Jučer-danas-sutra
PRIRODOSLOVNA I GRAFIČKA ŠKOLA RIJEKA
Zimska škola kemije za darovite učenike
objavljeno: 17. siječnja 2017.

U Prirodoslovnoj i grafičkoj školi Rijeka od 9. do 13. siječnja 2017. održana je ZIMSKA ŠKOLA KEMIJE ZA DAROVITE UČENIKE.  Svaki dan dolazili su u školu, učili kemiju i pod budnim okom dvojice voditelja i dvoje studenata izvodili kemijske pokuse. Od devetero polaznika Zimske škole, njih petero došlo je iz škole domaćina, a po jedan učenik bio je iz Prve sušačke hrvatske gimnazije Rijeka, Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka, III. gimnazije Osijek i Gimnazije “Matija Mesić” Slavonski Brod.

Zimsku školu kemije organizirali su doc. dr. sc. Tomislav PORTADA iz Instituta “Ruđer Bošković” i Željko GRGURIĆ, profesor savjetnik iz škole domaćina. Voditelji aktivnosti na Zimskoj školi bili su, osim dr. Portade i prof. Grgurića, dvoje studenata kemije s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Viktor ŠKORJANC, inače bivši učenik škole, i Mia BUŠLJETA.

Nastava na školi kemije započinjala je svaki dan prijepodnevnim predavanjima koja su držali Viktor Škorjanc i Mia Bušljeta. Nakon predavanja slijedila je kratka pauza za ručak, a zatim se program aktivnosti nastavljao laboratorijskim vježbama.

Teme predavanja odabrane su tako da budu vezane uz vježbe koje su se poslijepodne izvodile u laboratoriju.

Jedno od prijepodnevnih predavanja bilo je predavanje o hidrolizi i puferima. To je predavanje s demonstracijskim pokusom održao prof. dr. sc. Srećko VALIĆ, kemičar s Instituta “Ruđer Bošković” i predavač na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

Prezentacija prof. Valića bila je dio ciklusa Kemijsko-inženjerskih radionica Hrvatskoga društva kemijskih inženjera i tehnologa. Osim tog predavanja, dio ciklusa bili su i predavanje o interhalogenim spojevima, u kojemu nam je Viktor Škorjanc demonstrirao nastajanje jodovog monoklorida i jodovog triklorida, zatim predavanje i radionica o analizi vodenih otopina anorganskih soli, te Večer kemije koja je održana u četvrtak 12. siječnja u kafiću Bačva i bila je otvorena ne samo za polaznike Zimske škole, nego i za javnost.

Večer kemije održao je dr. Portada s dvoje gostiju predavača: Zvonimirom MLINARIĆEM, studentom farmacije s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, i Ilijom SRPAKOM, učenikom 3. razreda Prve gimnazije Varaždin, ujedno najmlađim predavačem na Zimskoj školi. Glavna tema Večeri kemije bila je svjetlost u kemiji, biologiji i medicini. Snimku Večeri kemije pogledajte u videu.

Dojmovi polaznika Zimske škole kemije izrazito su pozitivni. Posebno veliku korist od Zimske škole imali su učenici gimnazijskih smjerova kojima u programu kemije nedostaje eksperimentalnog rada u laboratoriju. Voditelji i polaznici Zimske škole složili su se u ocjeni da bi slična događanja trebalo organizirati i ubuduće.

Pribor, kemikalije i novčana sredstva potrebna za Zimsku školu kemije osigurali su Prirodoslovna i grafička škola Rijeka, Institut “Ruđer Bošković” i Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, na čemu im i ovom prilikom zahvaljujemo.

……..

Silvestar MRAVLINČIĆ, učenik III. gimnazije Osijek, i doc. dr. sc. Tomislav PORTADA, Institut “Ruđer Bošković”