Jučer-danas-sutra
JUŽNA KOREJA | OBRAZOVANJE JEDNAKO BUDUĆNOST
Neka sve stane – učenici pišu ispit
objavljeno: 17. siječnja 2017.

Uzlijetanje i slijetanje je odgođeno, trgovine i tvrtke su otvorene do kasno, zabranjeno je prometovanje teretnih vozila – Južna Koreja je blokirana kako bi se omogućilo da više od 600 tisuća učenika postignu što bolji uspjeh na prijemnom ispitu za fakultete.

U supernatjecateljskoj zemlji visoko obrazovanje može odrediti budućnost mladih, a adolescenti provode godine pripremajući se kako bi izborili mjesto na nekom elitnom fakultetu, što se smatra jedinim ključem za uspjeh, karijeru i uspješan brak.

OSLOBOĐENE CESTE

Kako bi se izbjegle prometne gužve na cestama i omogućilo učenicima da stignu na vrijeme, vlada je odlučila da njezini uredi, tvrtke pa čak i burza u Seulu počnu raditi u 10 sati, sat kasnije nego obično.

Zračni promet je zaustavljen na 30 minuta, u vrijeme glavnog testa slušanja. Rad na gradilištima je prekinut, a kamioni su isključeni iz prometa uz mjesta održavanja ispita.

Ispit je počeo u devet ujutro, a završit će u večernjim satima. Korejska televizija prikazuje nervozne učenike kako šeću nakon testa, grle ih uzbuđeni roditelji, plješću im stariji studenti kako bi ih ohrabrili.

Obitelji hrle u hramove i crkve da se pomole za dobar rezultat svoje djece, redovnici i svećenici su organizirali posebne molitvene susrete za buduće studente.

Pritisak uspjeha na korejske učenike smatra se jednim od uzroka visoke stope samoubojstava među korejskim adolescentima, jedne od najvećih na svijetu.

………………

NAPOMENA: 

  • Corriere della Sera – najstarije talijanske dnevne novine, prvi put objavljene 1876. godine. U prosincu 2015. zabilježena je prosječna dnevna naklada od 410.242 primjerka.
  • Autorice članka su Valentina SANTRAPIA
  • Izvor: corriere.it