali upravljati doziranjem. „Postoje djeca i mladi koji su posebno skloni nekontroliranom korištenju“, priznaje dr. DorothéeHefner.

Prof. Paula BLECKMANN, medijska pedagoginja, tvrdi: „Da, prekomjerno korištenje medija negativno utječe na ravnotežu između dvaju temeljnih neurobioloških sustava: Top-Down-Control (gore-dolje, kontrola odozgo prema dolje) i Bottom-Up-Drive (podražaj odozdo prema gore). Bottom-Up-Drive je sustav za nagon, instinkt, upravlja strahom, agresijom, zadovoljstvom, usmjeren je na brz protok impulsa i trenutačno zadovoljenje bazičnih sustava“, objašnjava ta stručnjakinja. Top-Down-Control, lokaliziran u prednjem režnju (prefrontalni korteks), omogućuje dugoročno planiranje, svjesno upravljanje pozornošću i toleranciju na frustraciju. Upotreba ekrana suzbija efekte tog sustava (Top-Down kontrole), dokazano je u mnogim studijama, tvrdi Paula Bleckmann. Pogotovo je to slučaj kad subjekt ima osjećaj da je morao reagirati, nešto kao kod računalnih igara s brzim odgovorom na podražaj, objašnjava medijska pedagoginja. Ona želi jasno naglasiti da slabljenje volje ne ide samo na račun smartphonea: „Počevši od vrtića pa preko osnovne škole, televizija je vodeći medij. Kratki rezovi, brze akcijske sekvence, kričave boje, onakve kakve možemo vidjeti u crtanim filmovima, umjesto mirnih staromodnih dječjih filmova, već kod petogodišnjaka smanjuju izvršne funkcije mozga“, kaže Paula Bleckmann.

Aktualna istraživanja iz Azije dokazuju da je zbog pretjeranog korištenja pametnih telefona smanjena sposobnost upravljanja navikama u korist dugoročnih ciljeva, što dokazuje činjenica da stalno bacamo pogled na smartphone.

………………

NAPOMENA:

  • Westdeutscher Rundfunk Köln – multimedijalni novinski portal
  • Izvor: www1.wdr.de