Iz školskog svijeta
HRT U SURADNJI S EU PARTNERIMA
Prijavite se na besplatni program učenja mobilnog novinarstva na internetu
objavljeno: 13. siječnja 2017.

HRT-ova Akademija vodeći je partner i koordinator projekta European Youth News Exchange (Y-NEX), koji se financira iz fondova Europske unije preko programa Erasmus+. Svrha toga projekta je izobrazba nezaposlenih mladih ljudi, a ponajprije se odnosi na mobilno novinarstvo te razmjenu i širenje vijesti, fotografija, audiometerijala i videomaterijala putem otvorenog internetskog news portala. 

Dosad je izrađen obrazovni program za mobilno novinarstvo koji se razvija preko interaktivne platforme MOOC (eng. massive open online), a koja će se aktivirati 23. siječnja 2017. godine. Uz online edukaciju za mobilno novinarstvo, u fazi izrade je i online news portal u kojem će raditi mladi novinari osposobljeni za mobilno novinarstvo te time postati aktivni sudionici svoje zajednice i Europske unije. 

U sklopu izrade programa za mobilno novinarstvo Akademija HRT-a razvila je i jedan od modula Mobile Journalism Production, u kojemu se objašnjavaju mogućnosti i prednosti produkcije pametnim telefonima. Obrazovni je modul razvijen kako bi se prenijela znanja profesionalnih novinara u području mobilnoga novinarstva, a uključuje i uporabu aplikacija te vježbe snimanja i montaže. Nakon završetka toga modula i cijele internetske edukacije, polaznici će biti osposobljeni za izradu kvalitetnih višemedijskih sadržaja. Razvijeni će program HRT-ova Akademija upotrijebiti i za vlastiti sustav e-učenja– objašnjava rukovoditeljica R

Svi partneri u projektu – Sveučilište u ZagrebuFakultet političkih znanostiDun Laoghaire Institute of Art, Design & TechnologyUniversitat Autònoma de BarcelonaATIT BVBA i Telecentar – imaju bogato iskustvo u formalnome i neformalnome obrazovanju i osposobljavanju, poduzetništvu, medijskoj i informacijskoj pismenosti, audiovizualnoj proizvodnji te informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji.

Više informacija o cijelom projektu i mogućnost prijave za jednog od prvih korisnika MOOC edukacije možete pronaći na web stranici projekta. [ IZ DRUGIH MEDIJA | magazin.hrt.hr ]