Školstvo u medijima
VIZIJA ŠKOLE BUDUĆNOSTI | FILOZOF RICHARD DAVID PRECHT
Malo Hogwartsa svakoj bi školi dobro došlo
objavljeno: 10. siječnja 2017.

…nego da bi konvencionalne škole trebalo decentralizirati. Precht kritizira obrazovni sustav kao relikt 19. stoljeća. Škole nisu prilagođene realnim potrebama učenika niti su u skladu s najnovijim saznanjima o učenju. Formulirao je 10 načela za bolje škole:

1) „Djeca žele učiti“ – odgovarajući sadržaji bez pretjeranih zahtjeva

Precht upozorava da je urođena želja za učenjem slomljena roditeljskom i učiteljskom indoktrinacijom. Umjesto toga, trebalo bi održavati znatiželju i motivaciju za učenje novim sadržajima i idejama.

2) „Svako dijete je drugačije“ – individualno učenje kao ključ za samostalno učenje

Dobra škola trebala bi se uskladiti sa sposobnostima i tempom učenja svih učenika i promovirati samostalnost u učenju. To znači da ponekad treba načine i sredstva za učenje prepustiti učeniku. Netko više voli istraživati na internetu, drugi radije radi u grupama itd. Tu bi zadatak učitelja bio pružiti pomoć i spriječiti smetnje.

3) „Zaboravite predmete“ – ujedinjena interdisciplinarna nastava umjesto odvojene nastave po predmetima

Precht smatra da stroga podjela gradiva u nekim predmetima nema nikakve veze sa životom izvan škole. Smatra da je za učenje važno imati opravdan, zajednički uspostavljen cilj. Na primjer, ako je tema promjena klime, ona se može razmatrati s gledišta geografije, kemije, biologije, ekonomije, politike i fizike. To bi se trebalo učiti zajedno i djeca bi trebala razumjeti veze. Takve teme je poželjno obrađivati u obliku projekta.

4) „Sastavljanje timova za učenje“ – ukidanje razredne nastave

Precht zagovara da se u korist motivacije za učenje i individualnog napretka najkasnije do 7. razreda prijeđe na sastavljanje timova za učenje koji bi trebali zamijeniti konvencionalnu razrednu nastavu.

5) „Produbljivanje odnosa“ – podjela škole na domove

Da bi se produbio odnos između učenika i učitelja, ali i unutar nastavničkog kolegija, Precht predlaže rastavljanje škole na pojedinačne domove. Tako bi veliki nastavnički kolegiji anonimaca trebali biti zamijenjeni mnogo manjim skupinama. Po uzoru na roman “Harry Potter”, učenici će pripadati određenom domu i poučavat će ih isti učitelji od prvog do desetog razreda. Za povećanje motivacije domovi će stalno sudjelovati na natjecanjima, na primjer turnir u čitanju.

6) „Poticati vrijednosti“ – poticati identifikaciju učenika sa školom

Precht predlaže rituale i ceremonije kao što su na primjer zajednički obroci, vjerski festivali ili oproštajne ceremonije. To ne pojačava samo identifikaciju sa školom, nego služi i zbližavanju domova unutar škole.

7) „Uljepšati mjesto za učenje“ – nova školska arhitektura treba pobuditi volju za učenjem

Trenutačno većina škola podsjeća na bolnice ili zgrade vojne uprave. Svaka bi škola trebala biti decentralizirana prema domovima i organizirana poput (studentskog) kampusa.

8) „Trenirati koncentraciju“ – trening od prvog razreda

Precht smatra da je zadatak škole da se brine o koncentraciji i miru. Stoga učenike treba trenirati od prvog razreda da se znaju umiriti i osvrnuti na vlastito ponašanje.

9) „Odbaciti ocjene“ – individualne opisne ocjene su bolje

10) „Neka uče cijeli dan“ – cjelodnevna nastava kako bi se smanjila opterećenost i štetne posljedice

Precht zagovara cjelodnevni boravak kako bi se smanjilo opterećenje. Time je mislio da se relevantno učenje odvija u školi, pa da djeca nakon toga budu slobodna. U poludnevnoj nastavi djeca nose kući još i domaći rad ili su im potrebne instrukcije pa često nemaju nikakvog odmora od škole. Osim toga, tako će se smanjiti štetno djelovanje pritisaka pojedinih roditeljskih domova.

………………

NAPOMENA: 

  • Familie.de – njemački portal sa savjetima za odgoj djeteta od rođenja do tinejdžerske dobi.
  • Richard David PRECHT – njemački filozof i autor popularnih znanstvenih knjiga s raznim filozofskim temama, voditelj TV emisije „Precht“, počasni profesor na Sveučilištu Lüneburg te na višoj muzičkoj školi “Hanns Eisler” u Berlinu.
  • Izvor: familie.de