Savjeti stručnjaka
SVE SE MOŽE KAD SE HOĆE
Sedam savjeta za minimaliziranje odlazaka na WC tijekom nastave
objavljeno: 17. siječnja 2017.

Zbog čistog preživljavanja morala sam razviti ove strategije kako bih poboljšala svoje upravljanje razredom i smanjila upadice zbog odlaska učenika na WC. Rado ću ih ovdje podijeliti s vama.

NEMOJTE IM OLAKŠATI

Koristite „odjavni list“. Zahtijevajte od učenika da ga ispune i da ga učitelj potpiše. Ako učenici znaju da postoji cijela procedura u vezi s odlaskom na WC, shvatit će da će se morati „potruditi“. I tako će biti SVAKI put kad budu koristili WC.

EVO BONUSA: kad učenik želi da mu potpišem “odjavni list”, ja mogu vidjeti koliko puta je već izišao iz razreda taj dan, tjedan, mjesec. Ako postoji neki obrazac u učenikovom ponašanju, lako ga je ovim putem uočiti. Što vodi do mog drugog savjeta…

PITAJTE IH O NJIHOVIM ZDRAVSTVENIM PROBLEMIMA

Ako učenik/ica prečesto ide na WC, obično kažem nešto poput: „Ti stvarno puno koristiš WC. Jesi li bio/la kod liječnika u posljednje vrijeme? Trebam li obavijestiti tvoju obitelj da možda postoji neki zdravstveni uzrok tvojih čestih odlazaka na WC?“ Možda zaista postoji neki zdravstveni razlog. Ako je tako, obitelj će cijeniti vašu brigu. No, ako nema zdravstvenog razloga, taj učenik će biti svjesniji upotrebe WC-a zato što ste primijetili problem. Podsjetite učenika/icu da su veliki odmor, ručak i pauze između satova odlično vrijeme za korištenje WC-a.

POSTAVITE PRAVILO

Nema korištenja WC-a 10 minuta prije ili nakon zvona (na početku ili na kraju sata). Većina djece može pričekati 10 minuta. Ako ne mogu pričekati, i znam da stvarno moraju ići, tada ću im dopustiti da koriste WC. Međutim, mogu ih zamoliti da naprave neki zadatak kako bi se iskupili za prekidanje sata. Većina učenika će pokušati zadovoljiti vaša očekivanja, stoga postavite granice i napravite iznimke kad je to potrebno.

IMAJTE NEKOLIKO SPREMNIH ODGOVORA

Evo mojih odgovora koje koristim u trenutku kada me učenik/ica pita za korištenje WC-a: „Možeš li još malo izdržati? Upravo ću reći nešto važno i bojim se da ćeš poslije biti zbunjen ako to propustiš. Stoga, ako ikako možeš pričekati, stvarno ću to cijeniti. Ako ne možeš, razumijem.“

To dopušta vrijeme za razmišljanje. Učenici primjećuju da sam zabrinuta zbog toga kako će utjecati njihov odlazak na WC. Mnogi nisu ni uzeli u obzir to da njihov odlazak iz učionice može biti problematičan. Često će učenik/ica reći da može pričekati. Nakon što je prošlo nekoliko minuta, ako vidim očite znakove da učenik/ica zaista mora na WC, naravno da ću im dopustiti da odu. Ipak, mnogi jednostavno zaborave da su pitali ili nisu zapravo uopće trebali ići.

„AKO NISTE KORISTILI WC, A TREBATE, SAD JE VRIJEME“

Ako je početak školske godine ili ako kod nekih učenika postoje kronični problemi u vezi s odlaskom na WC nakon ručka ili odmora, tad im recite: „Ako niste koristili WC, a trebate, sad je vrijeme. Sutra (ili drugi tjedan) nećete imati tu mogućnost zato što je vrijeme da počnete sami paziti na to kad morate na WC. Molim vas, sjetite se koristiti WC tijekom odmora.“

OSTAVITE VRATA WC-a ŠIROM OTVORENA

Ja radim u osnovnoj školi, a WC-i su mjesta na kojima se događaju razne stvari. Kao škola, mi smo odlučili da sva vrata koja vode u školske WC-e moraju ostati otvorena. Imamo znakove na WC-ima koji učenicima kažu da ne zatvaraju vrata. Začudo, upadice i problemi u vezi s odlaskom na WC znatno su se smanjili zato što WC više nije nevidljivo mjesto u školi. To zaista funkcionira!

KORISTITE INDIVIDUALIZIRANI PLAN ODLASKA NA WC

Neki učenici su zaista izazov i stoga je ponekad potrebno alternativno rješenje. Jedna opcija je učeniku dati dvije propusnice na početku svakog dana. Svi učitelji moraju znati za propusnice i moraju znati da, ako učenik treba koristiti WC, on mora predati jednu od propusnica učitelju. Kad učenik ostane bez propusnica, on više ne može odlaziti na WC tijekom nastave taj dan. Na kraju dana propusnice se vraćaju učitelju koji drži prvi sat sutradan. Odgovornost je učenika da se pobrine za to. Taj sustav funkcionira zato što su „učenici zaduženi“ za njega i oni mogu koristiti WC, ali postoje granice.

  • Koja je vaša najbolja strategija za minimaliziranje problema oko odlaska na WC?

…………………

NAPOMENA:

  • Portal Teachers Pay Teachers je zajednica milijuna edukatora koji žele s drugima podijeliti svoj rad, svoje uvide i svoju inspiraciju.
  • Izvor: blog.teacherspayteachers.com