Zanimljivosti
HDLU ZAPOČEO PROVEDBU DRUGOG PROJEKTA U OKVIRU ERASMUS+ PROGRAMA
Inozemna mobilnost 29 učenika iz 5 hrvatskih škola primijenjenih umjetnosti
objavljeno: 19. siječnja 2017.

Projekt je osmišljen kao jedna od aktivnosti kojom će se obilježiti 150. jubilarna godišnjica HDLU-a 2018. godine, a njime se omogućuje dvotjedna inozemna mobilnost 29 učenika iz 5 hrvatskih škola primijenjenih umjetnosti u svrhu provedbe stručne prakse pod mentorstvom profesionalnih likovnih umjetnika u Sloveniji i Austriji.

HDLU je nositelj konzorcija koji okuplja 5 škola diljem Hrvatske: Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb, Škola likovnih umjetnosti u Splitu, Škola za primijenjenu umjetnost u Rijeci, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek, Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula te 2 inozemne partnerske organizacije NEXT – verein fuer zeitgenoessische kunst iz Austrije te Kulturno izobraževalno društvo KIBLA iz Slovenije.

EU projekt Umjetnici za umjetničko obrazovanje 2 je projekt koji se nastavlja na Umjetnici za umjetničko obrazovanje i cilj mu je dopuniti obrazovni kurikulum za zvanje slikarski, odnosno kiparski dizajner relevantnim znanjima i vještinama, da bi učenici nakon završetka škole bili konkurentniji na tržištu rada, odnosno pri nastavku školovanja na tercijarnoj razini.

Na mobilnosti će sudjelovati ukupno 29 učenika koji se obrazuju za zanimanje slikarskog, odnosno kiparskog dizajnera iz 5 hrvatskih gradova te po jedan nastavnik iz svake škole. Učenici iz Splita, Osijeka i Zagreba boravit će na dvotjednoj mobilnosti u Grazu, a učenici iz Pule i Rijeke u Mariboru. Mobilnost će se sastojati od 10-dnevne stručne prakse koja se odvija u umjetničkom ateljeu pod nadzorom mentora, profesionalnog likovnog umjetnika. Uz praksu, mobilnost sadrži bogati kulturološki program koji uključuje organizirane posjete muzejima i galerijama, razglede grada, upoznavanje lokalnih umjetnika i kulturnih institucija te povezivanje s lokalnom zajednicom.

Mobilnost u Mariboru odvijat će se od 29. siječnja do 11. veljače 2017., a u Grazu od 12. do 25. veljače 2017.

Projekt je osmišljen kao jedna od niza aktivnosti kojom će HDLU najaviti 150. godinu djelovanja. Naime, 2018. je jubilarna 150. godina od osnutka Društva umjetnosti, preteče današnjeg HDLU-a. Osim pogleda u prošlost, cilj je HDLU-a da ta važna godišnjica bude temelj za stvaranje novih vrijednosti i međuinstitucionalnih suradnji s ostalim ustanovama proizišlima iz Društva umjetnosti. Želeći se povezati sa Školom za primijenjenu umjetnost i dizajn iz Zagreba, HDLU je inicirao i osmislio EU projekt Umjetnici za umjetničko obrazovanje, te je, s ciljem postizanja učinka na nacionalnoj razini, na sudjelovanje pozvao i ostale srodne škole iz Hrvatske.

Projekt se financira u okviru programa Erasmus+, najvećeg program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport koji obuhvaća razdoblje od 2014. do 2020. godine. [ IZ DRUGIH IZVORA | hdlu.hr ]