Iz školskog svijeta
Svi su početci najčešće skromni. U tome često i leži čar truda i uspjeha.
Priča o pobjedi
objavljeno: 20. siječnja 2017.

Nedavno je objavljena knjiga Priča o pobjedi autorice Rosie Kugli. Priča o pobjedi prati iznimno uspješnu profesionalnu plivačku karijeru Gordana Kožulja od najranijih dana i pokazuje kako su na putu do cilja i svjetske slave, osim talenta, nužni naporan rad, ustrajnost i čvrstoća karaktera.

Razgovarali smo s Gordanom Kožuljem koji nam je otkrio kako danas gleda na svoje početke, kako doživljava poraze i pobjede te kako se osjeća radi  izlaska knjige.

Iza Vas je blistava plivačka karijera, 25 godina aktivne sportske karijere, a sada je objavljena knjiga o Vama. Kako se osjećate?

Osjećam se privilegirano. Lijep je osjećaj kada netko pokaže zanimanje da ispriča Vašu priču i time Vam pruži priliku da knjigom možete prenijeti poruke i vrijednosti za koje smatrate da su važne.

Počeli ste vrlo rano svoj sportski put, još kao šestogodišnjak. Prema opisu i fotografijama koje ste podijelili s nama, uvjeti za treniranje bili su prilično skromni. Kako danas gledate na te dane?

Svi su početci najčešće skromni, pa tako i moji sportski. Međutim, u tome često i leži čar truda, a zatim i uspjeha. Naime, važnost ostvarenja svakoga pojedinog cilja najčešće interno ocjenjujemo prema tome koliko je bilo teško/naporno/izazovno ostvariti ga. Tek kada si se stvarno trebao pomučiti da nešto ostvariš, kada si morao „platiti visoku cijenu“ da bi nešto postigao, tada to više cijeniš u trenutku uspjeha. Nekako ti je draže jer znaš kroz što si sve morao proći. Pa tako, gledajući na svoje početke, imam osjećaj da se drukčije i nije moglo, već skromno – s puno truda i entuzijazma.

Trema je neprijatelj sportaša. Gdje je granica kada ona prestaje biti poticaj, a postaje prepreka u ostvarenju uspjeha? Kako ste se Vi borili sa svojom tremom? Postoji li neki recept koji biste podijelili s nama?

Trema je sastavni dio svake aktivnosti do koje nam je stalo u životu. Naime, trema proizlazi iz svijesti pojedinca da se treba napraviti nešto vrlo važno: pisati ispit u školi, susresti se s djevojkom/dečkom, nastupiti u predstavi, sudjelovati u utrci/utakmici… Stoga tremu treba prihvatiti kao sastavni dio života, pa čak i kao signal da nam je nešto svjesno ili nesvjesno važno i želimo da uspješno prođe.

Cijeli razgovor s Gordanom Kožuljem potražite u novom broju Modre laste, a više o trenutcima njegove uspješne profesionalne plivačke karijere pročitajte u knjizi Priča o pobjedi.

Modra lasta siječanj 2017Priča o pobjedi