Savjeti stručnjaka
ISKORISTITE ZIMSKE PRAZNIKE DA BISTE OBNOVILI DUH I OSJEĆAJ SVRHE
Tehnike koje će vam pomoći da ublažite stres i napunite baterije
objavljeno: 29. prosinca 2017.

„Sindikat kaže nemojte to raditi, ali učitelj u meni kaže da moram zbog djece. Ne znam koliko ću još izdržati.“

Pogledajte se u zrcalo. Koliko ste iscrpljeni? Stres ne biste trebali ignorirati. On i sunčane dane pretvara u oblačne te doprinosi negativnom ponašanju koje utječe na zdravlje, pretilost i hipertenziju. Stoga poduzmite nešto u vezi s tim tijekom zimskih praznika.

PREDAJTE SE INTENZIVNOM PUNJENJU BATERIJA

Moj prvi dan odmora ima stroga pravila. Nakon što sam sklonio sve elektroničke uređaje s ekranima, zaključam se u gostinjsku sobu. Na znaku zalijepljenom na vrata piše: „Dan kome“, kako bih ukućanima dao znak da ne trebaju ništa očekivati od mene taj dan. Kraj mene je vrećica hrane, na stereo uređaju sviraju zvuci akvarija. Uza sve te elemente, ostajem u krevetu koliko god mogu podnijeti. Jednom sam izdržao do 17.45. Pridržavanje tih pravila je najbrža strategija za oporavak od iscrpljenosti.

Iskušajte na dokazima temeljenu tehniku relaksacije

Relaksacija najbolje funkcionira ako se odvija u specifično vrijeme i mjesto te uz fokus. Studija iz 2012. otkrila je da, kad je grupa srednjoškolskih učitelja prakticirala terapiju relaksacije u trajanju od 30 do 45 minuta jednom tjedno mjesec dana, iskusila je smanjenu anksioznost, stres i sindrom burn out (sindrom profesionalnog izgaranja).

PORADITE NA SVOM SUOSJEĆANJU

Nemojte podleći frustraciji zbog učenika ili kolega. Centar za zdrave umove Sveučilišta Wisconsin-Madison je znanstveno potvrdio tehniku zbog koje ćete osjećati suosjećanje za ljude koji u vama potiču stres.

Do povratka u školu vaše će srce osjetiti razliku.

PRIUŠTITE SI REŽIM VJEŽBANJA DOSTAJAN SUPERHEROJA

Prije nekoliko godina izmislio sam vlastiti „trening za superheroje“ kako bih olakšao prijelaz iz radnog okruženja u odmor. Trening se sastoji od ranojutarnjih i večernjih odlazaka u teretanu. Kao rezultat tolikog vježbanja, velike razine serotonina i dopamina kolaju mojim mozgom cijeli dan. Bonus je to što spavam kao polarni medvjed.

 Vježbajte „usredotočenu svjesnost“ (eng. mindfulness)

„Nije stres ono što nas ubija, nego naša reakcija na njega“, tvrdi Hans Hubbard, znanstvenik koji proučava stres. Jedno od rješenja je “usredotočena svjesnost”, način na koji možete uvježbati svoj mozak da stvori prostor između podražaja i vašeg odgovora.

Postavite ovaj online alarm za usredotočenu svjesnost: tako da se svakih 15 minuta oglasi zvukom gonga. To je vaš signal da uzmete tri duboka koraka i fokusirate se na sadašnjost. Možete postaviti alarm i tako da nasumično zvoni tijekom dana.

Također, pokušajte se okružiti vizualnim podražajima koji će vas podsjećati na opuštanje.

Didde i Nikolaj Rotne, autori knjige “Everybody Present: Mindfulness in Education”, potiču učitelje da objese plakat „semafor usredotočene svjesnosti“ u svojim učionicama kao signal da naprave sljedeće stvari ovim redom:

  • Stanite „s namjerom da stvarate radost“
  • Prihvatite što god „proiziđe u vašoj svjesnosti“ i nasmiješite se
  • Doprinesite na „najbolji mogući“ način bilo kojoj situaciji.

Isti plakat možete objesiti i u svojoj kući kako biste se pripremili za sljedeće polugodište.

 Meditirajte

Znanstveno potvrđene koristi od meditacije za učitelje uključuju „smanjenje stresa, emocionalne iscrpljenosti povezane sa sindromom profesionalnog izgaranja i simptomom depresije“. Eksperiment proveden 2008. otkrio je da ljudi doživljavaju privremeno “uranjanje” u pozitivne emocije na početku svog meditativnog putovanja (vjerojatno zbog frustracije učenja nove vještine). Ali, nakon sedam tjedana dnevnog vježbanja sudionici su osjetili znatno poboljšanje u pozitivnim emocijama. Da biste počeli, pročitajte članak New York Timesa „Kako meditirati“  koji uključuje besplatna vođena meditativna audio iskustva:

  • Osigurajte svoju dnevnu dozu zagrljaja
  • Dodirivanje drugog ljudskog bića ispušta oksitocin za obje strane (sličan se efekt može postići vrućom kupkom ili milovanjem pasa). Jedna studija izvještava da vas pet zagrljaja dnevno može učiniti sretnijim.
  • Radite na svom odgovoru na stres.

 OVDJE MOŽETE NAĆI TRI ALATA KOJI ĆE VAM POMOĆI POBOLJŠATI VAŠ ODGOVOR NA STRES:

POVEĆAJTE POZITIVNE OSJEĆAJE. Iskušajte taktike za razgovor iz podcasta „The Art of Charm“ da biste pojačali smislene veze. 

POVEĆAJTE SAMOPOUZDANJE. Dvaput dnevno pročitajte „Ziglarovu samogovoreću karticu“ (zahtijeva registraciju putem e-maila) 

■ POJAČAJTE FOKUS. Ako morate raditi tijekom praznika, primijenite principe „dubokog rada“ autora Cala Newporta,

a ovdje možete naći sažetak.

…….

Ako se strateški obranite od stresa, možete učenicima pokazati što znači biti angažiran i radostan. Takav je život moguć ako vam svakodnevna briga o sebi postane prioritet.

Imate li kakve planove za relaksaciju tijekom ovih praznika? Podijelite ih s nama u komentarima!

…………………….

NAPOMENA:

  • Portal Edutopia je online zajednica koja promiče i dijeli znanje o edukacijskim temama. Autori na portalu naglašavaju projektno orijentirano učenje, profesionalni razvoj učitelja, društveno i emocionalno učenje, integraciju tehnologije itd.
  • Izvor: edutopia.org