Savjeti stručnjaka
ODGOJ DJEČAKA | ULOGA OCA
7 stvari koje dječaci trebaju od svojih očeva
objavljeno: 4. siječnja 2017.

Potrebna im je verbalna podrška kako bi se kasnije mogli nositi s djevojkama koje su rječitije i izravnije.

1)      DJEČACI TREBAJU VIŠE MUŠKIH UZORA. Uz tatu koji treba biti svestran, ali nikako „supermen“, dječacima su potrebni i drugi muški uzori u njihovoj okolini. Kao dodatni muški uzor ili zamjena mogu uskočiti djed, ujak, trener 

2)      DJEČACI, PRIJE SVEGA, TREBAJU PRAVE UZORE. Nažalost, mnoge knjige i TV programi još nude vrlo tradicionalnu sliku (odrastao čovjek kao tvrd momak itd.). Uspostavite kontrolu nad uzorima koji se nameću i razgovarajte o različitim uzorima. Birajte mudro knjige i programe za svog sina. Pitajte ga što ga kod određenog junaka posebno fascinira. Želi li on biti takav? Je li to realno ili poželjno? Govorite otvoreno o lažnim idolima i zašto se zbog njih ne osjećate dobro.

3)     KAO OTAC, ODNOSITE SE PREMA OSJEĆAJIMA OTVORENO. Ako vaš sin, na primjer, plače, smijete potvrditi da su njegovi osjećaji opravdani. Možete reći nešto poput: „Da, to je tužno“ ili „Da, vidim da si jako udario glavom – to boli!“ Podržite ga kad pokazuje „atipično“ ponašanje ili se zanima za „ženske stvari“. Ali, ne biste ga trebali pritom uspoređivati s djevojčicama.

4)     „KUPAJTE“ SINA U GOVORU. Djevojčice su prirodno rječitije, zato ima smisla dječake posebno poticati na govor. Razgovarajte puno sa sinom.

5)     DJEČACI TREBAJU PROSTORA ZA NERED. Sjediti mirno, izrađivati predmete ili slikati mnogim je dječacima sve samo ne privlačno. Vaš sin bi trebao svaki dan vani trčati, skakati, voziti role ili bicikl. Čak i u zatvorenom treba dovoljno prostora za kretanje. Možete mu čak postaviti odbačene madrace ili trampolin.

6)     VAŠ SIN ĆE SE USPOREĐIVATI S DRUGIMA. Među dječacima vlada konkurencija „Tko je veći, bolji, brži?“ Konkurencija je izraženija nego kod djevojčica, koje se više natječu na socijalnom polju („Tko ima više prijateljica?“). Veselite se sa sinom njegovim uspjesima i tješite u neuspjesima. Tu pomaže kad govorite o vlastitim porazima. Podržite sina kako bi mogao reći „ne“ opasnim situacijama ili neukusnim šalama na račun drugih. Za to mu je prije svega potrebno jako samopouzdanje!

7)      DOSLJEDNOST U ODGOJU DJEČAKA JE VRLO VAŽNA. Postavite mu prijateljske, ali jasne i konzekventne granice. [ IZ STRANIH MEDIJA | elternwissen.com ]