Pljesak molim
CROATIAN MAKERS ULAZI U DRUGU GODINU
1800 robota podijeljeno po hrvatskim školama, a uključeno 8000 djece
objavljeno: 10. siječnja 2017.

U obrazloženju je rečeno: kao glavnu platformu za razvoj mladih IRIM vidi robotiku i automatiku, koji su postali vrlo dostupni – tehnološke i financijske ulazne barijere su se izrazito smanjile, a taktilnost, izazovnost i brzina rezultata čine ih izuzetno atraktivnim didaktičkim alatom.

Robotika i automatika su idealni alati i za ulazak u svijet programiranja (coding) i općenito STEM zanimanja u kojima je hrvatsko školstvo izrazito deficitarno. Međutim, glavni doprinos društvu IRIM vidi u mijenjanju mentalnog sklopa, prebacivanjem fokusa s prošlosti na sadašnjost i budućnost.

Početkom 2017. godine, govori Nenad Bakić, u Ligu je uključeno oko 8000 djece iz više od 360 škola i drugih ustanova. Čak 1800 robota podijeljeno je po hrvatskim školama, većinom našim novcem, ali i donacijama, koje pojedinačno ne bih nabrajao da ne izostavim neke (a i ne znam tko NE želi da se to zna).

U 2017. krećemo puno jače, ovo će biti junačka godina, obećavamo puno veselja, uspjeha, samopouzdanja, razvijanja duha napretka i “može se” djeci, njihovim učiteljima, roditeljima i cijelom društvu.

Povrat nakon ulaganja u edukaciju je jako spor, ali mislim da upravo tim načinom davanje suvremene, eksplozivne i atraktivne edukacije u ruke djeci brzo mijenja svijest i odraslih: “Gdje će moje dijete biti 2031.?” Zato “kulturalni poduzetnik”(“kultura” kao skup svih vjerovanja, vrijednosti, kulture u užem smislu… jednog naroda’), veli Bakić, a kako je u tako kratko vrijeme dobra ideja premrežila Hrvatsku, može se vidjeti i OVDJE.

STEM auto, bibliobus modernog doba, s besplatnim radionicama robotike u najmanje razvijenim dijelovima Lijepe naše bio je sjajan uspjeh, a gdje je sve zakoračio, svjedoči OVA KARTA.

Svemu tome svakako valja pridodati i Projekt IRIM-aInternet of Things i Logo u hrvatskim školama koji je dobitnik natječaja Hrvatskog Telekoma Zajedno smo jači.

U projekt smo izabrali 38 najboljih i najzainteresiranijih škola i ustanova, kojima smo poslali dodatnu opremu za tehnologiju Internet of Things i programiranje Logom. Tokom 2016./2017. školske godine organiziramo nekoliko natječaja koji će od sudionika zahtijevati kreativnost i spretnost. OVDJE SU RADOVI S PROVEDENIH NATJEČAJA.

Da sve ne bude usko zatvoreni projekt, nego zaista vrlo otvoren projekt za svu mladost RH, potrudila se ekipa iz Croatian Makersa – SVU EDUKACIJU IMATE OVDJE, a nakon toga sigurno možete sami.