CROATIAN MAKERS ULAZI U DRUGU GODINU

1800 robota podijeljeno po hrvatskim školama, a uključeno 8000 djece

utorak, 10. siječnja 2017.

Moj najveći doseg u 2016., a i šire, bila je Croatian Makers liga te širenje cijelog Croatian Makers koncepta, kaže Nenad Bakić, koji je sa suprugom Rujanom pokrenuo misiju IRIM – Institut za razvoj i inovativnost mladih.

1800 robota podijeljeno po hrvatskim školama, a uključeno 8000 djece

U obrazloženju je rečeno: kao glavnu platformu za razvoj mladih IRIM vidi robotiku i automatiku, koji su postali vrlo dostupni – tehnološke i financijske ulazne barijere su se izrazito smanjile, a taktilnost, izazovnost i brzina rezultata čine ih izuzetno atraktivnim didaktičkim alatom.

Robotika i automatika su idealni alati i za ulazak u svijet programiranja (coding) i općenito STEM zanimanja u kojima je hrvatsko školstvo izrazito deficitarno. Međutim, glavni doprinos društvu IRIM vidi u mijenjanju mentalnog sklopa, prebacivanjem fokusa s prošlosti na sadašnjost i budućnost.

Početkom 2017. godine, govori Nenad Bakić, u Ligu je uključeno oko 8000 djece iz više od 360 škola i drugih ustanova. Čak 1800 robota podijeljeno je po hrvatskim školama, većinom našim novcem, ali i donacijama, koje pojedinačno ne bih nabrajao da ne izostavim neke (a i ne znam tko NE želi da se to zna).

U 2017. krećemo puno jače, ovo će biti junačka godina, obećavamo puno veselja, uspjeha, samopouzdanja, razvijanja duha napretka i "može se" djeci, njihovim učiteljima, roditeljima i cijelom društvu.

Povrat nakon ulaganja u edukaciju je jako spor, ali mislim da upravo tim načinom davanje suvremene, eksplozivne i atraktivne edukacije u ruke djeci brzo mijenja svijest i odraslih: "Gdje će moje dijete biti 2031.?" Zato "kulturalni poduzetnik"("kultura" kao skup svih vjerovanja, vrijednosti, kulture u užem smislu... jednog naroda'), veli Bakić, a kako je u tako kratko vrijeme dobra ideja premrežila Hrvatsku, može se vidjeti i OVDJE.

STEM auto, bibliobus modernog doba, s besplatnim radionicama robotike u najmanje razvijenim dijelovima Lijepe naše bio je sjajan uspjeh, a gdje je sve zakoračio, svjedoči OVA KARTA.

Svemu tome svakako valja pridodati i Projekt IRIM-aInternet of Things i Logo u hrvatskim školama koji je dobitnik natječaja Hrvatskog Telekoma Zajedno smo jači.

U projekt smo izabrali 38 najboljih i najzainteresiranijih škola i ustanova, kojima smo poslali dodatnu opremu za tehnologiju Internet of Things i programiranje Logom. Tokom 2016./2017. školske godine organiziramo nekoliko natječaja koji će od sudionika zahtijevati kreativnost i spretnost. OVDJE SU RADOVI S PROVEDENIH NATJEČAJA.

Da sve ne bude usko zatvoreni projekt, nego zaista vrlo otvoren projekt za svu mladost RH, potrudila se ekipa iz Croatian Makersa – SVU EDUKACIJU IMATE OVDJE, a nakon toga sigurno možete sami. 

 

Vezani članci
Školski portal: 4 zlata, 2 srebra i 2 bronce robotičara iz Austrije

4 zlata, 2 srebra i 2 bronce robotičara iz Austrije

Bilo je ovo zaista veliko međunarodno nadmetanje ekipa mladih robotičara…

Školski portal: Skupio 100 tisuća dolara za igraću konzolu

Skupio 100 tisuća dolara za igraću konzolu

Kada je krenuo s projektom "uradi sam" retro igraće konzole…

Školski portal: Slovarica mojega kraja

Slovarica mojega kraja

Na natječaj je prijavljeno dvjestotinjak radova. Primili smo čitavo bogatstvo…

Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Održana Mala škola robotike

Održana Mala škola robotike

...u suradnji s Hrvatskim robotičkim savezom…

Školski portal: Mali Poljaci, Slovenci i Grci oduševljeni Baranjom!

Mali Poljaci, Slovenci i Grci oduševljeni Baranjom!

…zaključila je Anita Dabrowska, međunarodna koordinatorica…

Školski portal: Nastavlja se projekt Garaža kulture

Nastavlja se projekt Garaža kulture

Nakon što je u prosincu 2016.…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…

E-priručnik Školske knjige

E-priručnik Školske knjige

E-priručnik jest predivan digitalni svijet koji…