Zanimljivosti
GIMNAZIJA DR. IVANA KRANJČEVA, ĐURĐEVAC
O promicanju tolerancije, jednakosti i ljudskih prava
objavljeno: 20. siječnja 2017.

Na predavanju su bile i članice nastavničkog tima, ravnateljica Nevenka Lončar te profesorice Dušanka Vergić i Ana Huzjak Kišivan kao koordinatorica projekta.

Predsjednica Verica Rupčić istaknula je važnu poveznicu toga projekta i djelovanja Povjerenstva, a to je usmjerenost na promicanje tolerancije, jednakosti i ljudskih prava. Objasnila je strukturu i najvažnije elemente rada Povjerenstva, uz naglasak na problematici nasilja. Pozvala je sve mlade da prijavljuju slučajeve svakovrsnog nasilja kojima svjedoče na bilo koji način jer tako daju svoj doprinos borbi protiv njega.

Upoznala je mlade sa zakonima koji se odnose na ravnopravnost, nasilje i prava žena. Istaknula je dobru suradnju s institucijama i udrugama civilnog društva, posebice s udrugama osoba s invaliditetom. Navela je konkretne aktivnosti Povjerenstva: humanitarne akcije kojima se doprinosi poboljšanju kvalitete života, i osoba s invaliditetom i intelektualnim teškoćama i šire društvene zajednice.

Posebno je istaknula Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije, koji se provodi s ciljem afirmacije žena iz ruralnih područja i promocije različitosti života današnje žene u ruralnim područjima. Posebni cilj projekta su doprinos zaštiti i promicanju ljudskih prava te jačanje položaja žena u društvu i umrežavanje žena radi unaprjeđivanja položaja žene u ruralnom prostoru, razmjene iskustava, znanja i vještina u cilju podizanja kvalitete života u ruralnim područjima, očuvanja obitelji te kulturne baštine, tradicije, izričaja i običaja Podravine i Prigorja.

Povjerenstvo potiče ravnopravnost u procesu odlučivanja u političkom i javnom životu neprestanom provedbom kampanje “Politika treba žene”, koja je intenzivirana prije svih izbora (predsjedničkih, parlamentarnih i lokalnih). Provode se aktivnosti kojima se želi potaknuti čelnike svih političkih stranaka na području županije na poštivanje zakonske odredbe o 40-postotnom sudjelovanju podzastupljenog spola na svim izbornim listama, s naglaskom na važnosti mjesta koja će zauzimati žene na listama, jer trebaju garantirati ulazak žena u predstavnička tijela.

Naglasila je važnost predavanja koje održava u đurđevačkim i koprivničkim osnovnim i srednjim školama već niz godina jer se tako djeca i mladi upoznaju s važnim elementima ravnopravnosti spolova i ljudskih prava. Zaključila je predavanje pozivom na međusobno uvažavanje, toleranciju te prihvaćanje različitosti kao jamstva za bolje razumijevanje i kvalitetniji život. [ IZ DRUGIH IZVORA | djurdjevac.eu ]