Zanimljivosti
TKO JE NIKO KNEŽEVIĆ
Dječak. Učenik. Mali pjesnik. Veliki brat…
objavljeno: 18. siječnja 2017.

Naš razred je jedna vesela ekipa koja marljivo i složno korača stazom djetinjstva. Za vrijeme nastave, kao i u svakom razredu, imamo razne dogodovštine. I ja , kao učiteljica, time sam često potaknuta, trenutačno inspirirana i krenu šaljivi stihovi.

Tada se zaori smijeh, jer mi znamo da je smijeh lijek! Dakle, hormon sreće u našoj učionici luči se u slapovima. Takve situacije djeca rado i dugo pamte i prepričavaju kao naše smiješne zgode koje nas pune pozitivnom energijom. Kad nam je teško (bilo je i takvih trenutaka), prisjetili bismo se neke šaljive zgode i laknulo bi nam.

Malo-pomalo u Niki se probudio pjesnik. Jednog dana mi je donio svoju pjesmicu, sutradan drugu i tako je krenulo. Moje oduševljenje, kao i oduševljenje Nikinih prijatelja iz razreda, raste iz dana u dan s brojem napisanih stihova. Nikine pjesme objavili smo na školskoj web stranici, predstavljen je i u našem školskom listu Slap. Odlučila sam se obratiti Školskoj knjizi kako bismo i izvan školskog okvira promovirali našeg malog pjesnika.

Moram istaknuti kako je lijepo biti učiteljica u takvom razredu, djeci koja se znaju iskreno radovati tuđem uspjehu. Svako čitanje Nikinih stihova popraćeno je pljeskom.

Nije nevažno istaknuti, danas pogotovo, kad je skromnost postala nepoželjna kategorija, da je naš Niko i dalje vrlo skroman i samozatajan dječak.

No, jednog dana, tko zna… Možda! Meni je obećao jedan primjerak svoje prve zbirke pjesama. Niko, samo tako nastavi, budi i dalje dječak, prijatelj, veliki braco i pjesnik!

…………..

Nikina učiteljica Ljubinka JELASKA

Učiteljica u Osnovnoj školi Split 3 u Splitu. Učiteljskim stazama počela sam koračati u Dalmatinskoj zagori radeći u selima podno planine Svilaje devet godina. Svakodnevno putovanje do Zagore i rad sa seoskom djecom u otežanim uvjetima i ratnim zbivanjima osnažio me i oblikovao kao učiteljicu i osobu. U sadašnjoj školi sam od 1994. godine. Dakle, uskoro pune 32 godine prosvjetnog staža, dovoljno da znam da ovaj poziv volim, živim i u njemu uživam! Djeca su neiscrpno vrelo koje me i dalje nadahnjuje i daje smisao svemu što s njima i uz njih radim.